Baküde sürpriz buluşma
Abone olBaşbakan Erdoğan'ın cuma günü Bakü'de çok önemli bir buluşmaya imza atması bekleniyor.
Başbakan Erdoğan Bakü'de 5 mayıs cuma günü D-8 zirvesine katılacak. Zirve sırasında, programlarının uyması durumunda Erdoğan ile Ahmedinecad'ın ikili görüşmede biraraya gelebileceği belirtiliyor.
Erdoğan-Ahmedinecad görüşmesinin gerçekleşmesi durumunda, İran'ın nükleer çalışmaları, ABD ve AB ile yaşadığı gerginlik, Irak ve PKK sorununun ele alınması bekleniyor. Erdoğan Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev'in yanı sıra Pakistan ve Kazakistan başbakanlarıyla da biraraya gelecek.
Laricani 8 mayısta Ankara'da
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Enerji Müzakerecisi Ali Laricani 8 mayıs pazartesi günü Ankara'da olacak. Ankara, Laricani'ye nükleer enerji konusunda Tahran'ın şeffaf bir tutum izlemesi gerektiği mesajını iletecek ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın temaslarında edinilen izlenim aktarılacak. Batı ile süren nükleer krizde son olarak İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammed Sadi, BM Güvenlik Konseyi'ndeki İran dosyasının, yeniden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (IAEA) gönderilmesi halinde ani denetimlere izin verileceğini açıklamış, ABD bu öneriye itibar etmemişti.
İran BM'ye sevkedilmişti
ABD'nin İran'ın nükleer çalışmalarına ilişkin tepkisi ise sürüyor. İki ülke arasındaki ilişkiler Tahran'ın 9 ocakta, nükleer yakıt çalışmalarına geri döndüğünü açıklamasıyla gerilmişti. İran'ın nükleer yakıt çalışmalarına geri dönmesinin ardından ABD, AB ve İsrail sert tepki göstermiş ve İran'ın geri adım atmaya yanaşmaması üzerine, İran dosyası 4 şubatta BM Güvenlik Konseyi'ne sevkedilmişti.
Ancak bu gelişme de Tahran'a geri adım attırmaya yetmedi. İran yönetimi 14 şubatta uranyum zenginleştirme çalışmalarına geri döndüğünü duyurmuştu. 12 nisanda da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, nükleer santrallerde yakıt için ihtiyaç duyulan uranyumu zenginleştirmeyi başardıklarını ve dünyadaki nükleer ülkeler kulübüne girdiklerini açıklamıştı.
Washington, İran'ı nükleer başlık üretimi için nükleer yakıt üretmek istemekle suçluyor. Tahran ise nükleer programının barışçıl amaçlara dönük olduğunun altını çiziyor.