Baklavamız bizden önce AB’ye girdi

Abone ol

Antep baklavası, Avrupa Birliği tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü oldu.<br/>AB Komisyonu, GSO’nun Antep Baklavası’na ilişkin resmi baş...

Antep baklavası, Avrupa Birliği tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü oldu.
AB Komisyonu, GSO’nun Antep Baklavası’na ilişkin resmi başvurusunun 8 Ağustos 2013 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından 3 ay içinde itiraz gelmediği için, Antep Baklavası’nın tescili konusunda bugün nihai onayını verdi.
Bugünden itibaren resmen AB tescilli olan Antep Baklavası, Türkiye’den tescil edilen ilk ürün olması açısından büyük önem taşıyor.
AB tescilini almaktan duyduğu mutluluğu dile getiren GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, “Sanayi Odası’nın başlattığı tescil süreci bitti. Tescil onaylandı. Antep Baklavası artık AB’li. Tescil sürecini başlatan Odamızın eski Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nejat Koçer başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Konukoğlu, tescil onayının da AB Resmi Gazetesi’nde bu ay içinde yayımlanmasının ardından kesinleşmiş olacağını bildirdi.

4 YILLIK AB TESCİL YOLCULUĞUNDA MUTLU SON
GSO olarak başlattıkları markalaşma sürecine, baklavayı da ekleyerek marka yolculuklarına devam ettiklerini ifade eden Konukoğlu, tescil sürecine ilişkin hatırlatmalarda bulundu.
GSO olarak, ‘Antep Baklavası’ ibaresinin coğrafi işaret olarak tescili için 28 Mart 2005’te Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını, 27 Nisan 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını ve ilan süresi boyunca bir itiraz gelmediği için tescilin kesinleştiğini anımsatan Adil Konukoğlu, üretim metodu, Antep fıstığı, şerbetine kadar tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescilini aldıklarına işaret etti.
GSO olarak, baklavanın uluslararası tescili için de hemen harekete geçtiklerini ve baklavanın ‘Antep Baklavası’ olarak tescili için ilk başvuruyu 10 Temmuz 2009’da yaptıklarını, AB Komisyonu’nun tescille ilgili incelemesinin dört yıl sürdüğünü ve sonunda ‘olumlu’ görüş verdiğini belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:
“O günden bugüne uzun ve yorucu bir yolculuğun sonunda 8 Ağustos 2013 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde baklavanın ‘Antep Baklavası’ olarak tescili yayınlandı. Daha sonra 3 aylık itiraz süreci başladı. AB Komisyonu, üç ay içinde üçüncü ülkelerin resmi makamlarından ya da üçüncü ülkelerde yerleşik gerçek ya da tüzel kişilerden itiraz gelmediği için Antep Baklavası’nın tescili konusunda bugün nihai onayını verdi. Bugünden itibaren resmen AB tescilli olan Antep Baklavası, Türkiye’den tescil edilen ilk ürün olmasının yanı sıra AB dışından tescil edilen 16. ürün olma özelliğini de taşıyor.”

"TÜM DÜNYAYA İSPATLADIK"
Baklavanın, Gaziantep ile özdeşleşen önemli bir marka olduğunun altını çizen Konukoğlu, Türk mutfağında ‘Tatlıların Padişahı’ olarak nitelendirilen Antep Baklavası’nın ününün sınırları aşarak, bir dünya tatlısı olduğunu vurguladı.
Konukoğlu, şunları söyledi:
“Antep Baklavası’nın, uluslararası tescilini almamız Avrupa’da elde ettiğimiz büyük bir başarıdır. Türkiye için büyük bir başarıdır. AB’ye girmek için bu kadar uğraşıyoruz, biz Gaziantep olarak yine bir ilke imza attık ve farkımızı ortaya koyduk. AB tescilini alarak, Antep Baklavası’nın Gaziantep’in ve Türkiye’nin olduğunu tüm dünyaya ispatladık. Gurur duyuyoruz. Antep Baklavası, marka şehir Gaziantep’in marka ürünüdür. Antep mutfağının dünyaya armağan ettiği bir lezzet klasiğidir.”

"GAZİANTEP OLARAK, MARKA YOLCULUĞUMUZ DEVAM EDİYOR"
Gaziantep’in baklava ile özdeşleşen bir kent olduğuna işaret eden GSO Başkanı Adil Konukoğlu, kentte baklava imalatının asırlardır dededen toruna geçtiğini, Türkiye’nin en eski ve meşhur baklava ustalarının Gaziantepli olduğunu belirtti.
Baklavanın ABD’den Avrupa ülkelerine, Rusya’dan Asya ülkelerine kadar birçok ülkeye ihraç edildiğine dikkati çeken Konukoğlu, “Yurt dışında da Gaziantep’in simgesi haline geldi. Baklava söylendiğinde, Gaziantep akla geliyor. Bu şehrin insanları kendi ürünlerini, kendi ellerinde taşıyarak bu noktaya getirdi. Gaziantepli bir yere gittiği zaman eli boş gitmez; baklavasını, fıstığını muhakkak yanında götürür” ifadelerine yer verdi.
Ülkelerin ve şehirlerin gelişmesinin markalarıyla olacağının altını çizen Konukoğlu, Türkiye’nin yöresel özellik taşıyan ürünlerine sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.
Gaziantep’in en fazla marka ve patent başvurusu yapan beşinci il konumunda bulunduğunu işaret eden Konukoğlu, “GSO olarak, başlattığımız markalaşma sürecimize baklavayı da ekleyerek marka yolculuğumuza devam ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri