Baklavadan sonra bunları yapın

Abone ol

Uzman Diyetisyeni Didem Özgün Güner, Geleneksel bayram tatlısı baklavayı tükettikten sonra nelerin yapılması gerektiğini anlattı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Uzman Diyetisyeni Didem Özgün Güner, Kurban Bayramı'nda beslenmenin önemine dikkat çekerek, "Geleneksel bayram tatlısı baklavayı tükettikten sonra mutlaka ayran ya da süt tüketin" dedi.

Diy çetisyen Didem Özgün Güner, uzun bayram ziyaretleri sırasında ikram edilen yemekler, tatlılar, şeker ve çikolataların iştah artışına neden olabileceğini belirterek, "Ancak ihtiyacın üzerinde alınan her besinin bize zarar verdiğinin unutulması gerekir. Bu sebeple bayram ikramlarının sağlıklı olanlarını tercih edin. Gün içindeki beslenme saat aralıklarınızı iyi belirleyin. Ana öğünleri atlamamaya çalışın ve sunulan yiyecekleri kibarca reddetmek için stratejinizi belirleyin dedi.

Güner, gelecek misafirlere bayramda meyve salatası, dondurmalı meyveler, sütlü tatlılar ikram edebileceklerini de belirterek, "Et tüketirken az yağlı olanlarını tercih edin. Pişmiş ya da çiğ sebzeler ile birlikte tüketmeye özen gösterin. Kkurban etini en az 24 saat buzdolabında beklettikten sonra tüketin. Pişirme sırasında yağ ilave etmeyin. Haşlama veya ızgara olarak tüketmeye çalışın. Haşlama suları ile çorba-pilav hazırlamayın, marine ederek tüketmeye çalışın. Günlük almanız gereken miktarların üzerine çıkmayın şeklinde konuştu.

GELENEKSEL BAYRAM TATLISI BAKLAVAYI TÜKETTİKTEN SONRA AYRAN YA DA SÜT İÇİN

Tatlı seçimi yapılırken süt ve meyve ile hazırlananların tercih edilmesinin gerektiğini de belirten Diyetisyen Güner, "Yeme sıklığınızı ve porsiyon miktarlarınızı düzenleyin. Çikolata tüketirken dark, bitter, yoğurt bazlı olanları alın. Geleneksel bayram tatlısı baklavayı tükettikten sonra ise ayran ya da süt tüketin. Su tüketimi; günlük su tüketiminizi arttırın, çay-kahve,asitli-gazlı içeceklerden kaçının, günlük 2-3 fincan şekersiz bitki çayı tüketmeye özen gösterin. Doymak kadar doyum da önemli. Bayram boyunca özenle hazırlanan bayram sofralarında, bayram ziyaretlerinde bir yandan karnımızı doyururken, diğer yandan da yaşlıları ziyaret ederek, çocukları sevindirerek, kırgınlıkları unutarak ruhumuzu da doyurmaya çalışalım. Açık havada ailemiz ve sevdiklerimizle keyifli yürüyüşler, sohbetler yapalım dedi.

Diyetisyen Didem Özgün Güner, 4 günlük bayramda vatandaşların uygulayacakları bayram diyetini ise şu şekilde açıkladı:

Kahvaltı: (Tüm aile ile birlikte bayram kahvaltısı ise)
1-2 dilim koyu renk ekmek,
1 dilim peynir,
3-4 zeytin,
İstediğiniz kadar maydanoz, biber, domates,
1 tatlı kaşığı reçel, küçük 1 parça peynirli börek közlenmiş biber

Kahvaltı: (Bir otelde açık büfede ise)
1 dilim çekirdekli-bol tahıllı ekmek
1 küçük krep
1 yemek kaşığı sütlü yumurta
1 dilim hindi salam
Mevsim yeşillikleri
1 dilim peynir
1 yemek kaşığı çörekotlu, biberli lor
Yarım su bardağı taze sıkılmış portakal-greyfurt suyu
1 tatlı kaşığı diyabetik reçel
1-2 ceviz, badem

Ara: (Bayram ziyaretleri sırasında ise)
1-2 dilim baklava
1 su bardağı ayran

Öğle:
1 kepçe sebze çorbası
Küçük bir porsiyon z.y sebze yemeği
4-5 adet z.y sarma
Bol salata

Ara: Şekersiz bitki çayı-meyveli maden suyu

Akşam: (Aile ile bayram sofrası ise)
1 kepçe kadar çorba
2-3 yemek kaşığı kadar ciğer ya da 3-4 köfte kadar haşlanmış et
Az miktarda yoğurtlu sebze
2-3 kaşık sebzeli pilav
Salata

Akşam: (Otelde ise)
Salata
(Peynir, söğüş, acılı sos, yoğurtlu sebze, bakla fava) ordövr
Izgara et,t avuk,b alık (ayva dilim patates garnitür)
Sotelenmiş sebzeler
Meyveli kup

Günün Önemli Haberleri