Bakanlık yapacak belediye işletecek!
Abone olUlaştırma Bakanlığı, metroların belediyelere devri ile ilgili görüşmelere başladı
Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk,
Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir belediyelerinin isteği üzerine
metro ve hafif raylı sistemlerin kendi bakanlıklarına devri
konusunda başlatılan çalışmaların sürdüğünü
söyledi.
Soluk, "Adana Metrosu için de 2 ay önce müracaat edildi. Bakanlık olarak metroyu yapıp, belediyeye teslim edeceğiz. Belediyemiz deişletmesini yapacak" dedi.
Bakan Soluk, Adana Valisi İlhan Atış’ı ziyaret ederken protokol imzalanması için başlatılan çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bakan Soluk, Çukurova bölgesel havalimanının yapımı ile ilgili soru üzerine de şöyle konuştu:
"Şu anda Adana havalimanımız var. Ancak, bu havalimanı artık doyum noktasına gelmiş. Adana gelişen bir şehir. 2010 yılında yolcu miktarı 2 milyona ulaşmış durumda. Gerçekten, Çukurova’nın sanayisi açısından da büyük bir hava ulaşım altyapısına ihtiyaç var. Bu nedenle Adana’ya yaklaşık 25 kilometre, Mersin’e de 45 kilometre uzaklıkta belirlenen alan var. Bu alanda yap-işlet-devret modeliyle bölgesel havalimanı yapılması için çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında, bölgede ikinci bir havalimanı olarak devreye girmiş olacak. Mevcut havalimanı halen çalışır durumda. Kapasitesi artırıldı, ama yeni bir paralel piste ihtiyaç var. Bunun yapılmasına da maalesef, çevresel etkenler mani oluyor. Şu an iç hat yolcuları için yeni terminal binası yapıyoruz. Adanahavalimanı hizmete devam ediyor, ilerleyen süreçte şartlar neyi gerektirir, onuşu andan vaad etmek doğru olmayabilir."
Soluk, demiryolu yatırımları konusunda da bilgi vererek, yapılan yeni yatırımların ardından Türkiye’nin şu anda hızlı tren kullanımında Avrupa’da altıncı, dünyada sekizinci olduğunu anlatırken şöyle dedi:
"Ayrıca hızlı trende karayolları gibi odak noktaları oluşturuldu. Ankara ve Konya var, Afyonkarahisar olacak. İstanbul var, belki Sivas olacak. Buralardan dağılan demiryolları olacak. Adana’ya Konya ve Karaman güzergahından gelen bir demiryolu var. Bunun sürati ve standardı düşük. Osmaniye tarafında ise, özellikle Suriye’nin Osmaniye’den direkt Halep’e inen demiryolu talebi var. Ama bizim bunu Osmaniye, Nurdağı ve Gaziantep’e kadar ulaştırıp, buradan Halep’e indirmek istiyoruz. Bu gerçekleştiği takdirde, Gaziantep-Osmaniye arası yüksek hızlı tren olacak. Osmaniye-Adana arası da
coğrafya elverişliyse burada da yüksek hızlı tren
olacak."
Adana-Mersin arasında karşılıklı seferler yapan raybüslerin bulunduğunu anlatan
Soluk, sayılarını artırmayı hedeflediklerini, böylece halen
günlük 12 bin olan yolcu taşıma kapasitesinin de 15-20 binlere
çıkacağını bildirdi.