Bakanlık devreye girdi ama nafile!

Abone ol

Sütte üretici-sanayici arasındaki fiyat kavgasına Tarım Bakanlığı el koydu. Taraflara 'sorunu bugün çözün' önerisi sonuç getirmedi. Ancak Biga'dan anlaşma haberi geldi.

Süt üreticileri ile sanayicisi arasında yaşanan 12.5 kuruşluk fiyat kavgası süt eylemine dönüşünce Tarım Bakanlığı olaya el koydu. 6 saatlik toplantıya sanayici cephesi fazla ilgi göstermezken masadan sonuç çıkmadı. Üretici ve sanayici 3'er ayda bir sütün alım fiyatı konusunda masaya oturuyor.

Nisan-Haziran dönemi için de bugünlerde anlaşma çıkması bekleniyordu. Ancak Süt Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı ve birliğin Bandırma başkanı Osman Vasfi Yasun, geçen hafta çiğ sütte 85 kuruş isteyen üreticilere 72.5 kuruş fiyat verildiğini söylemesi ve süt satmayacaklarını ve eyleme başlayacaklarını açıklamasıyla sorun kamuoyuna yansıdı.

Tartışmaya dün Tarım Bakanlığı da katıldı. Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, başkanlığında dün toplanan taraflar 6 saat görüştüler. Bakanlıktan "Biz bu işe ciddi kaynak ayırırken ve destek verirken sizin böyle heba etmenize izin veremeyiz" uyarısını aldıklarını söyleyen Osman Vasfi Yasun, "Bakanlık konunun çözümünde ısrarcı. En geç iki günde fiyat konusunda anlaşma sağlanır" dedi. Ancak edinilen bilgilere göre ilk gün bir sonuç çıkmadı. Toplantıya katılmayan bazı kurumların ise Tarım Bakanlığı'nı bu işe karışmalarının yanlış olduğu konusunda eleştirdiği öğrenildi. Bakanlığı eleştirenlerin eleştiri nedeni, fiyat oluşumu. Bu dönemler süt arzı fazla olduğu için fiyatlar hızla aşağı düşüyor. Geçen yıl fiyatların 40-50 kuruşlara gerilediğini hatırlatan ve bu nedenle bazı üreticilerin süt ineklerini kesiye yolladığını belirten kurum yetkilileri, aslında bazı bölgelerde üreticinin 85 değil 72.5 kuruşa razı olduğunu belirtti. Asıl sorunun fiyatların daha da aşağı çekilmesine yönelik baskı olduğuna işaret eden yetkililer aksi halde yine süt ineklerinin kesilmeye gönderilebileceği uyarısında bulundu.

İNEĞİ KESMEYİ TERCİH EDEBİLİR

Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "Üretici sütü 65 kuruşa mal ediyor ve 75 kuruşa satmak istiyor. Ama sanayiciye kalsa fiyatı 60 kuruşa kadar çeker. Böyle olunca da yükselen et fiyatları nedeniyle üretici süt üretmek yerine süt ineklerini kesme yoluna gider" diye konuştu. Bu yıl sorun çözülmesze en az 500 bin süt ineğinin kesilebileceğini dile getiren Yetkin, "Sanayici aldığı sütü 3 katına rafta satıyor. O zaman onun da hesabını versin. Üretici sadece sanayiciden aldığı fiyatla ayakta kalmaya çalışıyor. Bunu da unutmamak gerek" dedi.

BİGA'DA İKİ TARAF ANLAŞTI

Bakanlıktaki tartışmalar bir sonuca varmazken Biga'da üretici ile sanayicinin anlaştığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre üretici Nisan-Haziran arasındaki üç aylık dönem için 72.5 kuruşluk fiyatı kabul etti. Türkiye'de üretici ile sanayici ocaktan itibaren 3'er aylık dönemler itibariyle süt fiyatı için anlaşma yapıyor. Alım-satımlar bu fiyattan yapılıyor. Eğer dönem içinde arz ya da talep fazlası oluşursa fiyat esneyebiliyor. Son yapılan anlaşma 62 kuruştan yapılmış olmasına karşın sanayicinin süt talebinin artması nedeniyle fiyatlar yükselmişti.

Günün Önemli Haberleri