Bakanlık baharat hilecilerine savaş açtı
Abone olEt ve süt ürünlerinden sonra baharat hilecilerine de savaş açıldı. Katkı maddesi kullanımı yasaklanıyor.
Bakanlık şimdi de baharat sahtecilerine savaş açtı.
Baharat ürünlerine katkı maddesi karıştıranlara ve hile yapanlar
mercek altına alındı.
Baharata ve baharat karışımlarına nişasta, irmik, razmol,
kepek ve benzeri dolgu maddeleri katılamayacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, baharatın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlandı.
Öğütülmüş, ufalanmış ve bütün haldeki baharatı ve baharat karışımlarını kapsayan tebliğ çerçevesinde baharatlarda canlı böcekler, gözle görülebilen veya görülmeyen ölü böcekler ile bunların kalıntıları ve diğer zararlıların kalıntıları bulunmayacak.
Öğütülmüş baharat, en az yüzde 90'ı baharata özgü göz açıklığı
belirlenmiş olan eleklerden geçecek şekilde ince çekilecek.
Baharata ve baharat karışımlarına ürünlerin kendi doğasından gelen nişasta hariç olmak üzere nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri katılmayacak. Karabiberin doğasından gelen nişasta göz önüne alınarak, nişasta miktarı yüzde 55'ten fazla olamayacak.
Acı ve tatlı öğütülmüş kırmızı biberlerde ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde 1'i geçemeyecek.
Pul kırmızı biberlerde ve isotta ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde 6'yı, tuz miktarı yüzde 7'yi geçemeyecek.
Pul kırmızı biberlerde ve isotta kendinden olan sap ve dal parçaları kütlece yüzde 1'i aşmayacak.
Kuş üzümünde, 25 gramdaki tane sayısı 200-500 arasında olacak.
Yağı azaltılmış hindistan cevizi, perakende satış yerlerinde doğrudan tüketiciye sunulamayacak. Ancak, üretim yerleri ve gıda toptancılarında satışa sunulabilecek.
-Hijyen-
Doğal yollarla yapılan kurutmalarda bitkiler, toprak ile doğrudan temas halinde olmayacak ve yerden yüksek platformlarda veya uygun bir materyalden yapılmış döşemelerin üzerinde kurutulacak.
Tebliğ kapsamındaki ürünlerin ambalajsız olarak piyasaya arz edilmesi halinde hijyen kurallarına uyulacak.
Öğütülmüş çörekotu, yalnızca vakumlu ambalajlarda satışa sunulacak.
-Etiketleme-
Üretim tarihi olarak öğütülmüş baharatta ürünün hasat yılı ve paketleme tarihi, diğerlerinde ürünün hasat yılı esas alınacak.
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.
Gıda satış veya toplu tüketim yerlerinde, orijinal ambalajı açıldıktan sonra; satılan, toplu tüketime arz edilen veya teşhir edilen ürünlerde, idari yaptırım uygulanmasını gerektiren bir durum tespit edilmesi halinde, idari yaptırım kararı, olumsuzluğun tespit edildiği gıda satış yerine veya toplu tüketim yerine uygulanacak. Olumsuzluğun üreticilerden kaynaklandığının tespit edildiği durumlarda ise ilgili yaptırımlar üretici işletmelere uygulanacak.
Bu tebliğ ile Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği (Tebliğ No: 2000/16) yürürlükten kaldırıldı.
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 1 yıl içerisinde bu tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak.
-Baharat satış yerlerine ilişkin gereklilikler-
Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen baharatlar sadece mevzuata uygun malzemeden yapılmış kaplarda ve ortam koşullarından gelebilecek bulaşmalara engel olacak şekilde, kapalı olarak, güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde sergilenecek.
Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler sadece belirlenen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilecek. Pazar, kasap, manav gibi yerlerde satışa sunulamayacak.
Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen baharatlar, belirlenen hükümlere uygun bir malzemeye sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilecek.