Bakanlığın tartışılan talimatı

Abone ol

Bodrum Müzesi'nde ’Tanrının Bulunmadığı Yer’ yazısının kazınması için Kültür Bakanlığı talimat verdi.

Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi"ndeki zindanın girişinde bulunan "Tanrının Bulunmadığı Yer" yazısının kazınması için Kültür Bakanlığı talimat verdi. Müze yönetimi İngilizce ve Türkçe tabelayı kaldırdı. Kayaya oyulmuş Latince yazının nasıl silineceği araştırılıyor.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi"nde 500 yıllık zindanın girişindeki "Tanrının Bulunmadığı Yer" yazısının kazınması talimatı verdi. Bakanlık emri, şok etkisi yarattı.

Saint Jean Şövalyelerinin kullandığı zindan, 1992"de keşfedildi. Dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve Müze Müdürü Oğuz Alpözen tarafından 1994"te ziyarete açıldı. 23 basamakla inilen Gatineau Zindanı"nın girişinde bulunan, kayaya oyulmuş Latince "Tanrının Bulunmadığı Yer" yazısının yanına İngilizce ve Türkçe karşılığının bulunduğu sac tabela da asıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün tarafından iki ay önce gönderilen yazıyla, tam 14 yıl zindan girişinde çakılı olan tabelanın kaldırılması istendi. Kayaya kazılı Latince yazının da tarihi ve arkeolojik değeri olmadığı gerekçesiyle kazınması ve yok edilmesi istendi. İngilizce ve Türkçe sac tabela dün kaldırılırken, müze yetkilileri kayaya oyularak yazılan "Inde deus abest" yazısının nasıl silineceğini düşünmeye başladı.

TARİHİ DEĞERİ YOKMUŞ

Müze Müdürü Yaşar Yıldız bakanlıktan gelen yazılı talimat üzerine hareket ettiklerini belirterek, "Bakanlıktan gelen müfettişler ve arkeologlar yazıların tarihi ve arkeolojik değerleri olmadığını bu nedenle de tarihi mekanda bulunmasının bir anlamı bulunmadığı belirterek, yazıları kaldırmamızı istedi. Biz de talimatları uyguluyoruz. Sac levhayı kaldırdık, kayaya oyulu yazıyı ise ya kazıyacağız ya da üstünü bir şekilde örteceğiz, çünkü tarihi değeri olmadığı belirtildi" dedi.

Tarihin değerlerini yok etmek istiyorlar

Bodrum Müzesi"nin emekli müdürü ve sualtı arkeoloğu Oğuz Alpözen tepkisini şöyle dile getirdi: Kültür Bakanlığı internet sitesinde bu zindanı "Tanrının Bulunmadığı Yer" olarak tam 14 yıl boyunca dünyaya tanıttı, hálá da sitesinde yayınlanıyor. Madem tarihi değeri yoktu neden yıllarca insanları yanıltma yoluna gittiler. Bu bir siyasi görüşün düşüncesi. Bir zamanlar kaledeki şapeli mescit yapıp ibatede açmaya çalışanların devamı olan zihniyet tarihin gerçek değerlerini acımasızca yok etmeye çalışıyor.Yazı orijinaldir ve kesinlikle yok edilmemelidir.

İşkencehane olduğu için böyle denmiş

Dönemin kale komutanı olan Bizans Ordu Komutanı Jacgues Gatineu tarafından 1512-1514 yılları arasında yaptırılan yer Saint Jean Şövalyeleri tarafından uzun yıllar işkencehane ve zindan olarak kullanılmış. Girişteki yazı oranın işkencehane olduğunu vurgulamak için yazılmış. Zindan 5 Ocak 1523"te kalenin Osmanlılar"ın ele geçmesiyle duvar örülerek kapatılmış.

Böceklere bile duyarlı sistemle korunuyor

MÜZELERDEKİ hırsızlık ve soygun olayları skandal boyutlarına ulaşırken, Çanakkale"deki 200 antik kentten çıkarılan 30 bin tarihi eserin yer aldığı Çanakkale Arkeoloji Müzesi, 15 yıldır kamera ve böceklere bile duyarlı alarm sistemiyle korunuyor. Arkeoloji Müzesi Müdürü Nurten Sevinç, şunları söyledi: "Görüntüleri de arşivimizde saklıyoruz. Aynı zamanda, böceklere bile duyarlı alarm sistemimiz mevcut. Bu sistem yakınından böcek geçtiğinde dahi çalışmaya başlıyor."

Günün Önemli Haberleri