Bakanlardan sevindiren açıklama

Abone ol

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Gen haritalarını tamamen kendimiz çıkarmaya başladık. İnsan geniyle hastalıklar arasındaki il...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Gen haritalarını tamamen kendimiz çıkarmaya başladık. İnsan geniyle hastalıklar arasındaki ilişkileri tespit etmeye başladık. En az 3 hastalıkla genetik yapı arasındaki ilişkinin doğrudan tespit edildiği bir çalışmayı arkadaşlarımız yaptılar” dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli sağlık projelerinin masaya yatırıldığı ‘Medikal Bioteknoloji Konferansı’na katıldı. TÜBİTAK’ın öncülüğünde başlatılan çalışmayla ilaç, aşı, biyomalzeme ve medikal ekipmanların yerli olarak geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atılıyor.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Bakan Ergün, gerçekleştirilen konferansta sağlık alanının en önemli başlıklarından olan medikal bioteknoloji konusunda kamu, özel sektör ve üniversiteler işbirliğiyle atılacak adımların belirleneceğini söyledi. Yeni teşvik sistemi ile ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe yapılacak yatırımlara önemli destek mekanizmaları getirdiklerine işaret eden Ergün, “Türkiye’de 15’i yabancı sermaye olmak üzere 68 ilaç üretim tesisinde yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediliyor ve Türkiye’den 3 bin 100 çeşit ilaç üretiliyor” diye konuştu.
İnsan vücudundaki zararlı genleri elimine edecek ve bağışıklık sistemini geliştirecek çalışmaların önemine değinen Ergün, bu konuda TÜBİTAK Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde önemli çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek, “Biz de gen haritalarını tamamen kendimiz çıkarmaya başladık. İnsan geniyle hastalıklar arasındaki ilişkileri tespit etmeye başladık. En az 3 hastalıkla genetik yapı arasındaki ilişkinin doğrudan tespit edildiği bir çalışmayı arkadaşlarımız yaptılar. Sağlık sektörüyle bunu beraber yürütmeye devam ediyorlar” dedi.

“ŞEHİR HASTANELERİNİN BİRER BİOTEKNOLOJİ VE AR-GE ÜSSÜ OLMASINI HEDEFLİYORUZ”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından yeniliklere açık olmanın gerekliliğine vurgu yaparak, “OECD’nin Bioekonomi 2030 raporunda, 2030 yılında bioteknolojik ürünler tahminen kimyasal ve endüstri ürünlerinin yüzde 35’inin, ilaç ve tanı ürünlerinin yüzde 80’ini, tarım ürünlerinin ise yüzde 50’sini oluşturacağı öngörülüyor” şeklinde konuştu.
Bioteknoloji alanındaki potansiyelin artırılması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, “Her bir ilaca yaklaşık kamu olarak 40 milyarın üzerinde para ödüyoruz. Ülke olarak ödediğimiz miktar günlük 50 milyonun üzerinde. Sağlık harcamalarında yaklaşık 6-6,5 milyarlık dış ticaret açığımız var” ifadesini kullandı.
Şehir hastanelerinin birer bioteknoloji ve AR-GE üssü olmasını hedeflediklerini kaydeden Müezzinoğlu, üniversitelerle bu konuda işbirliği yaptıklarını dile getirerek, “Amacımız, önümüzdeki 10 yılda ilaç sanayi ve tıbbi teknolojide söz sahibi olabilmektir” dedi.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri