Bakan’dan su tasarrufu çağrısı
Abone olOrman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul ve diğer tüm şehirlere su sıkıntısı çektirmemek için azami gayret sarf ettiklerini söyledi...
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul ve diğer tüm şehirlere su sıkıntısı çektirmemek için azami gayret sarf ettiklerini söyledi. İstanbul’da su sarfiyatının 3 milyon metreküpe yaklaştığını belirten Eroğlu, vatandaşlardan tasarrufa devam etmelerini istedi.
“3. İstanbul Su Forumu”na katılan Bakan Veysel Eroğlu, barajlardaki su miktarının düşmesiyle ilgili soruları yanıtladı. Şu anda barajlarda yüzde 28 doluluk olduğunu belirten Bakan Eroğlu, “Biz Melen suyunu İstanbul’a sevk ediyoruz. Şu anda zaten suyumuzda herhangi bir problem olmaması için elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. Melen’den 185 kilometre mesafeden su getiriyoruz. Hatta Boğaz’ın altından 5 bin 551 metre uzunluğunda ve içinden TIR geçebilecek bir tünelimiz var. Oradan Kağıthane tesislerine suyu getiriyoruz. Ayrıca Istranca derelerinden su akıyor. Ayrıca Yeşilçay’dan suyumuz geliyor. Dolayısıyla barajlardaki suyumuzu şu anda kontrol ediyoruz” diye konuştu.
Bakan Eroğlu, geçtiğimiz ay İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, “Alınacak tedbirleri ortaya koymuştuk. İnşallah Haziran ayı içinde de tekrar bir toplantı yapacağız. Sadece İstanbul’u değil, tüm diğer şehirleri susuz bırakmamak için elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz. İnşallah önümüzdeki cumadan itibaren yağmurlar da geliyor. Su sıkıntısı çektirmemek için azami gayret sarf ediyoruz. İstanbulluların bunu bilmesini arzu ediyoruz” dedi.
“TÜRKİYE SU KONUSUNDA DÜNYANIN SAYILI ÜLKELERİNDEN BİRİ”
“3. İstanbul Su Forumu”na yurt dışından da çok sayıda katılım olduğunu anımsatan Eroğlu, “Dünyadaki su meselesiyle ilgili ne gibi tedbirler alınması lazım, Türkiye’deki çalışmaların, bu tecrübelerin diğer ülkelere aktarılması konusunda işbirliği yapıyoruz. Türkiye su konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden birisi. Kendi teknolojimiz var. Baraj inşasında dünya üçüncüsüyüz. Ayrıca sulama sistemi ve içme suyu temininde de çok iyi bir teknolojimiz var. Gerek içme suları, gerekse atık su arıtma konusunda İSKİ’nin tesisleri dünyanın sayılı ileri teknolojilerine sahip tesisler. Bunların tamamı kendi imkanlarımız, kendi mühendislerimiz ve kendi müteahhidimizle yaptık. Bundan dolayı gurur duyuyoruz. Yabancılara da gösteriyoruz. Gerçekten onlar da Türkiye’deki teknolojiyi fark etmişler. Son 10 yılda teknolojide mesafe kat ettik. İçme suyu temini konusunda ileri bir teknolojiye sahibiz. Zaten geçmiş dönemler olsaydı İstanbul çoktan susuz kalacaktı. Ama onu önledik, önlemeye devam edeceğiz.”
Bakan Eroğlu, su tasarrufu konusunda vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Vatandaşların tasarruf etmesinde fayda var. Şu anda dünya nüfusunun üçte biri yeteri miktarda suya ulaşamıyor. Yani yaklaşık olarak 2 milyar insan yeteri kadar sağlıklı suya erişemiyor. Ama Türkiye’de hükümetimiz sayesinde susuzluk diye bir kavram kalmadı. Son 10 yıldan beri neredeyse susuz köyümüz bile kalmadı. Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde. Su zengini değiliz. Dolayısıyla suyu tasarruflu kullanmalıyız. Zaten bizim kültürümüzde var tasarruf etmek. Vatandaşlarımız israf etmeden suyu kullansınlar, boşa akıtmasınlar” dedi.
“YÜZDE 27,5 CİVARINDA YAĞIŞLARDA AZALMA VAR”
İstanbul’da su sarfiyatı arttığını ve 2 milyon 650 bin metreküpe ulaştığını dile getiren Eroğlu, “İstanbul’un nüfusu şu anda Avrupa’daki pek çok ülke nüfusundan çok daha fazla. Bu sene ciddi bir kuraklık var. Yüzde 27,5 civarında yağışlarda azalma var. Ama vatandaşlarımızla birlikte gayret edeceğiz, bu su sıkıntısını aşacağız” ifadelerini kullandı.
“Havuzlu villalarla ilgili ne tür tedbirler alınıyor” şeklindeki bir soruya da yanıt veren Eroğlu, “İSKİ gerekli tedbirleri alıyor. Onların bazılarının ben İSKİ Genel Müdürüyken kaçak su alıp, havuz doldurduklarını tespit ettik. Onlara büyük cezalar verdik. Herhalde bunu vatandaşlar da düşünecektir. Ne kadar tedbir alsak bile bir şikayet oluşa üzerine gidilebilir. Bunu o kişilerin vicdanına bırakıyoruz. En iyi kontrol insanın vicdanı” diye konuştu.
Bakan Eroğlu, “Barajlardaki su miktarının azalmasını neye bağlıyorsunuz?” sorusuna ise, “İstanbul’da genelde 7 yılda bir kuraklık olur. Ben İSKİ Genel Müdürüyken 1993’te bir kuraklık vardı, sonra 2000 yılında bir kuraklık oldu. Biz vatandaşa hissettirmeden bunu atlattık. 2007 yılında büyük bir kuraklık oldu, vatandaşa yine hissettirmedik. 7 yıl sonra yine bir kuraklık var. Yüzde 27,5 civarında Türkiye’de yağışlarda azalma var: İnşallah bunu da atlatacağız” yanıtını verdi.
"7-8 YILDA BİR YAŞANIYOR"
Şuana kadar 76 şehre su getirdiklerini kaydeden Bakan Eroğlu, “Kurak dönemler çok önemli. Türkiye’de 7-8 yılda bir kurak periyot oluyor. Bazen daha kurak dönemler 20- 30 yıl da oluyor. Su temin ederken kurak dönemlerinde planı hazır olmalı. En zor şartlarda 2- 3 yıl kuraklıkta dair şehre su vermek esas olması lazım. Planlamaların buna göre yapılması kanaatindeyim” dedi.
“Türkiye’de yüzde 99. 9 vatandaşlarımızın hepsi sağlıklı suya erişebiliyor” diyen Bakan Eroğlu, “Susuz hayat olmuyor. Bizim bakanlığımızın da sloganı ‘Su ve orman varsa hayat var’. Ormanları kaldırın dünyadan dünya çöl olur. Ancak ne acıdır ki dünya nüfusunun büyük kısmı sağlıklı suya ulaşamıyor. Bu bize üzüntü veriyor. Dünyada susuz kalan insanların sıkıntısı bize de üzüntü veriyor. Bundan dolayı biz bir seferberlik başlattık fakir ülkelere yardım amaçlı. Geçen yıl Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) vasıtasıyla Afrika’da 1 milyon 350 bin kişiye temin ettik. Oradaki insanlarının suya kavuşmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
“CEPLERİNDE AKREP VAR”
Zengin ülkelerin ceplerinde akrep oluğunu söyleyen Bakan Eroğlu, “Dünyada aç, susuz insan kalmasın. Zengin ülkeler ellerini cebine atmıyorlar. Ceplerinde akrep var derler burada. Ben buradan diyorum ki gelin bütün zengin ülkeler biz de dahiliz buna aç ve susuz insanlara yardım edelim bu konuda bir fon oluşturalım. 7. dünya su forumunda bunu gündeme getirelim bir su fonu bir gıda fonu oluşturalım” diye konuştu.
(İHA)