Bakan’dan medyaya kadın cinayeti tepkisi

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın cinayetleri konusunda, medyanın yapılan çalışmalardan çok negatif haberleri manşet yapa...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın cinayetleri konusunda, medyanın yapılan çalışmalardan çok negatif haberleri manşet yaparak sorunların büyük olduğu algısını oluşturduğunu söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çeşitli ziyaretlerde bulunmak için Burdur’a geldi. İlk ziyaretini Burdur Valisi Nurettin Yılmaz’a yapan Şahin, burada yaptığı konuşmada kadın cinayetleri konusuna değindi. Kadın meselesinin önem verdikleri meselelerden biri olduğunu söyleyen Şahin, "Çünkü toplumun yarısı kadın. İkisini beraber beslememiz ve büyütmemiz gerekiyor. Yani kadını ve erkeği beraber eğitmemiz, toplumun içerisinde beraber yetiştirmemiz gerekiyor. Bu yüzden kız çocukların eğitilmesinden, sağlıkta fırsat eşitliğinden, ekonomik olarak onların güçlenmesinden tutun her alanda kadının statüsünü yükseltecek güçlü projeler üretirken sorunlarına dair de önemli çalışmalar yapıyoruz. Hukuk devleti normlarında çıkması gereken güçlü yasaları çıkardık" şeklinde konuştu.

"HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ"
Gazetecilerin kadın cinayetlerinin rutin hale gelmesi ve Bakanlığın bu yönde ne gibi yeni çalışmaları olduğu sorusuna Şahin, aslında rutin kelimesinin farklı bir algı olduğunu ve bu algıda biraz seçicilik olduğunu belirtti. Bakan Şahin şöyle konuştu:
"Medya, yapılan bütün çalışmalardan çok bir negatif haberi manşet yaparak sanki çok büyük şekilde olaylar büyüyormuş gibi bir algıya neden oluyor. Biz burada bütün fotoğraflara bakıp ortada neler yapılması gerekiyor, onun üzerinde çalışıyoruz. Yaptığımız bütün çalışmaların sonunda da daha önce kayıt dışı olan, daha önce gözükmeyen, hesaplanmayan, böyle bir sorunun varlığı kabul edilmeyen bir alandan, bugün ölçülebilir bir hale geldiğini ve düşmeye başladığını görüyoruz. Biz 3 yıldır kayıt içerisine aldıktan sonra Başbakanın genelgesi ile beraber bütün jandarma ve emniyetten gelen bütün bilgilerden, her yıl ciddi bir düşüş başladığı görüyoruz. 177 ölümlü vakadan bugün 155’e düştük. Her yıl ciddi bir düşüş var ama her bir vaka bizim için çok önemli. Olmaması için de her türlü tedbiri alıyoruz."

"EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ"
Sorunların giderilmesi için eğitim çalışmaları yaptıklarını kaydeden Şahin, sevgi, merhamet ve herkesin birbirine karşı olan sorumluluk duygusunun çok önemli olduğunu vurguladı. Bakan Şahin, "Yaşanan yozlaşma ve eksiklik istediğiniz kadar iyi yasa çıkarın, istenmeyen sonuçlara getirip çıkarabiliyor. Bir taraftan temel eğitimde bunu veriyoruz, bir taraftan yetişmiş insana, yetişmiş erkeğe nerede ulaşılacaksa ona ulaşarak neler yapılması ve neler yapılmaması gerektiğini anlatıyoruz. Bu uzun süreli bir mücadele, önemli olan bütün sorunları kabul edip gerekli bütün tedbirleri alacak kurumsal altyapıyı oluşturmak. Bugün biz bir yılda kadın konuk evi yatak kapasitesini binden 2 bine çıkardık. İlk yardım merkezleri gibi kurumsal altyapımızı da çok güçlendirdik" şeklinde konuştu.

"KARAKOLA GELDİĞİ ZAMAN SORUNLAR BİTMİYOR"
Erkeklerin evden uzaklaştırılması konusuna da değinen Bakan Şahin, bu konuda da bir ön yargı olduğunu ifade etti. Rakamlara bakıldığı zaman bakanlığın kadına ve erkeğe eşit ve insan odaklı baktığını belirten Şahin konuşmalarını şöyle sürdürdü:
"İkisinin de birbiri ile iyi bir şekilde yaşamasını sağlayacak modeller üzerinden çalışıyoruz. Asla şiddet artsın, konuk evi artsın, şiddet izleme merkezleri artsın diye bir bakışımız olamaz. Bu sorunlar olmasın diye gerekli tedbirleri alıyoruz. İkisine de insan odaklı yaklaşıyoruz fakat bir sorun var ve bu sorunu çözerken de birinin daha çok korumaya ihtiyacı varsa, ona da yardımcı olmamız gerekiyor. Bunu yaparken biz erkeği asla ötekileştirmedik. Erkeğe farklı bakmadık. Hatta şu an şiddet izleme merkezlerinde, ’Neden şiddet uyguluyorum?’ cevabına göre de koruyucu tedbir önlemlerini çoğaltıyoruz. Neden diye baktığınız zaman en çok nedenlerden birinin alkol olduğunu görüyoruz. Aslında biz birini ötekileştirip diğerini koruyamayacağımızın farkındayız. İkisini beraber ikisini de birbirine değerler içerisinde anlatarak çalışıyoruz. Bir kadın karakola gelmeden önce 36 defa düşünüyor. Kimse yuvasını dağıtmak istemez çünkü karakola geldiği zaman sorunları bitmiyor, daha da büyüyor ama diğer taraftan yaşam hakkı gibi en temel hakkı ile ilgili bir sorun varsa sosyal devlet olarak da bunu görmek durumundayız. Herkesin empati yapması çok çok önemli. Bu da bir süreç, kolay olmayacak."
(İHA)

Günün Önemli Haberleri