Bakana göre çiftçi perişan değil

Abone ol

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Çiftçi perişan değil, siz perişan görmek istiyorsunuz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nın 12. tur görüşmelerine devam edildi.

Eleştirilere cevap veren Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, çiftçilerin içinde bulunduğu durumla ilgili eleştirilerdeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Kasım 2002'de mazotun litresinin 1 milyon 239 bin liradan satıldığını, Kasım 2006'da ise ise 2 milyon 120 bin liraya yükseldiğini kaydeden Eker, "Mazot fiyatı kümülatif olarak yüzde 71 artmış. Biz bu artışın karşılığını, 1 katrilyon 42 trilyon lira olarak çiftçiye ödedik. Mazot fiyatındaki artıştan dolayı çiftçinin ödediği ekstra paranın yüzde 98'ini, üreticiye ödedik" diye konuştu.

Çiftçi borçlarının yeniden yapılandırıldığını anlatan Mehdi Eker, 765 bin çiftçinin 2 katrilyon 700 trilyon liralık borcunun 1.5 katrilyon lirasının silindiğini; kalanının ise 3 yılda ödenecek şekilde yeniden yapılandırıldığını belirtti.

Çiftçilere kullandırılan kredilerin yüzde 7-13 faizle geri alındığını ifade eden Eker, 2002'de çiftçilere verilen toplam desteğin 1 milyar 868 milyon YTL, 2006'da ise 5 milyar YTL olduğunu bildirdi. Eker, "Çiftçilere verilen destekteki artış yüzde 267'dir. Kümülatif olarak mazottaki artış bile yüzde 71 iken, bizim desteğimizin miktarındaki artış yüzde 267'dir. Hepsini milletimizin, çiftçimizin iyi bilmesi lazım. Çiftçi perişan değil, siz perişan görmek istiyorsunuz" diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda 24 yıl çalıştığını anımsatan Eker, toplu personel alımının en son 1989'da yapıldığını söyledi.

2006 içinde 4 bin teknik eleman ve sağlık personeli aldıklarını belirten Eker, "Yılbaşından itibaren 2 bin 500 veteriner hekim ve ziraat mühendisi alacağız. Her köyde muhakkak bir veteriner hekim veya ziraat mühendisi bulunacak. Bunlardan çiftçiler, teknik bilgi sağlayacak" diye konuştu.


Günün Önemli Haberleri