Bakan Şimşek'ten faiz müjdesi
Abone olAmme alacaklarının gecikme zammı ile vergi borçlularına uygulanan tecil faizlerindeki yeni oranlar belli oldu
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, başta iş dünyası olmak üzere çeşitli kesimlerin indirim taleplerine konu olan amme alacaklarının gecikme zammı ile vergi borçlularına uygulanan tecil faizlerindeki yeni oranları açıkladı.
Bakan Şimşek, başta iş dünyası olmak üzere çeşitli kesimlerin indirim taleplerine konu olan gecikme zammı ve tecil faizi konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Hükümetin gecikme zammı ve tecil faizi oranlarında ciddi bir indirime gittiğini kaydeden Şimşek, gecikme zammına ilişkin Bakanlar Kurulu Karar Taslağının kendisi tarafından imzalanarak, Başbakanlığa gönderildiğini söyledi. Bakanların da imzaladığı düzenleme ile kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammının yıllık bazda yaklaşık 7 puan aşağı çekildiğini kaydeden Şimşek, ''Aylık gecikme zammı yüzde 1,95'ten yüzde 1,40'a iniyor. Bu çerçevede yıllık gecikme zammı da yüzde 23,4'ten yüzde 16,8'e düşüyor'' dedi. Maliye Bakanı, söz konusu düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceğini ifade etti.
TECİL FAİZİ DE DÜŞÜYOR
Bakan Şimşek, gecikme zammının ardından Maliye Bakanlığının vergi borçlularına uygulanan tecil faizlerinde de 7 puanlık indirime gideceğini belirtti. Şimşek, Maliye Bakanlığının çıkaracağı bir Tebliğ ile gerçekleştirilecek düzenleme ile halen yüzde 1,58 olarak uygulanan aylık tecil faizinin yüzde 1'e düşürüleceğini bildirdi. Maliye Bakanı, bu şekilde yıllık tecil faizinin de yüzde 18,96'dan yüzde 12'ye çekilmiş olacağını vurguladı. Amme alacaklarına uygulanan gecikme zammı, 21 Nisan 2006 tarihinde aylık yüzde 2,5'a çekilmiş, 19 Kasım 2009 tarihinde ise yüzde 1,95'e indirilmişti. Aylık tecil faizi de 21 Kasım 2009 tarihinde aylık yüzde 2'den yüzde 1,58'e düşürülmüştü. Vergi, prim ve diğer kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına dönük çalışmalar devam ederken, gecikme zammı ve tecil faizi indirimleriyle bundan sonraki dönem için de vatandaşın rahatlatılması amaçlanıyor.
SON KARARI BAŞBAKAN VERECEK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin teknik çalışmaya göre, düzenlemenin kesinleşmiş vergi ve prim alacaklarını kapsayacağını, ihtilaflı alacaklar, cezalar, TEDAŞ ve belediye alacakları gibi hususlarda ise henüz karar verilmediğini bildirdi. Şimşek, yeniden yapılanmada vergi, prim ve gümrük alacaklarıyla ilgili teknik çalışmanın tamamlandığını söyledi.
Bu çalışmada kesinleşmiş vergi ve prim alacaklarının yeniden yapılandırma kapsamına sokulduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti: ''Konuyu şu an itibariyle bu çevrede değerlendiriyoruz. Kesinleşmiş alacaklara ilişkin bir doküman ürettik. Başka alacakların da kapsama dahil edilip edilmeyeceği şu aşamada belirlenmedi. İhtilaflı alacaklar, trafik cezaları ve diğer cezalar, belediyelerin tahsil ettiği vergiler ve su gibi alacaklar ile TEDAŞ'ın alacakları gibi hususlarda henüz karar verilmedi. Bunlar son aşamada değerlendirilecek hususlar. Yapılandırmada kapsamın genişleyip genişlemeyeceği çalışmalar sonucunda netleşecek. Bu konudaki nihai kararı, Bakanlar Kurulu ve Sayın Başbakanımız verecek.''
ÜFE İLE GÜNCELLEME VE EN AZ 36 AY TAKSİTLENDİRME
Maliye Bakanı, kamu alacaklarının yeniden yapılandırmasıyla ilgili kanunda yer alması beklenen diğer hususlar hakkında da şu bilgileri verdi:
''-Uygulama hangi döneme kadarki alacakları kapsayacak: Konuyla ilgili ilk açıklama, Sayın Başbakanın TESK'le toplantısından sonra Ağustos ayı içinde yapıldı. Yeniden yapılandırma, bir kere o tarihten önceki dönem için olacak. Başbakanın açıklamasından sonraki dönemi kapsamayacak. Çünkü biz çok açık şekilde mükellefleri uyardık. (Nasıl olsa yapılandırma olacak diye cari yükümlülükleri yerine getirmede bir zafiyet gösterilmesin. Mükellefler rehavete kapılmasın ve vergileri ödememezlik etmesin. Aksi halde zararlı çıkarlar) dedik. Biz, hiçbir şekilde (bu kanun çıktığı günden itibaren yürürlükte olsun) demeyeceğiz. Mutlaka geçmişe dönük bir tarih yer alacak ve yeniden yapılandırma da, bu tarihe kadarki alacaklar için yapılacak.
-Taksit süresi: Çalışmalarda taksitlendirme süresi konusunda 36 aya kadar bir süreç öngörüldü. Ama sonraki aşamada mükellefin işini kolaylaştıracaksa daha uzun vadeli bir taksitlendirme gündeme gelebilir. Ancak bu, şu an belli değil.
ERKEN ÖDEYEMEYE TEŞVİK
-Kamu alacaklarına uygulanan faizlerin güncellenmesi: Kamu alacaklarında bir kere ana parayı mutlaka alacağız. Faiz ise enflasyonla güncellenecek. Bu konuda TÜFE ve ÜFE seçeneklerimiz var. Mükellef lehine hangisi doğru ise onu yapacağız. Çok büyük olasılıkla da ÜFE ile güncelleyeceğiz.
-Taksitlendirmede faiz ne olacak: Faiz konusunda şu an bir şey söylemek istemiyorum ama o da erken ödemeyi teşvik edici nitelikte olacak. Oluşturulacak sistem, kamu borçlarının erken ödenmesini teşvik edecek.''
KASIM'A YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
Bakan Şimşek, yeniden yapılandırmayı Kasım ayına yetiştirmek istediklerini, ancak düzenlemenin Bakanlar Kurulunda da ele alınması gerektiğini kaydetti. Şimşek, düzenlemeye ilişkin tasarının Meclis'teki görüşme takviminin de Meclis Başkanlığınca belirleneceğine dikkati çekti