Bakan Şimşek'ten dolar mesajı
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, dövizdeki dalgalanmalarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dövizdeki dalgalanmalarla ilgili
"Orta ve uzun vadede liranın Türkiye'nin sağlam temelleri
sayesinde pozitif yönde artacağı kanısındayım. Kısa vadede ise
bu iniş-çıkışlar, özellikle de küresel bir takım
gelişme ve kaygılardan kaynaklanıyorsa yaşanması
normaldir" dedi.
Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay'ı ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, son dönemlerdeki döviz kurlarındaki dalgalanmaların esas itibariyle ABD Merkez Bankası'nın ilerleyen dönemde faiz artırma beklentisi ve bunun sonucunda dolar likiditesinde son yıllardaki bolluğun oluşturduğu oynaklıktan kaynaklandığını söyledi.
Sorun, sadece Türkiye'ye özgü olsaydı, doların avroya karşı, bir yıl içerisinde 1,35'lerden 1,06'lara inmesinin beklenemeyeceğini ifade eden Şimşek, "Dolar geçen senenin ortalarından bugüne kadar tüm dünyada para birimlerine karşı ortalama yüzde 20'nin üzerinde değer kazandı. Türk lirasına karşı etkisi de üç aşağı beş yukarı aynıdır" dedi.
Yılın ilk aylarında Türkiye'de para politikasının duruşuna ilişkin tartışmaların yaşandığını anımsatan Şimşek, şöyle konuştu:
"O tartışmayla bu gelişmeler örtüştü ve sanki Türkiye'nin kendi
iç meselesinden kaynaklanan gelişmeymiş gibi sunuldu. Bu da
siyaseten cazip bir sunuş, başka deyişle algı operasyonu ama
gerçeklik o değil. Son dönemde ise acaba Türkiye'de seçim sonrası
istikrar zedelenir mi diye bazı kaygılar ifade edilmiyor değil. Ama
Türkiye'de siyasi istikrarın devam edeceği ve açıkladığımız 25
yapısal dönüşüm programının uygulanacağı perspektifiyle orta ve
uzun vadede liranın Türkiye'nin sağlam temelleri
sayesinde pozitif yönde artacağı kanısındayım. Kısa vadede ise
bu iniş-çıkışlar özellikle de küresel bir takım gelişme ve
kaygılanıyorsa yaşanması normaldir."
Türkiye'nin dışa açık bir ekonomisi olduğunu, küresel ekonomiye entegre olmuş bir ülke olarak dikkat çektiğini bildiren Şimşek, buna bağlı olarak da dünyada aşağı ve yukarı yönlü yaşanabilecek dalgalanmaların Türkiye'de de hissedileceğini kaydetti.
"OVP seçim sürecinden etkilenir mi?"
Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (OVP) seçim sürecinden etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin başka bir soru üzerine de şunları kaydetti:
"Bu belirsizliğin biz mümkün olduğunca ekonomik hedefleri ve dengeleri minimal düzeyde etkilemesini sağlamaya çalışıyoruz, ama üretim ve tüketim belirsizlik nedeniyle seçim sonrasına ertelenirse ve yılın ilk yarısında ekonomik faaliyet düzeyinde bir miktar yavaşlama yaşanırsa burada yapacak çok fazla bir şey yok. Biz yine elimizdeki enstrümanları kullanırız ama sonuçta ben seçim sonrası belirsizliğin ortadan kalkacağını, 2 yıldır devam eden içeriden kaynaklı bazı unsurların pozitife dönüşeceğini, Türkiye'nin 2015-19 döneminde güçlü bir reform hamlesiyle tekrar orta vadeli hedeflerini tutturabileceğine inanıyorum."
Fakirlikle mücadele
Şimşek, başka bir soru üzerine de yola çıkarken fakirlikle mücadele edeceklerini ilan ettiklerini hatırlattı.
Birleşmiş Milletlerin (BM) mutlak yoksullukla ilgili çeşitli standartlarının olduğunu ifade eden Şimşek, bu standartların da en yükseğinin 4,30 dolar olduğunu vurguladı. Günlük 4,30 doların altında yaşayanların nüfusa oranına bakarak BM standartlarının belirlendiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
"Türkiye'de 2002 yılında nüfusun yüzde 30'u 4,30 doların altındaki gelirle yaşıyordu. Geçen sene ise bu oran yüzde 2'ye indi. Tabi ki göreceli yoksulluk var. Göreceli yoksulluğu şöyle anlatayım, benim çocukluk dönemimdeki yoksulluk çok farklıydı, bugün öyle değil. Bugün özellikle gençlerimize sorarsanız internet temel bir ihtiyaçtır. Bunu örnek olsun diye söylüyorum. Dolayısıyla göreceli yoksulluk dünyanın her yerinde var. ABD'de yakın döneme kadar 45 milyon kişinin hastaneye uğrama hakkı yoktu. Bugün biz Türkiye'de yoksullukla nasıl mücadele etmişiz, insanlar çabuk unutuyorlar. Bugün tüm resmi eğitim bedava, okul öncesinden tutun doktoraya kadar. Fakirlerin tamamına burs veriyoruz. Bunu fırsat eşitliği için yapıyoruz. Çünkü yoksulluğu azaltmanın en güzel yolu eğitimdir."
Benzer uygulamaların sağlık gibi diğer tüm temel ihtiyaçların karşılanması için mücadele ettiklerini belirten Şimşek, "BM'nin standardı tüm dünya için kurgulanmış. Buna göre Türkiye yoksulluğu azaltmıştır, yoksullukla mücadelede başarılı olmuştur. BM'nin günlük endeksine göre 4,30 dolar gelirinin altında yaşayanlar yüzde 30'tan yüzde 2'ye düşmüştür" dedi.
Emeklilere banka promosyonu ve kadın istihdamı
Bakan Şimşek, çalışanlara verilen banka promosyonunun emeklilere de verilmesi yönündeki bir çalışma olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi:
"Çok makul bir talep. Bunun üzerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından da çalışıldı. Sonuçta bir formülasyonla bunun yapılabilir olduğunu düşünüyorum. Bizim açımızdan Maliye Bakanlığı olarak en ufak bir sorun görmüyorum. Çünkü çok büyük bir kitleden bahsediliyor. Gerçekten de bankalar bu avantajı, hak sahibi emeklilerimize yansıtmalı. Neticede yaklaşık 11 milyon emekli var. "
Kadınlara pozitif ayrımcılık konusuna da değinen Şimşek, bu konuda önemli adımların atıldığını, ancak atılması gereken daha fazla aşama olduğunu dikkati çekti.
Kadınların istihdamı konusunda ciddi teşvikler verildiğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin uzun vadeli hedeflerine ulaşması için nüfusun yarısını oluşturan, ekonominin olmazsa olmazları arasında olan kadınların başrol oynaması gerektiğine inandığı kaydetti.