Bakan Şimşek'den dolar kuru açıklaması
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, dolar kurundaki yükselişin sanıldığı kadar da kötü bir durum olmadığını söyledi ve nedenlerini açıkladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bursa Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yaptı. Bakan Şimşek'in gündeminde dolar kurundaki hızlı yükseliş vardı.
Doların yükselişinin bazı olumlu yönlerinin olduğunu söyleyen Şimşek, gerekçelerini şöyle açıkladı:
"Dolar açısından konuşuyorum. Bu o kadar da kötü değil. Küresel ekonomi açısından konuşuyorum. Çünkü bu türden kur hareketleri, bu kadar kısa sürede olması her ne kadar soru işaretleri uyandırıyorsa da küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine biraz yardımcı olabilir."
SÜRPRİZ DEĞİL!
Küresel döviz piyasalarında olup bitenlerin sürpriz olmadığını da vurgulayan Şimşek, "Küresel döviz piyasalarında olup bitenler çok büyük sürpriz değil. Doların bu kadar hızlı değer kazanması, reel efektif döviz kuru son 8 ayda yüzde 17 yükseldi. Bu çok dramatik bir yükseliş. Bu yükselişte Amerika'nın iç dinamikleri Amerikan ekonomisinde pozitif gelişmeler etkili olduysa da kısmen dünyanın diğer bazı bölgelerinde Avrupa, Avro bölgesi gibi oradaki olumsuz gelişmelerin etkisi söz konusu" ifadelerini kullandı.
Kur hareketlerinin küresel ölçekteki büyümeye olan etkilerine değinen Şimşek, "Dolar açısından konuşuyorum. Bu o kadar da kötü değil. Küresel ekonomi açısından konuşuyorum. Çünkü bu türden kur hareketleri, bu kadar kısa sürede olması her ne kadar soru işaretleri uyandırıyorsa da küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine biraz yardımcı olabilir. Bu uyum diyelim. Bazı olumlu etkileri de var" diye konuştu.
REFORM MÜMKÜN AMA...
Şimşek, "Siyasi istikrar olmadan bir ülkede reform yapmak mümkün ama kolay değil" dedi.
Türkiye'de çok büyük bir sürdürülemez cari açık olduğu görüşünün gerçeği yansıttığını belirten Şimşek şu ifadelere yer verdi:
"Diyebilirsiniz ki Türkiye'de çok büyük bir sürdürülemez cari açık var makro bir problem." Doğru. Fakat bu problemin temelinde ne var diye sorarsanız bence mikro düzeydeki sorunlar var. Yani düşük verimlilik, tasarruf düzeyi var. Enerji verimliliğinde oldukça geriyiz."