Bakan Şahin'e haklarını helal etmediler
Abone olKadına şiddeti önlemek için hazırlanan yasa tasarısının içeriğine kadın örgütlerinin tepkisi çok sert oldu
Kadına şiddet uygulayanlara elektronik kelepçe veya
bileklik takılmasına imkân sağlayan "şiddet yasası tasarısı"nda
Adalet Komisyonu'nda anlaşma sağlanamadı. Tasarı alt komisyona sevk
edildi.
Muhalefet ve komisyona çağırılan sivil toplum kuruluşları, yasanın adının "Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı" olarak düzenlenmesini eleştirdi ve "yakın ilişki içinde yaşayan" ifadesinin yeniden metne eklenmesini istedi. Tasarı, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Adalet Komisyonu'ndaki tartışmaların ardından 5 Mart'ta görüşülmek üzere alt komisyona sevk edildi. Şiddete Son Platformu Yönetim Kurulu üyelerinden Gülsen Adım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e "Tasarı bu şekilde geçerse emeğimizi helal etmiyoruz" dedi.
'YASANIN ADI DEĞİŞSİN'
Yasanın adının "Kadınveaile bireylerinin şiddetten korunmasına dair kanun tasarısı" yerine "Ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun tasarısı'' olması isteniyor. Gerekçe ise ailenin korunması ifadesiyle yasanın evli olmayan, nişanlı, sevgili, boşanmış yada evlilik birliği olmadan birlikte yaşayan kadınları koruma dışında bırakması.
'EŞİTLİK KAVRAMLARI YOK'
Yasanın içinden "toplumsal cinsiyet eşitliği", " kadınıninsan hakları"," kadın erkek eşitliği" gibi kavramların çıkarılması eleştiriliyor.
'İHBAR ÇIKARILAMAZ'
Şiddet uygulanan kişi çoğu zaman korku, eğitim yetersizliği ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle kendisine şiddet uygulayan kişiyi ihbar etmemekte. Bu vahim sonuçların ortadan kaldırılabilmesi için şiddet veya şiddet uygulan matehlikesi durumunda dayak yiyen kişinin haricindeki kişilerde yetkili mercilere ihbarda bulunabilmeli isteği ileri sürülüyor.
'YAKIN İLİŞKİ GETİRİLSİN'
Yasada "yakın ilişki içinde yaşayan "ifadesinin çıkarılmasının evlilik yada nişanlılık bağı olmayan kadınlar için tehlike arz ettiği belirtiliyor.