BAKAN ŞAHİN, EKONOMİK KRİZLERİN AİLE YE ETKİSİNDEN BAHSETTİ
Abone olAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Bugün bizim kurumlarımızdaki 14 bin evladımızın yüzde 80’i parçalanmış aileden. Bugün yaşadı...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Bugün bizim kurumlarımızdaki 14 bin evladımızın yüzde 80’i parçalanmış aileden. Bugün yaşadığımız birçok sorunun temeli parçalanmış ve dağınık ailelere dayanıyor” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Malatya Belediyesi ve BİLSAM tarafından ortaklaşa organize edilen ’Değişen Dünyada Aile’ konulu ulusal sempozyum, Malatya Ramazada Plaza Otel’de başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Belediyeler Birliği ile yaptığımız anlaşma ile 81 ilde evlilik öncesi eğitimle ilgili çalışmaları tamamladık. Bugün artık nişanlanarak, ‘Ben evlenmek istiyorum’ diye gelenlere belediyelerde uzmanlar tarafından hukuki bilgileri, sağlık bilgilerini, iletişim bilgilerini veriyoruz. Bu ilaç gibi verdiğimiz dersin, yarın bütün sorunları çözecek bir ilaç olmaktan daha çok onları yaşayacağı sorunlara karşı hazırlıyoruz” diye konuştu.
“EKONOMİK KRİZLER AİLE KURUMUNU ETKİLİYOR”
Boşanmaların daha çok ekonomik kriz dönemlerinde meydan geldiğini ve Türkiye’de en yüksek boşanma rakamlarını 2001 yılındaki ekonomik krizde meydana geldiğini aktaran Bakan Şahin, şunları söyledi:
“En yüksek rakamın 2001 yılında yaşanan krizde yükseldiğini ve yaklaşık yılda 130 bin boşanmanın olduğunu, bir yılda ortalama evlenme sayımızın 550 bin ile 650 bin arası olduğu, ortalama boşanma sayımızın da 100 bin ile 110 bin olduğu son 10 yılı yaşadık. 2008 yılında yaşanan ekonomik krizde çok az yükselmesine rağmen hemen hızlı bir şekilde toparlanma yaşadı. Şu bir gerçek ki, ekonomik olarak yaşanan sorunlar evlilik kurumunu direkt etkiliyor. Bizim araştırmalarımızdan çıkan sonuç bu. Ama ekonomi her şey demek değil, bir şey demek olabilir ama her şey demek değil. O yüzden bu kurumun bir kişinin bile ayrılmasını engelleyecek şekilde sürekli çözüm odaklı götürülmesini en büyük görev alanımız olarak görüyoruz. O yüzden 2 ilde yaptığımız pilot çalışmada, aile mahkemesi hakimlerine, ‘Boşanmak için size başvuran çiftlerin bizim uzmanlık desteği ile bu sorunu test edelim, pilot bir çalışma yapalım’ diye yaptığımız çalışmada, 450 çiftten 75 çifttin yeniden evliliğe devam kararı aldığını gördük. Bir çift bile çok önemli, bir yuva bile çok önemli. Bugün bizim kurumlarımızdaki 14 bin evladımızın yüzde 80’i parçalanmış aileden. Bugün yaşadığımız birçok sorunun temeli parçalanmış ve dağınık ailelere dayanıyor.”
(İHA)