Bakan Mahmut Özer, Milli Eğitim Şurası kararlarıyla ilgili konuştu
Abone olMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 20'nci Milli Eğitim Şurası'nda ortaya çıkan görüş birliğinin çok önemli olduğunu belirterek, "Hesap verebilirlik ilkemiz kapsamında geldiğimiz noktayı periyodik olarak kamuoyuyla paylaşıyoruz." ifadesini kullandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 20'nci Milli Eğitim
Şurası'nda alınan tavsiye kararlarının, uygulanan eğitim
politikalarıyla hayata geçirilmesine yönelik ikinci rapor
yayımlandı. Rapor, "meb.gov.tr" adresinde erişime açıldı.
1-3 Aralık 2021'de toplanan 20'nci Milli Eğitim Şurası'nda "Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği", "Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi" ve "Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi" temaları ele alınmış, Bakan Özer'in başkanlık ettiği Genel Kurula getirilen 124 maddenin 107'si oy birliği, 17'si ise oy çokluğu ile kabul edilmişti.
Genel Kurula gelen 4 önerinin ise 2'si oy çokluğu, 2'si oy birliği ile kabul edilmiş, böylece büyük bir çoğunluğu oy birliği ile kabul edilen 128 tavsiye kararı ortaya çıkmıştı.
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Özer, Şura kararlarına yönelik uygulamaların takip edileceği sözünü verdiğini hatırlatarak, "7 yıl aradan sonra topladığımız 20'nci Milli Eğitim Şurası'nda ortaya çıkan görüş birliği çok önemliydi. Şura kararlarının takipçisi olacağımızı belirtmiştim. Hesap verebilirlik ilkemiz kapsamında geldiğimiz noktayı periyodik olarak kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu çalışmalar, sıklıkla tartışma konusu olan şura kararlarının uygulanmasına dair önemli bir takip mekanizması olarak iş görüyor." değerlendirmesini yaptı.
İlk raporu, 6 Mart 2022'de kamuoyu ile paylaştıklarını anımsatan
Bakan Özer, bu raporda Bakanlık tarafından atılan adımları detaylı
bir şekilde açıkladıklarını ve bu adımların Şura tavsiye kararları
ile tutarlılığını incelediklerini vurguladı.
Özer, "3 Aralık 2021 ile 3 Mart 2022 arasındaki üç aylık döneme odaklanan çalışmada attığımız adımların 57 farklı tavsiye kararı ile ilişkili olduğu ortaya konulmuştu. Bu adımların temel eğitimde fırsat eşitliğinde yoğunlaştığı ancak her üç temaya yaygınlaştığı belirtilmişti." ifadesini kullandı.
- "Önemli iyileşmeler görüldü"
Bugün
açıklanan ikinci çalışmada ise 3 Mart ile 3 Haziran 2022 arasındaki
ikinci üç aylık dönemde izlenen politikaların Şura tavsiye
kararları ile uyumunun değerlendirdiğini bildiren Bakan Özer, öne
çıkan ilk sonucun, ilk üç aylık dönemde atılan ve tavsiye
kararlarıyla ilişkili adımların sonuçlarının daha görünür hale
gelmesi olduğunu vurguladı.
Özer, şunları kaydetti:
"İlk üç ayda atılan adımların sağladığı somut sonuçlarda önemli iyileşmeler görüldü. Bu aynı zamanda ilk üç ayda başlatılan çalışmaların ikinci üç ayda daha da derinleştiği, Türkiye sathına daha fazla yayıldığı ve sahada karşılık gördüğünü gösterdi. Diğer taraftan uyumlu adımların atıldığı tavsiye kararı sayısı da 57’den 62’ye çıktı. Böylece ikinci üç aylık dönemde atılan adımların tavsiye kararlarının ortaya koyduğu mutabakat zemini ile uyumu arttı. MEB’in politika adımları ile tavsiye kararları arasındaki uyumun zamanla artması, eğitim politikalarında ortak görüşlerin dikkate alındığını gösterdi. Çalışmayı benzer periyotlarla sürdürerek kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz."
20'nci Milli Eğitim Şurası 7 yıl aranın ardından 1-3 Aralık 2021 tarihleri arasında toplanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açılışı yapılan Şura, üç gün sürmüştü.
Öğrenci, öğretmen, eğitim yöneticileri, veliler, eğitim araştırmacıları, sivil toplum kuruluşları, gazeteciler gibi farklı paydaşlarla gerçekleştirilen Şura, eğitim politikaları açısından önemli çıktılar sağlamıştı.