Bakan Kurum'dan Saraçoğlu paylaşımı: Türkiye'nin ilk toplu konut projesi yeniden hayat buldu!
Abone olTürkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Kızılay’daki Saraçoğlu Mahallesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından aslına uygun şekilde, tarihi dokusu korunarak yenilendi. Kızılay’ın merkezine geleneksel Türk mimarisiyle inşa edilen evlerin yer aldığı, 200’den fazla anıt ağacın bulunduğu, 3 binden fazla ağacın dikildiği yeni bir yeşil alan kazandırıldı.
Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olarak tasarlanan Saraçoğlu
Mahallesi’nin yapımı 1946 yılında tamamlandı. Uzun yıllar boyu
lojman olarak kullanılan yapılar zamana yenik düştü. 2020 yılında
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, atıl durumdaki bölgeyle ilgili
talimat verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na
bağlı Emlak Konut harekete geçti ve ‘Saraçoğlu Koruma, Yenileme ve
Yaşatma Projesi’ hayata geçirildi. 82 bin metrekare alanda
konumlanan Saraçoğlu Mahallesi’nde koruma, yenileme ve yaşatma
projesi çalışmalarıyla yeni sosyal donatılar oluşturuldu.
210 anıt ağaç korundu
Projeyle mahalleye geleneksel Türk mimarisiyle inşa edilen 119 konut, 159 odalı apart otel ve 237 iş yeri kazandırıldı. 44 bin metrekarelik yeşil alan ile bir de çocuk parkı yapıldı. Aynı zamanda alanda bulunan 210 anıt ağaç korundu ve 3 binin üzerinde ağaç dikildi. Geçen yıl tamamlanan projeyle Ankara’nın merkezi hem yeni bir yeşil alana hem de tarihi dokusu ortaya çıkarılmış yeni bir mahalleye kavuştu. Vatandaşlara Kızılay’ın kalbinde yeşil alanlar ve kafelerin bulunduğu nefes alabilecekleri sosyal alan sunuldu.
Bugün Saraçoğlu’nda vakit geçirmek, doğa ve tarih ile iç içe olmak için harika bir gün” mesajıyla Saraçoğlu’nun yeni görüntülerini paylaştı.
‘Ankara’da böyle bir yer mi varmış?’ dedim
Doğayla iç içe olan Saraçoğlu Mahallesi, ulaşım kolaylığı ile de
vatandaşların uğrak yeri oldu. “Burası gerçekten saklı
bahçe” diyen Züleyha Ceylan, Saraçoğlu’nun huzur veren bir ortamı
olduğunu söyledi. Ceylan, “İlk geldiğimde ‘Ankara’da böyle bir yer
mi varmış?’ dedim. Hiç fark etmediğimiz, AVM'lerden uzak, huzur
duyduğumuz bir yer. Kitap okuyorum, dinleniyorum. Gerçekten buraya
gelen bir daha gelmek istiyor” dedi.
Saraçoğlu Mahallesi’ni ziyaret eden bir başka vatandaş Gülden Turan ise “Çok beğendik, çok hoşumuza gitti. Burayı restore edenlerin eline, gönlüne sağlık. Nefis, sessiz, yemyeşil ve pırıl pırıl bir yer. Onlar yapmasaydı, burası yapılmazdı zaten” diye konuştu.
“Hiçbir ağaç feda edilmedi"
Ankara Üniversitesi'nde okuyan Nuriye Nur Teber, ders çıkışında Saraçoğlu Mahallesi’ne gelmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi: Çevremizde bu kadar yeşillikli ve canlı bir yer bulmak çok zor. O yüzden burayı restore etmeleri bizi mutlu etti. Eski tarihi yerlerin korunması, özellikle ağaçlara ve çevreye bu kadar önem duyulması gençler olarak bizi mutlu ediyor. O yüzden hiçbir ağacın feda edilmeden korunup bu şekilde dizayn edilmesi gerçekten takdire şayan. Saraçoğlu’nun Kızılay’ın kalabalığından uzak, kafeleri ve restoranlarıyla güzel bir ortam sunduğunu vurgulayan Eren Çağatay, “Kızılay’da binalar üstümüze üstümüze geliyordu. Ama burası açık alan, yeşillik, çok hoş bir ortam. Burada nefes alıyoruz” dedi.
Ankara'da aktif bir rekreasyon alanı oluşturduk
Emlak Konut mimarlarından Cansu Keleş, Saraçoğlu Mahallesi'nin hem çocukların eğlenebildiği hem de yetişkinlerin zaman geçirdiği bir yere dönüştüğünü söyledi. Proje kapsamındaki çalışmaları anlatan Keleş, “Bu alanın merkez noktasına bir biyolojik gölet kuruldu. Bu biyolojik gölet etrafında kafeler, restoranlar, birçok insanın gelip zaman geçirebileceği bir alana dönüştürüldü. Ankara'nın merkezinde, herkesin gelip burada vakit geçirebileceği aktif bir rekreasyon alanı oluşturduk” diye konuştu.