Bakan Kurtulmuş, kutsal emanetlerin önemini anlattı
Abone ol500'üncü Yılında Mukaddes Emanetler ve Yavuz Sultan Selim Sergisi açıldı. Serginin açılışına Bakan Numan Kurtulmuş da katılırken yaptığı Kudüs vurgusuyla dikkat çekti.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Kutsal
Emanetler"in önemine değinerek, "Hz. Resul-ün, Hulefa-i Raşidin'in,
İslam büyüklerinin, Osmanlı padişahlarının, Sultan Yavuz Selim'in
mirası ve bıraktıkları 'Kutsal Emanetler' sadece ve sadece bu
fiziki emanetlerden ibaret değildir. Onların bize bıraktıkları
kutsal emanetler Kudüs'tür, Gazze'dir, Mekke'dir, Medine'dir,
Şam'dır, diğer İslam şehirleridir, İslam medeniyetinin büyük
merkezleridir ama her şeyden evvel onların bize bıraktıkları en
değerli kutsal emanet İslam'ın, Müslüman milletlerin birliğini ve
dirliğini sağlamak, onları aynı sancak ve bayrak altında
toplayabilmek emeline sahip olmaktır." dedi.
Topkapı Sarayı'ndaki "500. Yılında Mukaddes Emanetler ve Yavuz Sultan Selim" sergisinin açılışına katılan Kurtulmuş, serginin, Yavuz Sultan Selim'in "Kutsal Emanetler"i Payitaht'ta (İstanbul'a) gönderişinin 500. yılı dolayısıyla açıldığını belirtti.
Türkiye'nin dünyanın en değerli toprak parçasına sahip ülkesi olduğu dile getiren Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nın da Osmanlı'nın yükseliş zamanındaki eserlerinden olduğunu anımsattı.
Numan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nda büyük bir sadelik, mahviyetkarlık bulunduğunu belirterek, "Ama aynı zamanda bu yapının içerisinde oldukça büyük bir sanat ve estetik zevki, büyük bir ihtişamı da görüyoruz. Her alanında, her sütununda buna şahit olmak mümkün. Büyük bir medeniyeti asırlardır oluşturmuşlar ve bize ulaştırmışlar. Şimdi biz bırakın onların yaptıkları eserlerin benzerlerini yapmak, onların eserlerini korumakta bile maalesef yeterince güçlü ve kuvvetli değiliz. Yeni yeni farkına varıyoruz. Bu büyük bir zenginliktir. Bu zenginliği fevkalade güçlü şekilde sonraki nesillere taşımak gibi görevimiz var." dedi.
MADDE OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMESİ GEREKİR:
"Kutsal Emanetler"in sadece madde olarak değerlendirilmemesi
gerektiğine vurgu yapan Kurtulmuş, "Allah kıyamete kadar bu millete
'Kutsal Emanetler'e sahip çıkma şerefini bahşetsin." ifadesini
kullandı.
Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Kutsal Emanetler' derken sadece burada sergilenen kaftanı, sergilenen yüzükleri, sergilenen kılıçları, sergilen bayrakları ve sancakları kastetmiyorum. Bize Hz. Resul-ün, Hulefa-i Raşidin'in, İslam büyüklerinin, Osmanlı padişahlarının, Sultan Yavuz Selim'in mirası ve bıraktıkları 'Kutsal Emanetler' sadece ve sadece bu fiziki emanetlerden ibaret değildir. Onların bize bıraktıkları kutsal emanetler Kudüs'tür, Gazze'dir, Mekke'dir, Medine'dir, Şam'dır, diğer İslam şehirleridir, İslam medeniyetinin büyük merkezleridir ama her şeyden evvel onların bize bıraktıkları en değerli kutsal emanet İslam'ın, Müslüman milletlerin birliğini ve dirliğini sağlamak, onları aynı sancak ve bayrak altında toplayabilmek emeline sahip olmaktır."
BU MİLLET KIYAMETE KADAR TAŞIYACAK: Türkiye'nin Müslüman milletinin ve medeniyetinin güvenlik ve esenlik adası olması temennisinde bulunan Kurtulmuş, "Bu millet kıyamete kadar 'Kutsal Emanetler'i madden taşıyacak, 'Kutsal Emanetler'in bu manevi zenginliklerini taşıyacak. Bu hedefleri zihinlerinden ve gönüllerinden asla uzaklaştırmayacak. Hem 'Kutsal Emanetler'e duydukları sevgi, saygıyı çoğaltarak sonraki nesillere aktaracak. İnşallah bu aziz vatan yeniden büyük Müslüman milletinin ve medeniyetinin derlendiği-toparlandığı güvenlik adası, esenlik adası olacak ve yeniden buralar, dünyanın başkenti olmaya layık bu güzel şehir ve güzel ülkemiz büyük medeniyetimizin başkenti olmaya devam edecektir." diye konuştu.
Etkinliğe, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.