Bakan Günay'dan ombudsmana tepki!
Abone olAK Parti'li vekillerin oyu ile seçilen ombudsmana Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Bakan Günay'da tepki verdi
Meclis tarafından Türkiye'de ilk kez
seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun ombudsmanlığına Bakan Günay'dan
tepki geldi. AK Parti'li vekillerin oyları ile seçilen ombudsmana
bir tepki de CHP grup toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu'ndan
gelmişti.
OMBUDSMAN
NEDİR? Bireyle devlet organları arasında çıkan anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapan bağımsız bir kurumdur. Bu faktörleri ele aldığımızda ombudsmanlık yargı organlarının anayasa ile düzenlenmesinin 5 yönteminden bir tanesini oluşturmaktadır. Kamuda ombudsman olmak için siyasal alanda bilincin yüksek faktörlerde oluşması ve devlet erkinin nasıl oluştuğunu bilmek önemlidir. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumla Anayasa mevzuatına giren kamu başdenetçiliği (ombudsman) için ilk seçim yapıldı. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Yargıtay Üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu ombudsman oldu.
Mehmet Nihat Ömeroğlu seçimlerde kullanılan 279 oyun 258'ini alarak Kamu Başdenetçisi oldu. Seçimlerde CHP'li milletvekilleri oy kullanmadı. Antakya'da 1947 yılında doğan Ömeroğlu, Antakya Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1971 yılında mezun olan Ömeroğlu, Antakya hakim adayı olarak mesleğe başladı. Ömeroğlu, sırasıyla Lice, Azdavay, Ulukışla, Enez, Pınarhisar, Gaziantep, Bursa hakimliği ile Adalet Bakanlığı Hukuk ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. |
Ömeroğlu'nun Başdenetçi seçildiği gizli oylamada Ömeroğlu'na oy
vermediğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,
"Seçimin isabetli olmadığını hep söyledim"
dedi.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise "ombudsman iktşdara karşı
bireyi savunan kişidir. Sen birilerinin dediğini yapacaksan kusura
bakma emin kişi olamassın. Arkadaşlarım
bu doğru kişi değildir dediler. Bence de işi ehline verince bir
anlam ifade eder."
OYUMU AÇIKLADIM BEN OY
VERMEDİM
Taraf'tan Bahar Kılıçgedik'in sorularını yanıtlayan Bakan Günay,
şunları söyledi:
"Ombudsmanın Türkiye'de herhangi bir tartışmanın tarafı olmayan, bütün toplumun gerçekten hiçbir önyargı olmaksızın güvenebileceği, hukukunu, yargının da ötesinde ve öncesinde emanet edebileceği bir isim tarafından temsil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden haklı ya da haksız bir tartışmaya taraf olan, bir tartışmaya maruz kalabilecek olan bir isimle öne çıkılmasının Başdenetçilik kurumuna zarar verebileceği kaygısı taşıdığımı arkadaşlarımla paylaştım. Türkiye'nin bu ombudsmanlık sistemine yeni geçtiğini, böylesine tartışılan bir isimle bu kurumun hemen başında zarar göreceğini söyledim. Seçimi isabetli bulmadığımı ifade ettim açık açık. Oy kullanmayacağımı açıkladım. İsimleri gördüğümde, yapılan tartışmaları öğrendiğimde de oy vermeyeceğimi söyledim.
Bu tavrım parlamentoda da gizli bir tavır değildi. Gizli oy kullanılıyordu ama ben oyumu açıkladım."
TEREDDÜTLERİM VARDI
Günay, Ömeroğlu ile ilgili görüşlerinin seçimden sonra da
değişmediğini anlattı:
"Onu tanımıyorum, ama tüm tartışmaları izledim, açıklamalarını okudum. Tereddütümden oy vermemiştim. Seçildikten sonraki açıklamalarını okuduktan sonra bu tereddüdüm ortadan kalkmadı, görüşüm kuvvetlendi."
Ömeroğlu, Hrant Dink'in Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinden aldığı cezayı onaylayan hâkimler arasında yer alıyordu.