Bakan Fikri Işık'tan Menbiç harekatı açıklaması
Abone olBaşbakan Yardımcısı Fikri Işık, "ABD sözünde durursa Menbiç harekatına gerek kalmayabilir." dedi. Işık, Meclisten geçen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayını bekleyen internette RTÜK denetimi hakkında da konuştu.
NTV'den Funda Görey'in sorularını yanıtlayan
Işık'a, "Kısa sürede Tel Rıfat'ı da kontrol altına alıp
hedefe ulaşacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Menbiç uyarıları
ve ABD askerlerinin Menbiç'te verdiği görüntüler soruldu. Işık
şunları söyledi:
"Tel Rıfat önemki bir yer. Afrin harekatı ile oluşturulan güvenli bölge ile Fırat Kalkanı bölgesi arasındaki kuşak bölge; kilit bir nokta. İnanıyorum ki kısa sürede temizlenecek ve özgürleştirilecek.
"ABD SÖZÜNDE DURACAK DİYE BEKLİYORUM"
Menbiç konusunda, daha önce bize PYD'nin buradan çıkarılacağı sözü
verildi. Savunma bakanlığım döneminde hem Obama'nın hem de şimdiki
savunma bakanları bu sözü defalarca kez verdiler. ABD
askerlerinin verdiği görüntüleri ben hayra yoruyorum. PYD'nin
buradan çıkarılacağına yoruyorum. ABD'liler sözlerini tutmak
zorunda. Bizzat bana verilen sözler devletin kayıtlarında var.
Cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, dışişleri bakanına ve ilgili
arkadaşlara söz verildi. Sözün gereğinin yerine getirilmesi lazım
ve bu ilişkilerin yumuşamasına neden olur. Yerine getirilmezse
Türkiye gereğini yapmak durumunda kalır. ABD sözünde duracak diye
bekliyorum, inşallah buna gerek kalmaz.
ABD'deki yönetim değişikliğinden dolayı zaman gerekebilir ve bu değişiklik Çin'in durudurulması, küresel alandaki ticaret savaşları için bir işaret fişeği. İran'ın izolasyonu için de daha şahin bir tavrın ortaya konacağını gösteriyor. Ama Türkiye'nin milli çıkarları belli ve Menbiç başta olmak üzere verilen sözlerin tutulmasını bekliyor..."
İNTERNETTE RTÜK DENETİMİ
Başbakan Yardımcısı Işık, Meclisten geçen ve Cumhurbaşkanı
Erdoğan'ın onayını bekleyen düzenlemeyle, internetteki
bireysel paylaşımlara sansür gelmediğini belirtti.
Denetimin nasıl olacağı ve sansür yorumları hakkında Işık
şunları söyledi:
"İnternet yayınlarına RTÜK denetimi demek, kapsamı çok çok genişletmek olur. RTÜK’ün görev alanı, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayıncılıkla sınırlı. Youtube, Facebook, Instagram gibi bireysel yayıncılıklarla ilgili bir durum yok. 'İnternete sansür geliyor' demek doğru değil. Kişilerin kendi yaptığı iletişim RTÜK’ün görev alanı dışında. Kamuoyuna böyle sunuldu ve bu büyük haksızlıık...
RTÜK’ün radyo ve televizyon dışında hiçbir yetkisi yok. Video paylaşımını denetleyecek diye bir şey yok. Bilgisizlikten ya da art niyeten kaynaklanıyor bu yorumlar. Karasal, uydu ve kablodaki radyo ve televizyon yayınları denetleniyorsa, internet ortamında da radyo ve televizyon yayınları yapanlar lisanslanacak. Kanunda açık net hüküm var. Cumhurbaşkanının onayı sürecindeki kanunun 84. madde 4. fıkrasında, 'Bireysel iletişim bu madde kapsamında değerlendirilemez' deniyor..."
Bir takım uygunsuz görüntülerin; içki ve sigara gibi, televizyonda görünmemesi durumu internet için de geçerli olacak mı?
"Bu diziyi yapanlar, yapım sürecinde RTÜK'ün kurallarını biliyorlar. RTÜK bu noktada herhangi bir yeni denetim mekanizması getirmiyor. Var olan kriterler, internet üzerinden televizyon ve radyo yayıncılığı yapan şirket ve kurumlar için de geçerli olacak.
RTÜK'ün görev, yetki ve sorumlulukları aynı. Kanuni boşluktan yararlananlar vardı. Uydu yayınındaki dizide ağıza alınmayacak küfür ve ifadeler RTÜK denetiminden dolayı verilemezken, aynı dizi internette yayınladığında her türlü şeyi verebiliyorlar. RTÜK''ün de oraya bakıp bakmaması noktasında bir boşluk vardı, o giderildi."
Normal televizyonda herkes izlediği için bir uyarı olabilir ama internet zaten isteğe bağlı. Çocuğun açıp da uygunsuz durumları görme ihtimali az olan bir platform. Geniş alana yayılmış bir yetkli olarak yorumlanıyor, ne dersiniz?
"Uydu yayıncılığı isteğe bağlı değil mi, diziyi izlemeye mecbur mu bırakıyorlar. Herkesin elinde bir kumanda var. İsteğe bağlı durumu sadece internet için geçerli değil, uydu da var. Onlar denetleniyor da internetteki yayıncılık niye denetlenmesin. Gençlerin ve çocukların içki ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklardan korunması; milli güvenlik ve ahlaki değerlerin yozlaştırılmaması anayasal görevler arasında ve bu her kurumun sorumluluğu. Burada yasal bir boşluk var. İnternet alanında yayın yapan televizyon ve radyolar RTÜK denetiminde olacak mı, olmayacak mı. İşte bu giderildi..."
Yabancı dizi ve film yayını yapan platformlarla birebir görüşme ve geri dönüş var mı?
"Türkiye 81 milyonluk nüfusuyla önemli bir pazar. Burada yer almak isteyen herkes bu kurallara uymak zorunda. Bu konuyla ilgili aktörler, ilgili birimlerle temasa geçti. Sınırlayan, ilave yük getiren bir kanun değişikliği yok. Uyduda hangi programı, hangi kriterlere göre yayınlıyorsanız, internette de aynı şekilde yayınlayacaksınız. Sigara ve içkiyi buzluyorsanız, internete de bunu yapın. Televizyonda yaparım ama internette yapmam anlayışına izin vememiz mümkün değil. Bu bizim anayasal sorumluluğumuz."
(Bazı televizyonlarda dinin kullanıldığı iddiası da bu düzenlemenin çıkış noktalarından biri...) RTÜK denetiminden dolayı uydu, kablo ya da karasal yayınla izleyiciyle buluşan yayında yapamadığınız dini ve milli değerlere aykırı pekçok şeyi, internette yapma hakkı görüyorsunuz kendinizde. Buna izin verilmesi mümkün değil..."