Bakan Faruk Çelik ağlayarak veda etti

Abone ol

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in TBMM'deki konuşmasında gözyaşlarına hakim olamadı.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in 'Ben bir inşaat işçisinin oğluyum' diye başladığı TBMM'deki veda konuşmasında gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Hükümet seçim öncesinde TBMM Genel Kurulu’nun son mesaisi olarak 90 maddelik çalışma paketini yasalaştırdı. Bu çalışma, iktidar ile muhalafetin ortak çalışmasına da iyi bir örnek oldu. 68 maddelik tartışmalı İç Güvenlik Paketi 1,5 ayda yasalaşırken, 90 maddelik İş Güvenliği Paketi, iktidar ve muhalefetin mutabakatıyla üç günde toplam 16 saatlik bir mesai sonucunda yasalaştı.

VEDA KONUŞMASINDA AĞLADI

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, tasarının yasalaşması için muhalefet partileriyle mekik diplomasisi yürüttü. Yasanın itiraz edilen bazı maddeleri metinden çıkartıldı, uzlaşma ile yeni maddeler eklendi. Maden ocaklarına “yaşam odası” zorunluluğu da bu mutabakat sayesinde yasaya girdi. Tüm parti sözcüleri, yaratılan bu ortamdan dolayı teşekkür konuşması yaparak, Genel Kurul çalışmalarını kapadılar. Bakan Çelik, “Ben bir inşaat işçisinin oğluyum” diye başladığı veda ve teşekkür konuşmasında gözyaşlarını tutamadı.



*Soma ile Ermenek’teki maden kazalarının tarihleri arasında meydana gelen tüm kazalarda hayatını kaybeden sigortalılara aynı imkanlar sağlanacak.

*İş programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri, işin durdurulma sebebi sayılacak.

*Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak.

*İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

*Maden işyerlerinin hangilerinde sığınma odalarının kurulabileceği bir yıl içerisinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

*Maden ocaklarında, kişisel koruyucu donanım bulunmaması, giriş çıkışlarını gösteren takip sisteminin kurulmaması durumunda işverenlere idari para cezası verilecek.

*İş yerlerinde işin durdurulması kararı, kolluk kuvvetleri marifetiyle uygulanacak.

*Asgari geçim indirimi, yüzde 5 olan üçüncü çocuk için yüzde 10’a çıkarılacak, sonrakiler için yüzde 5 olarak uygulanacak.

*Genç işsizlerin belli koşullarda istihdam edilmesi halinde sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

*Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15’lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10’a düşürülecek.

*Ermenek’te meydana gelen maden kazasında, hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay süreyle, brüt asgari ücretin iki katı tutarında ödeme yapılacak.

*İş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı 3 yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacak.

*Ceylanpınar’da Hazine arazisinde taşınmazı bulunanlara mülkiyet hakları devredilecek.

*15 yaşını doldurmamış çocuklar çalıştırılamayacak, 14 yaşını doldurmamış çocuklar ise sanat, kültür ve reklamcılıkta özel sözleşme ile çalışabilecek.

*Çocuklar günde 5 ve haftada 30 saatten fazla çalıştırılamayacak.

*İşçilerin babalık izni 5 gün olacak.

*Yeraltında çalışan maden işlerine haftalık 37,5 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, yüzde 100 zamlı olacak.

*Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak.

*Prim borcu bulunan Bağ-Kur’lular, prim borçlarını 3 ay içinde ödememesi veya yapılandırmaması halinde sigortalılıkları durdurulacak.

*65 yaş aylığı 145 liradan 200 liraya çıkartıldı.

*Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde, işçinin izniyle 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek.

*SGK işlediği kişisel veriler, veri sahibinin noter onaylı muvafakatı olmadan gerçek veya tüzel kişilerle paylaşamayacak.

*Asansör bakımı ve kontrolü il özel idareleri, belediyeler ve bina yöneticileri için yasal zorunluluk haline getirildi.

*Van’da meydana gelen depremde hasar gören, orta ve ağır hasarlı olarak taspit edilen yapılar “riskli yapı” olarak kabul edilip işlem yapılacak.

*Görevini yerine getirmeyen yapı denetim kuruluşlarına, hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 10 ile yüzde 50’si arasında ceza uygulanacak.

*Üç kez para cezası alan yapı denetim kuruluşu görevden men edilecek.
*Maaşı bin liranın altındaki emekliye 100 lira zam ve Bağ-Kur emeklilerine 5 puanlık destek primi indirimi yasaya monte edildi.

*Soma AŞ’ye ait işyerlerindeki 2 bin 831 madencinin 41 milyon 84 bin lira tutarındaki kıdem tazminatı, şirketin malvarlığınının satışından karşınacak.

*Soma ve Ermenek’te meydana gelen iş kazasında ölenlerin, prim borçları yok sayılarak, hak sahiplerine aylık bağlanacak.

*2008’den önce ölen sigortalının anne babasına aylık bağlanmasında eş ve çocuklarından artan hisse bulunması şartı dışında başka bir şart aranmayacak.

*Trafik kazaları sebebiyle üniversite ve özel sağlık kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, sosyal güvencesi aranmaksınız SGK tarafından karşılanacak.

Günün Önemli Haberleri