Bakan Ergün’den ’Yeşil Sanayi’ çağrısı

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İyi örnekleri Türkiye’ye uyarlayarak sanayimizi yeşillendirmek ve yeşil işler oluşturmak, s...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İyi örnekleri Türkiye’ye uyarlayarak sanayimizi yeşillendirmek ve yeşil işler oluşturmak, sanayicimizi küresel tehditlerden koruyacak" dedi.
Bakan Ergün, bakanlığının aylık yayını Anahtar Dergisi’nin Haziran sayısında çevre dostu uygulamaları Türkiye’ye uyarlamaları çağrısında bulundu. Türkiye’nin, 2023 yılında "dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma" ve "dünyada her alanda lider bir ülke olma" gibi büyük ve iddialı hedefler ortaya koyduğunu belirten Ergün, "Bu hedeflere ulaşmak için, daha fazla mal ve hizmet üretmeliyiz, aynı zamanda da daha nitelikli, yüksek katma değerli, ileri teknolojiye dayanan bir üretim yapısına geçiş yapmalıyız. Türkiye, rekabet gücünü ucuz hammadde, ucuz işgücü veya ucuz enerji gibi alanlarda bulamaz. Bizim rekabeti, Ar-Ge, teknoloji, markalaşma, tasarım gibi alanlarda aramamız, bulmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, İNSAN KAYNAKLI BİR TEHDİT"
Türkiye’nin, 2023 yılına dair ekonomik ve sosyal hedeflerine özel sektör eliyle ulaşacağına dikkat çeken Ergün, ekonomideki güven ve istikrar ortamının, reel sektörün rekabet gücünü artırmak için büyük bir avantaj olduğunu belirtti. Ergün, Türkiye’nin toplam ihracatı içinde imalat sanayi ürünlerinin payının, 1980’deki yüzde 37 düzeyinden, 2012’de yüzde 94 düzeyine ulaştığına işaret etti.
İklim değişikliği tehdidiyle dünyanın ortalama sıcaklığının arttığını vurgulayan Ergün, yağış rejimlerinin olumsuz yönde değiştiğini, aşırı çevre olaylarının sıklaştığını ve insanoğlunun yaşam alanının daraldığını anlattı. İnsan kaynaklı bir tehdit olarak ortaya çıkan iklim değişikliğiyle küresel anlamda mücadele edilmesinin önemine dikkat çeken Ergün, aksi takdirde su ve enerji başta olmak üzere kaynak kıtlığı ve pahalılığı, ürünlere olan talebin azalması, değişmesi ve küresel ısınmanın yaşanılabilir sınırların içerisinde kalmasının sağlanması amacıyla sanayi sektörünün vergi, ceza, kota gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını söyledi. Ergün, bu doğrultuda, çevresel tehditlerden en çok etkilenecek sektörlerden biri olan sanayi sektörünün bir yandan uygun teknolojik donanımlar ve temiz üretim uygulamalarıyla zorlukları fırsatlara çevirirken ve rekabet gücünü geliştirirken diğer yandan da çevresel tehditleri önleme yolunda sürdürülebilir kalkınmaya en çok hizmet edecek sektör olarak göze çarptığını belirtti.

"SERA GAZI SALINIMI ARTTI, KARBON YOĞUNLUĞU AZALDI"
Ergün, Türkiye’de son 20 yılda kişi başı birincil enerji arzı ve elektrik tüketimi gibi parametrelerin artmış olmasına rağmen ekonominin enerji yoğunluğunun azaldığını belirtti. Buna paralel olarak toplam sera gazı salımının arttığını fakat ekonominin karbon yoğunluğunun azaldığını vurgulayan Ergün, Türkiye’nin kullandığı her birim enerjinin yalnızca çeyreğinin yerli üretimden sağlanıldığı düşünüldüğünde, yenilenebilir enerjinin öncelikli olarak, yerli enerji üretimini teşvik eden Türk sanayisinin daha düşük enerji yoğun üretim yapması ve karbonsuzlaştırılması yönündeki çalışmaların artarak devam ettiğini belirtti.
Sanayinin kaynak ve enerji verimliliğini başarmasında kilit noktada bulunan bilim ve teknolojiye farklı boyutlarda ve kapsamda destekler sunulduğunu hatırlatan Ergün, "İyi örnekleri ülkemize uyarlayarak sanayimizi yeşillendirmek ve yeşil işler oluşturmak, sanayicimizi küresel tehditlerden koruyacak ve proaktif politikalarla yeni düzenin meydana getireceği fırsatlardan en iyi şekilde yararlanarak küresel pazarda önemli bir aktör olarak rol almasını sağlayacaktır. Bu bağlamda, sanayide kaynak, enerji ve su verimliliğine ulaşılması, verimli, yerli ve çevre dostu enerji üretimine ve tüketimine geçilmesi yeşil bir büyüme yolunda önemli adımlar olarak görülmektedir" dedi.
Ergün, küresel tehditlerin en başında gelen iklim değişikliğine sebebiyet veren sera gazlarının önemli bir kısmından hem enerji tüketimi hem de endüstriyel üretim süreçleri bağlamında sorumlu olan sanayi sektörünün, artan enerji fiyatları ve tükenen doğal kaynaklar nedeniyle zorluk yaşadığını vurgulayarak, zorluklar ve fırsatlara karşı bakanlığı tarafından "Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı", "KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı" ve "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi" ile iklim değişikliği bağlamında Türk sanayisinin karbon yönetiminin geliştirildiğini belirtti.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri