Bakan Ergün, sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2013 yılı Haziran ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. <br/>Bakan Ergün, “2013 yı...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2013 yılı Haziran ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.
Bakan Ergün, “2013 yılı Haziran ayında sanayi üretim endeksi beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 artmıştır. Takvim etkilerinden arındırılmış endeks ise yıllık bazda yüzde 4,2 oranında artmıştır. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,4 artmıştır” dedi.
Sanayi üretiminin piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Bakan Ergün, bu verilerin piyasa beklentilerinin üzerinde olmasına rağmen ana hatlarıyla beklentilerinin içinde gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’nin büyüyeceğini ve büyümenin lokomotifinin de sanayi üretiminin olacağını daha önceden söylediklerini belirten Bakan Ergün, “Türkiye’nin büyümesi için gerekli ve ölçülü adımların atıldığını, sonuçlarını görmek için sadece biraz sabır gerektiğini biliyoruz. Beklediğimiz sonuçların gelmeye başladığını görüyoruz. Sanayi üretimi, arındırılmamış rakamlarla, bu yılın ikinci çeyreğinde önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,2 artmıştır. Bu rakamlar ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte ilk çeyrekten daha hızlı büyüyeceğini göstermektedir. Önümüzdeki dönemlerde büyüme daha da hızlanacak ve yıl sonunda büyüme orta vadeli program tahminleri doğrultusunda gerçekleşecektir. Bunun öncü göstergeleri de gelmeye başlamıştır. Yılın ilk dönemlerinde ciddi bir büyüme sergilemeyen ihracatın da artık atağa geçtiği ve büyümeye iç tüketimle birlikte ciddi bir katkı sağlayacağı anlaşılmaktadır” diye konuştu.
Haziran ayı sanayi üretimi verilerinin incelendiğinde olumlu görülen bir alanın da yatırım malları imalatındaki artış olduğunu açıklayan Bakan Ergün, “Bu durum hem ülkemizde beklentilerin olumluya döndüğünün sinyalidir hem de önümüzdeki dönemde üretim kapasitesinin artacağının habercisidir. Sanayicilerimiz dünyadaki kötü gidişattan kendini sıyırmış ve gelişmiş ekonomilerden gelen olumsuz haberlerin getirdiği atmosferden kurtulmuştur. Sanayicimiz artık harekete geçmeye başlamıştır. Biz de sanayicimizin önünü her fırsatta açıyoruz. Özellikle sanayimizi tüm dünyada daha rekabetçi hale getirmek amacıyla teşvik mekanizmalarını devreye aldık. Ayrıca, her geçen gün Ar-ge’ye, inivasyona, tasarıma, girişimciliğe her geçen gün desteğimizi artırıyoruz. Bilimin sanayi ile buluşması ve sanayideki katma değerin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki, uzun dönemde Türkiye’nin rekabetçiliği Ar-ge’den yüksek katma değerden geçmektedir” şeklinde konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye sanayicisinin, girişimcisinin, işgücü ve siyasi ortamıyla birlikte gücünü artırdığını, Türkiye’nin bu zengin yapısıyla çok büyük fırsatları bünyesinde barındırdığını söyleyerek, “Nitekim dünyanın Türkiye’ye karşı artan ilgisinin altında da bu yatmaktadır. Türkiye sahip olduğu potansiyeli kullanarak önümüzdeki dönemde her alanda daha üst basamaklara hızla tırmanacaktır” açıklamasında bulundu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri