Bakan Ergin'in yandaş yargı tepkisi

Abone ol

Bakan Ergin, Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendirirken yandaş yargı iddialarına da açıklık getirdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Referandumun konusu AK Parti değildir, 73 milyonun buluşacağı haklardır. Biz paketin içindeki, vatandaşın hayatını kolaylaştıracak, hak arama yollarını çeşitlendirecek, daha demokratik, daha özgür anlayışa 'Evet' mi, 'Hayır' mı, bunu oylayacağız'' dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kanal 7 Televizyonu'nda ''Başkent Kulisi'' programında Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı.

Programda ''Referandumun konusu AK Parti değildir, 73 milyonun buluşacağı haklardır'' diyen Ergin, şöyle konuştu:

Biz paketin içindeki, vatandaşın hayatını kolaylaştıracak, hak arama yollarını çeşitlendirecek daha demokratik, daha özgür anlayışa 'Evet' mi, 'Hayır' mı bunu oylayacağız. AK Parti'yle bir sorununuz, endişeniz varsa bunun oylanacağı yer genel seçimlerdir. Genel seçimlerde partilerin vizyonu ve icraatları, referandumlarda o paketin içindeki düzenlemeler oylanır.''

"YARGININ TEHDİTLERDEN KURTULMASI LAZIM"

Yargı bağımsızlığına ilişkin soru üzerine Ergin, bu konuda, sadece kendilerinin değil, geçmişten beri yüksek yargı başkanlarının da çeşitli eleştiriler dile getirdiğini belirtti.

Yargının, ''dış tehdit'' ile ''iç tehdit'' baskısı altında olduğunu kaydeden Ergin, ''Türk yargısının hem iç, hem dış tehditten kurtulması lazım. Ben Adalet Bakanı olarak dış tehdidin içine kendimi de koyuyorum. Adalet Bakanı, hükümet, basın, sivil toplum örgütleri dış tehdittir ama HSYK'nin mevcut hali, Danıştay, Yargıtay'ın mevcut hali iç tehdittir. Bunları beraberce bertaraf etmedikçe Türk yargısı bağımsız kılınamaz. Biz yargıyı bağımsız kılmak için iç ve dış tehditlerden arındırmaya çalışıyoruz, uluslararası kriterlere bağlı kalarak'' dedi.

SİYASİ PARTİLER YASASI

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Siyasi Partiler Yasası'nı neden değiştirmediklerine ilişkin soru üzerine ''Mecliste girişimde bulunduk, muhalefet yanaşmadı. Buna yanaşmayanlar AK Parti'yi uzlaşmazlıkla suçlayamazlar'' diye konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Sadullah Ergin, ''Anayasa Mahkemesi kararına sevinip de sevinememiş gibi mi gözüktünüz?'' sorusunu yanıtlarken şöyle konuştu:

''Hayır, Anayasa yargısı açısından bakıldığında eleştiriler haklı. Anayasa'da, Anayasa Mahkemesi'nin denetimi nasıl yapacağı açıkça belirtilmiş. Anayasa Mahkemesi yeni bir yanlış yapmış, esasa girmiştir. Bu yöntem yanlıştır. 'Mahkeme yetkisini aşmıştır, kendisini yasama organının yerine koymuştur' dedim. Paket açısından ise paket reform niteliğini korumaktadır. Çatısı, iskeleti, gövdesi yerindedir. Anayasa Mahkemesinin müdahalesi bir miktar değişiklik yapmıştır ama esası yerindedir. Onun için 12 Eylül günü 'Herkes sandık başına' dedik, bunun için 'Evet oyu verilmesi için gayret göstereceğiz' dedik.

''YANDAŞ YARGI'' VE 1960 DARBESİ

Evrensel değerlerle barışık bir sistemi getirmeye çalıştıklarını dile getiren Ergin, şunları kaydetti:

''Yandaş yargı nasıl oluşturulur? 1960 askeri darbesine bakarsanız yandaş yargının nasıl dizayn edildiğini görürsünüz. Darbeden sonra Yargıtay'ın 241 üyesinden 66'sı resen emekliye sevk edilmiş, yerine 'uygun' arkadaşlar ikame ediliyor. Danıştay'da 54 üyenin yarısından fazlası resen emekli ediliyor ve yerine 'uygun' arkadaşlar getiriliyor. Adeta yüksek yargı dizayn ediliyor. Yandaşlık, tasfiye eder, yerine kendinize uygunlarla ikame edersiniz. Oysa bizim yaptığımız nedir; mevcut kurumlar yerinde. Orta ve uzun vadede, AB Komisyonu, Konseyinin, AB'nin uluslararası standartlarının kriterlerini karşılayacak değişikliklerle yandaş yargı olmaz, olsa olsa evrensel hukukun, güven veren adaletin tesisi sağlanır.

Günün Önemli Haberleri