Bakan Ergin'e göre uzlaşma olabilir
Abone olAnkara'nın zirvesi, Anayasa Mahkemesi'nin 48. kuruluş yıl dönümünde biraraya geldi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa değişikliği çalışmalarına ilişkin, "Hala uzlaşma ihtimali var, son dakikaya kadar bile var. Şu anda birinci tur bitiyor ama ikinci tur için de ihtimal var" dedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili olarak "Söyleyeceklerimizi söyledik. Bundan sonrası siyasilerimizin takdiridir" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin 48. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Rixos Otel'de resepsiyon verildi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, konukları, balo salonu girişinde Anayasa Mahkemesi'ne yeni seçilen üyeler Alparslan Altan, Engin Yıldırım ve Burhan Üstün ile birlikte karşıladı.
Yargıtay Başkanı Gerçeker, törene gelişinde gazetecilerin soruları üzerine, "Konuşmaktan yorulduğunu" söyledi.
Gerçeker, "Kuvvetler ayrılığını, yargı bağımsızlığını, hukuk devletini savunmak zorunda kalıyoruz. Sürekli bunları savunmak zorunda kalmaktan üzüntü duyuyorum" dedi.
ANAYASA GÖRÜŞMELERİ
Adalet Bakanı Ergin de resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Anayasa değişikliği görüşmeleri nedeniyle yorgun olup olmadığının" sorulması üzerine Ergin, "Fiziki olarak belki yorgunuz ama dimağımız yorgun değil" diye konuştu.
"Görüşmelerin nasıl gittiğinin sorulmasına" karşılık Bakan Ergin, gazetecilere "Siz nasıl görüyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Bir gazetecinin, "Biz fireleri hesaplıyoruz" demesi üzerine Ergin, "O hesaplara girmeyiz biz. Yola çıkarken zaten 'endişemiz olursa' çıkmayız demiştik. Grubumuzdaki arkadaşlarımıza itimadımız tam" dedi.
Adalet Bakanı Ergin, "TBMM'de uzlaşma olup olmayacağına" ilişkin soru üzerine de "Hala uzlaşma ihtimali var, son dakikaya kadar bile var. Şu anda birinci tur bitiyor ama ikinci tur için de ihtimal var" diye konuştu.
"Referandum sürecine" ilişkin sorular üzerine ise Ergin, bu konuyla ilgili bir öngörüde bulunmasının doğru olmayacağını belirtti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bugün yaptığı konuşmanın sorulmasına karşılık Ergin, konuşmayı bir bütün olarak değerlendirmek istediğini ifade ederek, "Konuşmanın ilk satırından son satırına kadar tırnak içine alın o iki tırnak arasındaki bölümüne hiç bir itirazım yok. Konuşmayı parça parça değerlendirmem. Birinci cümleden son cümleye kadar olan kısmını tırnak içine alın konuşmanın bütününe hiç bir itirazımız yok" diye konuştu.
"Danıştay saldırısıyla ilgili görüntülerin silindiğine ilişkin TÜBİTAK raporunun" hatırlatılması üzerine Sadullah Ergin, konuyla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini, bu konuda değerlendirme yapmayacağını söyledi.
Ergin, bir soru üzerine, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun gündemindeki konularını "Huzur, sükunet atmosferinde" görüşmeye devam ettiğini söyledi.
Yetki kararnamesinin 4-5 hafta önce kurula gönderildiğini, bunun üzerine kurul çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Ergin, atama kararnamesinin de 5-6 ünvanlı hakim ve savcıya ilişkin olacağını, bunun da ilerleyen günlerde bakanlıkta görüşüleceğini belirtti.
Bir gazetecinin, "Kurulda tansiyon son zamanlarda hep yüksek" demesi üzerine Adalet Bakanı Ergin, tansiyonun hep yukarılarda olduğu bir dönem olmayacağını, iniş çıkış göstereceğini, müzakereler sırasında da yükselmesinin olağan olacağını kaydetti.
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Arslan Güner de gazetecilerin bedelli askerlik konusuna ilişkin sorularına "Yarını bekliyoruz" cevabını verdi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Güner'in yanına gelmesi üzerine gazeteciler bedelli askerlik konusunu bu sefer Çiçek'e sordu.
Çiçek de "Bedelli olur mu olmaz mı bilmem ama ben bedelsiz yaptım" diye espri yaptı.
KILIÇ: "SÖYLEYECEKLERİMİZİ SÖYLEDİK"
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği çalışmalarıyla ilgili, "Söyleyeceklerimizi söyledik. Bundan sonrası siyasilerimizin takdiridir" dedi.
Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin 48. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Rixos Otel'de düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin bugünkü konuşmasına ilişkin soruları üzerine Kılıç, konuşmasını herkesin son derece olumlu karşıladığını ve memnuniyetlerini ilettiklerini söyledi.
Anayasa değişikliğine ilişkin sorulara ise Kılıç, "Söyleyeceklerimizi söyledik. Bundan sonrası siyasilerimizin takdiridir. İster değerlendirirler, ister değerlendirmezler. Takdir onlarındır ama biz doğruları söylemeye devam edeceğiz" karşılığını verdi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, konumları itibariyle Anayasa değişikliği taslağının önlerine gelme ihtimali olması dolayısıyla bu konu hakkında bir şey söylememe, açıklama yapmama konusunda çok hassas olduğunu dile getirdi.
Bir gazetecinin, "Hükümet üyeleriyle konuya ilişkin görüşme yapıp yapmadığını" sorması üzerine Kılıç, konumlarının getirdiği hassasiyet gereği böyle bir özel görüşme yapmalarının veya fikir beyan etmelerinin mümkün olamayacağını kaydetti.
Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi ihtimaline ilişkin bir soru üzerine ise Haşim Kılıç, konu mahkemeye intikal etmeden bir şey söyleyemeyeceklerini ve konuya ilişkin değerlendirmeleri Meclis'ten çıkacak metnin tayin edeceğini söyledi.
Bir gazetecinin, taslak aşaması sırasında uyarıları olduğunu anımsatarak, "Dikkate alınmadığınızı düşündünüz mü?" sorusuna karşılık Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, "Uzlaşma kötü diyen bir insan olur mu? Anayasanın özü bu zaten" dedi.
Kılıç, "Hükümet uzlaşma arayışında mı?" sorusu üzerine, bu konuda bir şey söyleyemeyeceğini, kurulun konu önüne geldiğinde değerlendireceğini belirtti.