Bakan Ergin'den komisyon sürprizi
Abone olAdalet Bakanı Sadullah Ergin, PKK'nın çekilme sürecine ilişkin Meclis'te araştırma ya da çalışma komisyonu kurulabileceğini söyledi.
"Çekilme Meclis kararıyla olmalı" çağrısının ardından hükümetten sürecin hızlandırılacağı sinyali geldi. Bakan Ergin, Meclis'te ayrı bir araştırma komisyonu kurulabileceğini açıkladı.
İktidar kanadı atılacak adımların Meclis'in işi olmadığını savunuyor. BDP ve PKK ise çekilmenin yasal düzenlemelere bağlanmasını istiyor.
Kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, bu tasarının PKK ile sürdürülen görüşmelerin bir parçası olduğunu iddia etti.
TERÖR ÖRGÜTÜNE ÖZGÜRLÜĞE KARŞIYIZ
''Biz kanın akıtılmasına karşıyız ama kanın akıtılmasını kim sağlıyor?'' diye soran Öztürk, silahları bırakmanın görüşmenin ön şartı olduğunu belirtti. Öztürk, terörün terör örgütü ile görüşülerek çözüleceğine inanmadığını vurguladı. Öztürk, ''Kürtlere sonuna kadar özgürlük, demokrasi. Eli silahlı terör örgütüne özgürlüğe karşıyız ama Kürt'ün özgürlüğüne karşı değiliz. Türk ve Kürt arasında bir ayırım olamaz'' dedi.
İMRALI'DA NE KONUŞULDU?
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de ''İmralı'da konuşulanlar nelerdir? Bizim bu süreçle ilgili bilgilenme hakkımız yok mu, İmralı'da konuşulup karara bağlanan konular nelerdir? Çözülecek sorunlar nelerdir, hangi sorunların çözümü konusunda anlaştınız? Bizden saklananlar nelerdir?'' sorularını yöneltti.
TERÖR KÜRTLERİN KATILDIĞI FAALİYET DEĞİLDİR
Eleştirilere yanıt veren Adalet Bakanı Ergin, bu tasarının çözüm sürecinin gereği olarak getirildiği düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin uygulamadan kaynaklı hukuk mevzuatının sorunlarını gidermeye yönelik bir çalışma olduğunu kaydetti.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ''29. Kürt isyanı'' lafına katılamayacaklarını belirten Ergin, ''O böyle bir tespitte bulunmuş olabilir ama bizim açımızdan hiç bir geçerliliği yoktur. Sebebi şu: Terör faaliyetleri, Kürt kökenli vatandaşlarımızın katıldığı ve tasvip ettiği faaliyet değildir'' diye konuştu.
Ergin, Demirtaş'ın, ''İmralı'daki görüşmelerin içeriğinin yasa ile desteklenmesi gerektiği yönündeki'' açıklamalarını da değerlendirdi.
SÜREÇ YASA İLE DESTEKLENMEK ZORUNDA
Bu görüşmelerin içeriğinin mektup olarak BDP'ye ve farklı muhataplara gönderildiğini anlatan Ergin, şöyle konuştu:
''Birincisi, eylemsizlik ve silahlı örgüt mensuplarının Türkiye'nin dışına çıkartılması, iki Türkiye demokrasinin tahkimidir. Ama burada hem mevzuattan kaynaklı hem uygulamadan kaynaklı sorunlar vardır. AİHM sözleşmesi, onların kararları, içerik budur. Üç normalleşme süreci, yasa ile desteklenmesi gereken aşama üçüncü aşamadır. İlk iki aşama sağlıkla geçilirse, üçüncü aşamada normalleşme sürecinde, silahların gömüldüğü, silahlı unsurların kalmadığı, terör ve çatışma ortamının tamamen bittiği ortamda, normalleşmeyle beraber yurt dışına Türkiye'den çıkmış, Mahmur Kampı'nda başka bölgelerdeki vatandaşlarımızın ülkeye adapte edilmesine yönelik çalışmaları kastetmektedir. Buna ilişkin süreç elbette yasa ile desteklenmek zaruretindedir.
KOMİSYON DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Onun ötesinde silahlı terör örgütü üyelerinin, yurt dışına çıkışları ile ilgili yasal düzenleme söz konusu değildir. Buna ilişkin 'akil adamlar ya da akil insanlar, ekip olarak bir çalışma yapması süreci kolaylaştırır' kanaati vardır. Bu konuşulmuştur, onun ötesinde Meclis'te ayrı bir araştırma komisyonu, çalışma komisyonu olabilir mi? Bu değerlendirilebilir, buna ilişkin tespit yapılabilir.''
Tasarının görüşmeleri maddeleri üzerinden sürüyor.
ERGİN YILMAZ İLE GÖRÜŞTÜ
Bu arada, Adalet Bakanı Ergin, tasarının görüşmeleri sürerken toplantı salonundan çıkarak, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya'nın odasında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile bir süre görüştü.
Ergin, görüşmenin ardından bir gazetecinin sorusu üzerine, verilen bir önergenin milli savunmayla ilgili olduğu için Bakan Yılmaz ile bir araya geldiğini ve görüş aldığını belirtti.