Bakan Ergin BDP'yi ziyaret etti

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin TBMM'de grubu bulunan partilere ziyareti sürüyor. Ergin'in bugünkü durağı BDP

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, toplumun çok değişik kesimleri tarafından bir vicdan hareketi başlatıldığını ve mutabakatla toplumsal muhalefet ortaya konulduğunu belirterek, "Bu muhalefet, iktidar partisi tarafından görülerek, konu Meclis gündemine girmiştir ve de biz bunu önemsiyoruz" dedi.

Ata, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, "taş atan çocuklar" için düzenlemelerin de yer aldığı tasarıyla ilgili ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu. Ata, tasarının komisyondaki görüşmelerinde, olumlu katkılarının ve eleştirilerinin olacağını Bakan Ergin'e söylediklerini ifade eden Ata, şöyle konuştu:

"Tasarının komisyon gündemine gelmesini önemsiyoruz. Toplumun çok değişik kesimleri tarafından bir vicdan hareketi başlatılmıştır. Bu, çok değişik kesimlerin mutabakatıyla bir toplumsal muhalefet ortaya konmuştur. Bu muhalefet, iktidar partisi tarafından görülmüş ve konu Meclis gündemine girmiştir. İnanıyoruz ki grupların mutabakatıyla Genel Kurulda görüşülecek."

"HERHANGİ BİR ŞART ÖNGÖRMEDİK"

Ayla Akat Ata, "Şartınız var mı?" sorusu üzerine, demokratikleşme için herhangi bir şart öngörmediklerini belirtti.

Tasarıda yapılan kısmi iyileştirmelerin, toplumun değişik kesimlerinin talepleri karşısında yetersiz kaldığını söylediklerini kaydeden Ata, "Konu ile sivil toplum örgütlerinin, değişik hukuk otoritelerinin, ilgili baroların çocuk hakları komisyonlarının görüş ve önerilerinin alınması gerektiğini de ifade ettik. Ama herşeyden önce, bu ülkenin yasalarında 18 yaşın altındaki her vatandaşın çocuk olarak kabul edilmesi ve Anayasamızın 90. maddesinin 5. fıkrası gereğince, iç hukukumuzdaki her düzenlemenin, altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmelere uygunluğunun sağlanması gereğini hatırlattık" diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili Ata, "Sizin somut olarak eksik bulduğunuz noktalar nelerdir? CHP, Öcalan'a yeniden yargılanma yolunun açılacağı yönünde bir çekince ortaya koydu. Siz buna nasıl bakıyorsunuz?" sorusu üzerine, kişiye özel yasa çıkarılamayacağının, Anayasa ile güvence altına alındığını ifade etti.

Ancak çocuklar ile ilgili yasa gündemdeyken, konunun bir siyasi polemiğe konu olabilecek taraflara çekilebilmesini doğru bulmadıklarını belirten Ata, bu nedenle yasanın sadece çocuklar eksenli getirilmesi ve torba bir yasa içerisinde ele alınmaması gerektiğini ifade ettiklerini bildirdi.

Ayla Akat Ata, "o madde çıkarılsa bile destek verecek misiniz?", sorusuna, "Biz Türkiye'de demokratikleşme noktasında atılacak her adıma olumlu destek vereceğimizi, grubumuzun daha önce yaptığı açıklamalarda ifade ettik. Atılacak her adımı, muhalefet hakkımızı saklı tutarak destekleyeceğiz" yanıtını verdi.
"Sözlerinizi, 'koşulsuz destek veriyorsunuz' şeklinde yorumlayabilir miyiz?" sorusuna yanıt verirken Ata, koşulsuz destekten bahsetmediklerini söyledi.

Ata, "Tabiki muhalefetimizi yapacağız. Türkiye'de yasama ve yürütme erkinin ayrı erkler olduğuna inanıyoruz. Komisyonda yapacağımız muhalefeti, Genel Kurulda da yapacağız. Yapacağımız katkıların, iyileştirmeye yönelik olduğuna ve toplumsal muhalefetin sesi olacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri