Bakan, elektrik kesintilerini değerlendirdi

Abone ol

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye genelindeki elektrik kesintileri ile ilgili olarak kış şartlarından dolayı bazı aksakl...

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye genelindeki elektrik kesintileri ile ilgili olarak kış şartlarından dolayı bazı aksaklıkların yaşandığını, yarın itibariyle herhangi bir kesinti öngörmediklerini söyledi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya’da AK Parti Antalya İl Teşkilatı’nın Expo Center’de düzenlediği akşam yemeği ve aday tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. “Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Türkiye üzerinden petrol taşımaya başladı mı?” şeklindeki soru üzerine Bakan Yıldız, “Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı iki tane boru hattından oluşuyor ve bu boru hatlarından bir tanesi uzun zamandır çalışmıyordu. Şimdi çalışmayan boru hattını korozyonlara karşı bir teste tabi tuttuk. Ve korozyonlara karşı ne tür bir tahribat olduğu uzun zamandır kullanılmadığı için bunu test ettik. Bir miktar denemeyle alakalı petrol akıttık. Tabi ki bu Kuzey Irak petrolü. Ve bu test çalışması bir müddet daha devam edecek. Ardından değerlendirmemizi kamuoyuyla paylaşacağız. Boş boruda ne tür korozyonlar oluşacak onu test etmemiz gerekiyordu. Oradaki mevcut tanklara ölçülebilir şekilde bunları basmış oluyoruz. Bugün de ilk denememizi yaptık. Denemeyle alakalı herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Teknik detayları çözdükten sonra diğer konuları kamuoyuyla paylaşacağız. Bunun basınçlar itibariyle yapılabilir olması lazım. Boru ve tank testlerini yapmamız gerekiyordu” dedi.

“KIŞ ŞARTLARI ETKİLİYOR”
“Elektrik kesintilerinin sebebi nedir?” sorusuna ise Bakan Yıldız şu cevabı verdi:
“Atmosfere açık işletmelerde bir kısım sıkıntılar olabilir. İki gün fırtına yüzünden Marmara Ereğlisi’ne ve İzmir Aliağa’ya enerji tankeri yanaşamadı. Doğalgaza bağlı Erzincan kompresör merkezimizde de benzer sıkıntılarımız oldu. Geçen sene ve ondan önceki senelerde de İran ve Azerbaycan’dan gelen boru hatlarında patlamalar olmuştu. Buna bağlı olarak dengeli bir şekilde arızaları yerinde giderebilmek açısından da trafolar patlayabiliyor. Ciddi yüklenmeler olabiliyor. Özellikle Dicle dağıtım bölgesinde aşırı yüklenmelerden dolayı bazı trafolarımızın zarar gördüğünü söyleyebilirim. 25 ile 45 dakikalık süreler içerisinde bu bakım onarımları her ilde yapmaya gayret ediyoruz. Tabi ki olumsuz hava şartlarının 6 dereceye kadar mevsim normallerinin altında olduğunu gördük. Yarın herhangi bir aksaklık beklemiyoruz. Bu manada vatandaşlarımızın da rahat olmasını söylemek isterim. Birçok sektörde olduğu gibi enerjide de hava koşullarına bağlı aksamalar görebiliyoruz. Vatandaşlarımız açısından daha fazla etkilendiğimizi söylemememiz lazım. Elektrik kesintisi ister 10 dakika olsun, ister 30 dakika olsun, elektrik kesintisi hayat konforumuzu etkiliyor. Ekiplerimiz yoğun bir çaba içerisinde. Bu sıkıntıların uzun vadeli ve kalıcı olduğunu söylemek, bunun adını kriz olarak koymaya ben katılamıyorum. 365 gün içerisinde 7-10 günlük süreler içinde kışın çok pik yaptığı yerlerde bu tür aksaklıklar olabiliyor. Bunu Moskova’da, Londra’da, New York dahil olmak üzere birçok şehirde örneklerini görebiliriz. Oralarda oldu diye buralarda da olacak diye bir şey yok. Geçen yıla göre şuanda ölçümlerimizde 4 ila 6 derece daha soğuk ve metalle çalışan yerler gördük. Yeter ki Ukrayna üzerinden gelen Rusya doğalgaz boru hattında, Azerbaycan’dan, İran’dan gelen boru hatlarında herhangi bir aksaklık yaşanmaz. Erzincan kompresör merkezimizdeki testimizi de bu gece tamamlayacağız. Yarın da devreye girecek. Böyle çok programlı bir şekilde bunu yorumlamak ve elektrik kesildi diye yorumlamak çok doğru olmaz diye düşünüyorum.”

“DOĞALGAZ TÜKETİMİ ARTTI”
Bakan Yıldız, doğalgaz tüketimi ile ilgili ise şu açıklamaları yaptı:
“197 milyon metreküpten yaklaşık 200 milyon metreküpleri görür olduk. Bu şu demek beş günde aynı anda tüketmeniz halinde 1 milyar metreküp doğalgazı beş günde tüketmeniz demek. Komşularımızdan 3 milyar metreküp doğalgazı bir yılda tüketen ülkeler var. Enteresandır. 6 Aralık’tan sonra İstanbul’un doğalgaz tüketiminde aşırı bir sıçrama oldu. Bunu bu rakamlarla tahmin etmek açıkçası güçtü. Yüzde 40’lara varan sıçramalar, yüzde 20’lere varan artışlar oldu. Ama vatandaşımızın yüzde 98’i bir kısmı enerjiyi o haliyle kullanıyor. Yüzde 2’lik bir kısımda da bu tür aksaklıklardan kaynaklanan bazı rakamlar önümüze geldi. Bunlar üzerine de ekipler çalışıyor. Özellikle kar altında kalan iletişim hatlarının, dağıtım hatlarının zaman zaman zarar gördüğünü söylemem lazım. Yarın itibariyle herhangi bir kesinti öngörmüyoruz. Ama kış şartlarını çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Eskişehir gibi bir ilimizin yazın kullandığı doğalgazla kışın kullandığı doğalgaz arasında 22 kat fark var. Yani yazın kullandığı miktarın 22 katını kışın kullanıyor. Bu kadar darbeli ve inişli çıkışlı doğalgaz kullanımının zaman zaman zorlukları oluyor. Ama bunu genele yaymak, geneliyle alakalı söylemek doğru olmaz diye düşünüyorum. Yerli kaynaklarımızı kullanmalıyız ki doğalgaza bağımlılığımız azalsın. İletim hatlarına müsaade etmeyen vatandaşlarımız var. Biz ürettiğimizi ileteceğiz ki vatandaşlarımız kullansın. Özellikle yerli enerji kaynaklarımızla alakalı vatandaşlarımızdan anlayış bekliyorum. Doğalgaza bağımlılığımızı, ithalatımızı daha da azaltmamız lazım.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri