Bakan Bayraktar depremin anavatanını inceledi
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sık sık depremlerin yaşandığı Japonya’da incelemelerde bulundu. 1923 yılı Kanto depremiyle bir...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sık sık depremlerin yaşandığı Japonya’da incelemelerde bulundu. 1923 yılı Kanto depremiyle birlikte yerle bir olan ve yeniden inşa edilen Başkent Tokyo hakkında bilgi alan Bakan Bayraktar, deprem fay hattı üzerinde bulunan Türkiye’de son 10 yılda deprem konusunda büyük bir bilinçlenme meydana geldiğini söyledi.
Japon yetkililerden alt yapı çevre ve kentsel dönüşüm konularında bilgi alan Bakan Bayraktar, yaptığı açıklamada Japonya’nın kentsel dönüşümü nasıl yaptığını, depremin etkilerini azaltmak için nelere dikkat ettiklerini yerinde gördüğünü belirterek, “Japonya, şehirleşme, teknoloji ve ekonomi olarak çok gelişmiş bir ülke. Türkiye de 2023 yılına kadar kentsel dönüşümünü tamamlayarak dünya çapında marka şehirlere kavuşacak" dedi.
Türkiye’deki binaların depremsellik riskini azaltmak için çok ciddi bir çaba içinde olduklarına dikkat çeken Bayraktar, iki ülkenin yaptığı çalışmalar açısından bir fark olmadığını ifade etti. Bakan Bayraktar, Japonların bunu bizden 20 sene önce yaptıklaını belirterek şöyle konuştu: "Biz ise son 10 senede başladık. Fay hattı üzerindeki binalarımızı yeniliyoruz. Japonlar’da deprem oldukça yenileme yapmışlar. Biz de Japonların bildiklerini aşağı yukarı biliyoruz. Fakat bunları uygulamak için hem maddi bakımdan gelişmişlik düzeyimiz hem de teknolojiyi uygulama bakımından yeni teknolojileri yakalamamız bakımından buradaki özellikleri inceledik"
DEPREM TATBİKATINA KATILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Japonya Afet Önleme Merkezi tarafından düzenlenen bir deprem tatbikatına katılarak büyük bir depremde yaşanması muhtemel gelişmeleri gözlemledi. Bakan Erdoğan Bayraktar, daha sonra kentsel dönüşümün uygulandığı Roppongi Hills’i ziyaret etti. Bayraktar, yeşil çevrenin korunduğu ancak gökdelen ve rezidansları da barındıran bölge hakkında bilgi aldı.
Bakan Bayraktar, daha sonra Tokyo’nun komşusu olan Kanagawa eyaletindeki Yokohama kentini ziyaret etti. Bayraktar, şehirdeki kentsel dönüşüm çalışması "Minato Mirai 21" projesini de yerinde inceledi. Belediye yetkililerinden bölgeye ilişkin bilgi aldı. Yetkililer, bölgenin tersanenin tahliye edildikten sonra denizin doldurulmasıyla elde edildiğini söyledi. Pek çok iş merkezi ve ünlü markaların yer aldığı bölgeyi, 2010 yılında 58 milyon kişi ziyaret ettiği ifade edildi.
Bakan Bayraktar, ayrıca Yokohama’da bulunan Uluslararası Horizon Okulu’nu ziyaret etti. Bakan Bayraktar ve Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç’ı, Horizon Japonya Uluslararası Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan ve Okul Müdürü Mustafa Kara karşıladı. Okul Müdürü Kara’dan okul hakkında bilgi alan Bayraktar, bir öğretmenle ayak üstü sohbet etti. Okulun hatıra defterini imzalayan Bayraktar, "Bu uzak ülkenin Yokohama şehrindeki okulu görerek buradaki ciddi, samimi ve başarılı çalışmaları takdir ediyorum" diye yazdı.
(İHA)