Bakan Bağış'tan BDP'ye tepki

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, BDP'nin adında bulunan Barış ve Demokrasi kelimelerinin aksine terör örgütünün boyunduruğundan çıkamadığını belirtti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, BDP'nin adında bulunan Barış ve Demokrasi kelimelerinin aksine terör örgütünün boyunduruğundan çıkamadığını belirterek, "Ya adınızdan o kelimeleri çıkarın, ya da o kelimelerin gereğini yapın. Bu ülkede kardeşçe yaşamanın vakti geldi" dedi.

Dün gece geç saatlerde Şanlıurfa'ya gelen Bakan Egemen Bağış, sabah Dedeman Otel'de düzenlenen 'Türk Yerel Medyası AB Yolunda' konulu toplantıya katıldı. Toplantıya Bağış'ın yanı sıra, İngiltere Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, bürokratlar ile bölge illerinden gelen gazeteciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İngiltere Büyükelçiliği Müsteşarı Sayın Janet Douglas, yerel medyanın kamuoyunun bilgilenmesi noktasında önemli bir görev üstlendiğini ifade ederek, "İngiltere AB üyeliğinde zorluklarla karşılaştı ama Türkiye gibi sebat ettik ve AB üyeliğini kazandık. İngiltere olarak Türkiye'nin AB'ye girmesini destekliyoruz. Siz de AB hakkında ön yargısız olmalısınız" dedi.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise konuşmasında, Şanlıurfa'nın Türkiye'nin ve dünyanın önemli cazibe merkezlerinden biri olacağına dikkat çekti.

AB BARIŞ PROJESİDİR

Son olarak kürsüye çıkan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği'nin insanlık tarihinin en önemli ve kapsamlı barış projesi olduğunu ifade ederek, "Asırlardır birbiriyle savaşmış milletlerin şimdi Avrupa Birliği şemsiyesi altında birlikte yaşıyor" dedi.

TÜRKİYE ÇOK DEĞİŞTİ

Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde yaptığı reformlar ile büyük bir değişim yaşadığını da dile getiren Bağış, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bugün geçmişin tabuları olarak görülen her türlü şeyi konuşabiliyor ve yazabiliyoruz. Daha önce etnik ve dini kökenini söylemeye korkan bu ülkenin vatandaşları vardı. Kürt veya Alevi olduğunu söylemeye çekinilen bir ülkede, şimdi devletin kanalı çeşitli dillerde 24 saat yayın yapıyor. Devletin Bakanı Faruk Çelik 8 tane çalıştay ile o farklı inançlara sahip insanları bir araya getiriyor. Onların sorunlarını dinliyor ve çözüyor. Avrupa'da Roman vatandaşları vagonlara doldurup sınır dışı yaparken, Türkiye'de onlar için sosyal proje hazırlanıyor. Avrupa Birliği Türkiye İlerleme Raporunun her şeyine katılmasam da doğru eleştiriler var. Ama Avrupa'da da birçok sorun bulunuyor. Yıllardır gerçekleşen cinayetlerin arkasında Almanya'nın faşist değerler çıkıyor. Başka inançların değerlerine küfür eden kişiler Avrupa'da nasıl popüler olduğuna da şahit olduk. Ama bakın bizim değerlerimizde yaratılanı hoş görmek var. Bizim değerlerimizde bu coğrafyada yaşayan insanları kabul etmek kucaklamak var."

BU ANAYASA İLE OLMAZ

Türkiye'nin Anayasa'sının değişmesinin gerekliliğini de vurgulayan Bağış, "Son 9 yılda muazzam değişiklik oldu, ama halen bu ülkede 30 yıl önceki askeri darbenin gölgesinde hazırlanmış anayasasıyla yönetiliyoruz. Sivil anayasa gerekiyor. Her bir vatandaşın benim diyebileceği sivil bir anayasanın hazırlık çalışması yapılması lazım" dedi.

ORTADOĞU TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALDI

Ortadoğu'da yaşananları da anlatan Bakan Egemen Bağış, şöyle devam etti:

"O ülkelerde sokağa çıkıp hayatlarını riske atan insanlar; demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü ve daha güzel eğitim istiyor. Türkiye AB yolunda attığı adımlarla daha iyileşiyor, daha şeffaflaşıyor. Bölge ülkeleri içinde bir model oluyor. Oraya giden Avrupalı liderler 200-300 kişiyle karşılanırken, Türkiye başbakanını 20-30 bin kişi karşılıyor. Onlara model olduğumuz için Türkiye'ye büyük ilgi duyuyorlar. Cuma namazı kıldıktan sonra 'laiklikten korkmayın ben de sizin gibi Müslümanım' diyebildiği için Türkiye o ülkeler için çok önemli. Aslında bize de yıllarca yanlış anlatılmış laiklik. Laiklik dinsizlik değildir. Herkesin dilediği dini istediği gibi yaşayabilmesidir. Bizim tarihimizdeki en güçlü olduğumuz dönemde insanı yücelt ki devlet yücelsin anlayışı hakimdi. Biz işte o günlerdeki gibi bu ülkede yaşayan bütün insanları kucaklamaya çalışıyoruz. Bakın meclisin gündeminde kamu denetçiliği var. Bu Osmanlı'da başkadılık sistemidir. O yıllarda İsveç prensi, Osmanlı İmparatorluğu'ndan bu sistemi Avrupa'ya götürdü. Şimdi AB standardı haline geldi. Biz kamu denetçilik kanununu meclisten geçirdiğimizde o günlerde Cumhurbaşkanı reddetmişti ama bu kanunu bu dönemde meclisten geçireceğiz."

BDP İSMİNİN GEREĞİNİ YAPSIN

Konuşmasında Barış ve Demokrasi Partisi'ne de seslenen Bakan Bağış şöyle devam etti:

"Buraya gelmişken ülkemizin en kritik meselesi terör belasına değinmeden geçemiyorum. Adında 'Barış' ve 'Demokrasi' gibi kelimeler olan bir partinin maalesef terör örgütünün boyunduruğundan çıkamadığına hep birlikte şahit oluyoruz. Ben hoşgörü ve barış şehri Şanlıurfa'dan o partinin mensuplarına bir çağrıda bulunmak istiyorum; ya adınızdan o kelimeleri çıkarın ya da o kelimelerin gereğini yapın. Bu ülkede kardeşçe yaşamanın vakti geldi. Fitne ve fesatla, kardeşi kardeşi düşürmekle, istismar ile bir yere varamayız. Eğer özgürlüklerse bakın nereden nereye geldik. Hepimiz bilmeliyiz ki; terör, kan ve şiddetle bir yere varamayız. Bunu hep beraber haykırmamız lazım. Birliktelik için birlikte ter dökmemiz gerekiyor."

Bakan Bağış'a konuşmasının ardından Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç tarafından çeşitli hediyeler verildi. Gazeteciler ile hatıra fotoğrafı da çektiren Bakan Bağış daha sonra kentten ayrıldı.

Günün Önemli Haberleri