Bakan Arslan'dan müjde üstüne müjde
Abone olUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının mart ya da nisan ayına kadar tamamlanmasını planladıklarını açıkladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı inşaatında yaklaşık 2 aylık bir iş kaldığını söyledi. Türkiye'nin belirtilen koridorlarda çok ciddi bir iş yüküne sahip olacağını belirten Arslan, diğer ülkelerinde buna göre pozisyon almaya çalıştıklarını belirtti.
Arslan, Çankaya Köşkü'nde, basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerine verilen akşam yemeğinde değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programında, kamu ihale süreçlerine ilişkin kullandığı bir ifadenin eleştirildiğini dile getiren Arslan, Bakü-Tiflis-Kars projesinin yapımında yaşanan sıkıntılardan bahsetti.
Söz konusu projenin, ikmal ihalesinin yapılmasının ardından ihale süreçlerinin, itirazlardan dolayı 1 yıl sürdüğünü dile getiren Arslan, açılan davalar nedeniyle projenin 3 yılı aşkın bir süre geciktiğini söyledi. İhaleyi kazanan firmanın olağanüstü bir gayretle çalıştığını ve 2 ay sonra projenin tamamlanacağını belirten Arslan, projenin "orta koridor" hattının önemli bir halkası olduğunu kaydetti.
"HAT DAHA DA İLERİYE GİDECEK"
Projenin detayları hakkında bilgi veren Arslan, Bakü'ye kadar olan hattın tek hat olarak gideceğini, Bakü'den sonra hem Kazakistan hem de Türkmenistan olmak üzere iki hatta ayrılarak Çin'e kadar ulaşacağını açıkladı. Kazakistan'ın tren hattına yılda 10 milyon ton yük vereceğini açıkladığını aktaran Arslan, Çin'in denizaşırı ülkelere gönderdiği yükün 240 milyon ton konteyner olduğunu ve sadece yüzde 10'nun alınması halinde bunun 24 milyon ton konteyner yük anlamına geldiğini belirtti. Diğer ülkelerinde buna göre pozisyon olarak yeni hatlar yaptıklarını kaydeden Arslan, projeyle 45-62 gün olan sürenin 12-15 güne ineceğini söyledi.
TRUMP'IN KÖPRÜ VE OTOYOL VAATLERİ
Bakan Arslan, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçmenlerine köprü ve otoyol yapma gibi vaatlerde bulunmasına ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:
"Trump'ın söylediği Amerikalılar açısından önemli. Bizim açımızdan Amerika'daki yollardan ziyade, bu coğrafyada ve dünyada izleyeceği politika ve strateji çok daha önemli, asıl bizi bağlayan odur. Ancak yollar, köprüler kısmına gelince biz ulaştırmacılar olarak hep şunun sıkıntısını yaşardık, herkes doğruyu bilir ama uygulamaya sıra gelince, bu coğrafyanın köprü olması için gerekeni yapmaya sıra gelince istediğimiz desteği bulamazdık. Son 14 yıldır ulaştırmaya sağlanan destek gerçekten kimsenin aklından hayalinden geçmeyen destekler ve rakamlar olduğunu söyleyebilirim. O yüzden ülkemiz ulaşım ve erişim imkanları bakımından iyi bir noktaya geldi. Ulaştırmanın her türünde, Orta koridorda olduğu gibi, bütün koridorlarımızı dünyadaki taşıma koridorlarının bir parçası olarak düşünüp yapıyoruz. Memnuniyetimiz odur ki biz çoğunu yaptık, azı kaldı ve azını da yaptıkça birbirini tamamlıyor. Ulaşım yolları, ulaşım koridorlarına entegre edildikçe çok daha ekonomik, çok daha kullanışlı oluyor. Kullanıcıların hayatı çok daha konforlu hale geliyor. Burada herkes biliyor, neden üçüncü havalimanına karşı çıkılıyordu, neden köprülere karşı çıkılıyordu, neden tünellere karşı çıkılıyordu? Çünkü bunlar büyük koridorların tamamlayıcısı. Ulaştırma koridorları aynı zamanda ekonominin, kalkınmanın, ticaretin ve endüstrinin olmazsa olmazı. Ulaştırmacılar olarak biz 14 yıldır bunun iyi bir şekilde farkındayız."