Bahreyn'de İran etkisi ABD'yi kaygılandırıyor
Abone olFinancial Times gazetesine göre ABD ve müttefikleri çoğunlukla Şiilerin ayaklanmasına bakarak bu durumun, Bahreyn'de İran'ın nüfuzunun artmaya başladığı şeklinde yorumluyor ve gelişmeleri kaygıyla takip ediyor.
Orta Doğu'daki halk isyanları dalgasının stratejik açıdan kritik önem taşıyan Bahreyn'deki yansıması, "Amerika Birleşik Devletleri ve bölgedeki müttefikleri tarafından kaygıyla izleniyor."
Financial Times gazetesi, bu yoruma temel olarak, çoğunlukla Şiilerin ayaklandığı Bahreyn'de İran'ın nüfuzunun artıyor olmasını gösteriyor.
Gazeteye göre "Bahreyn, yalnızca ABD'nin Körfez'deki kilit deniz gücü 5'inci Filoya ev sahipliği yapmakla kalmıyor.
"İran'ın bölgedeki nüfuzunu sınırlamak isteyen Suudi Arabistan ve diğer ABD müttefiklerinin gözü de bu ülkede."
'ABD orta yol bulmak zorunda'
Financial Times'a göre bu durum, Amerikan yönetimini, protesto dalgası karşısında bir orta yol tutturmaya zorluyor.
Beyaz Saray, bu amaçla bir yandan protestocuların hak taleplerini desteklediğini açıklarken, bir yandan da bölge liderlerini, bu talepleri karşılamak için daha fazla çaba harcamaya çağırıyor.
ABD Başkanı Obama, geçen hafta "Sadece baskı yoluyla iktidarı sağlayamazsınız" derken, bölgede gençler için istihdam olanağının artırılmasının ne kadar önemli olduğuna işaret etti ve "Tunus ve Mısır'da yaşananların sonucu olarak bölge hükümetleri bunu anlamaya başlıyor" diye konuştu.
Bununla beraber hafta başında Wikileaks'in sızdırdığı bir dizi iç yazışma, Bahreyn'in Washington için askeri anlamda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
2008 ile 2009 yılları arasına dayanan iç yazışmalarda ayrıca Kral Hamid'in reform taleplerine karşılık veren, ilişki kurma yanlısı bir kral olduğu görüşü dile getiriliyor.
George Bush döneminin baş danışmanlarından Elliott Abrams bir başka yazışmasında ise "Ülkedeki hoşnutsuzluğu gözardı edip etmediğimizi bilemiyorum ama reformların boyutunu abartmış olabiliriz" diyor.
Belgelerde "eğer İran bir silahlı çatışmanın içine girerse, Bahreyn'deki Şiiler buna olumlu yaklaşabilir" ifadesi dikkat çekiyor.
Öte yandan Bahreynli yetkililerin, İran'ın, Şii muhalif politikacıları desteklediği iddialarını doğrulayamadıkları bilgisine yer veriliyor.
Belgeler ayrıca Washington'un ülkeye yapılan 4 milyon dolarlık askeri yardımları artırma çağrısını da yansıtıyor.
Halihazırda ABD'nin Bahreyn'e askeri yardım miktarı 19 milyon doları buluyor.
Elliott Abrams " ABD'nin Bahreyn'deki gücünü taşımak durumunda kalması halinde, bunun İran için büyük bir başarı ve ABD'nin bölgedeki gücünün zayıflaması olarak görülebileceği" yorumunu da yapıyor.