Bahçeli'nin B Planı olurda işler ters giderse...
Abone olMHP'nin Başkanlık Sistemi teklifine ne yanıt verecek. AK Parti'nin hazırladığı teklif MHP'yi tatmin edebilecek mi? Olası aksiliklere karşı MHP'nin B planı ise "Denetimli Başkanlık."
ANKARA kulisleri, referandum isteyen Bahçeli’nin bunun için
gerekli oy eksiğini Meclis’te tamamlayıp ardından da referandumda
seçmenin “Hayır” oyu kullanmasını isteyip
istemeyeceği sorularına yanıt arıyor. Bu süreçte AK Parti’nin
Meclis’e getireceği teklifin metni belirleyici olacak.
MHP’nin, teklifi “Meclis’te referanduma götürebilmek için” vaat ettiği desteğe ilişkin hassasiyetler, tam başkanlıktan ziyade sistemin ana hatlarıyla oynamayan ve başkanın yetkilerinin “denge-denetleme” mekanizmaları ve “sorumlulukla” sınırlandığı bir sisteme işaret ediyor. Mevcut uygulamada bütün anayasal yetkilerini kullanırken, ‘vatana ihanet’ dışında yargılanması mümkün olmayan bir fiili başkan yerine, sınırları ve sorumlulukları belirlenmiş bir devlet başkanlığı sisteminin Meclis’e getirilmesini isteyen MHP’nin, paketi de etkilemesi beklenen hassasiyetleri şöyle:
İLK 4 MADDE: Bu hassasiyet, MHP’nin uzlaşma komisyonundan bu yana üzerinde tartışma bile açmadığı ‘kırmızı çizgi’si. Komisyonun kilitlenmesini göze alarak bu konuda geri adım atmayan MHP, yeni süreçte de ilk 4 maddeye dokunan bir teklifin halkın önüne çıkmasını istemiyor.
ÜNİTER YAPI: Başkanlık sistemiyle birlikte gündeme gelen ‘eyalet sistemi’ tarzı bir üniter yapıyı zayıflatacak ya da değiştirecek bir değişiklik yapılmaması. Başkanlığın, özellikle HDP’nin önerdiği yerel meclislerden yerinden yönetime kadar değişik modellerin yaşama geçirilmesi için bir fırsat olarak kullanılması istenmiyor.
‘YETKİLERDE DENGE’: MHP’nin beklentisi, tüm
yetkilerin başkanda toplandığı bir yapı yerine, yetkilerin
bölüşüldüğü, kuvvetler ayrılığı ve parlamenter sistemin ana
unsurlarının ayakta tutulduğu, denge ve denetleme mekanizmalarının
kurulduğu bir sistemin önerilmesi.
BAŞKAN YARDIMCISI: Denetleme mekanizmaları kurulsa da başkanın her şeye tek başına karar vermesi, Meclis dışından atanacak bir Bakanlar Kurulu’nun da işlevsiz kalması durumunda ‘tek adam’ görüntüsü verileceğinden endişe ediliyor. O nedenle karar mekanizmasında da yetki paylaşımı için etkili bir ‘başkan yardımcısı’ makamının düzenlendiği bir ‘devlet başkanlığı’ düzenlenmesi bekleniyor.