Bahçeli'den Meclis'e onur hatırlatması!

Abone ol

MHP lideri Bahçeli hükümet programı üzerine yapılan görüşmelerde boykot ve yemin etmeme kararlarını eleştirdi

İNTERNETHABER
ANKARA- MHP lideri Devlet Bahçeli, Meclis'in düşman silahlarının altında bile boykot ve protesto gibi sonuçsuz eylemlere muhattap kalmadığını belirterek açılış törenindeki bu görüntülerin Meclis'i rencide ettiğini savundu.

İktidar partisinin gerilimi tırmandırıcı, CHP'nin inatçı tavrının iki haftadır gündemi meşgul etmesini eleştiren Bahçeli çözüm için Meclis'i adres gösterdi.

Bahçeli, "Mahkumiyetleri onaylanmamış milletvekilleri en başta TBMM'nin onur konusudur. İktidar ve muhalefet siyasi ahlak noktasında çözüm aramalıdır" dedi.

Meclis Genel Kurulu'nda hükümet programı üzerine müzakereler yapıldı. Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun da hazır bulunduğu Genel Kurul oturumunda kürsüye çıkan lider MHP Genel Başkanı Bahçeli oldu. Sözlerine seçimden sonraki gündeme damga vuran boykot ve yemin etmeme kararlarını eleştirerek başlayan Bahçeli şunları söyledi:

"Çatısı altında bulunmaktan iftihar ettiğimiz TBMM, millet iradesinin somutlaştığı ve temsilcileri eliyle anlam kazandığı kutlu bir mekan. Bu mekanın değerini küçültecek, itibarını düşürecek ve sahip olduğu derin manayı incitecek her türlü çekişme ve tartışmadan uzak tutulması gerek. TBMM, düşman silahlarının tasallutu altında dahi aciz ve yetersiz olmamıştır. Her ne sebeple olursa olsun boykot ve protesto gibi sonuçsuz eylemlere de muhatap kalmamış ve karşılaşmamıştır. Ne var ki, seçim sonrasında milletvekili yemin merasimindeki boykot ve protesto girişimleri, maalesef Gazi Meclis'in manevi şahsiyetini ihlal ve rencide etmiştir. İktidar partisinin gerilimi tırmandırıcı yaklaşımı, ana muhalefet partisinin inatçı tavrı yaklaşık iki haftadır ülke gündemini meşgul etmiştir. Meclisin çalışma düzenini tehdit eden, millet iradesinin işleyişini sakatlaşan bu görüntünün çözüm kulvarına girmesi hepimiz açısından sevindiricidir.

Yemin krizine gerekçe gösterilen tutuklu milletvekillerinin ısrarla ve herhangi bir yasal engel olmazsızın serbest bırakılmamaları, demokrasi ahlakı gereği mecliste bulunan hepimizin meselesi olmalıdır. Hukuk sisteminde adalet herkesin yararına işlemeli ve toplumun temel çıkarlarını dikkate almalıdır. Esasında millet iradesinin dört duvar arasında bulunuyor olması, bir bakıma ileri demokrasi sözlerini nasıl okumamız gerektiğiyle de ilgili bize önemli ipuçları vermektedir."

"TUTUKLU VEKİLLER MECLİSİN ONUR KONUSU"

Türkiye'nin sorunlar ve krizler bataklığından kurtulacak azmi göstermesinin yegane yolunun millet iradesine sahip çıkmaktan geçtiğini ifade eden Bahçeli, şöyle devam etti:

"Mahkumiyeti onaylanmamış, suçlu olup olmadıklarıyla ilgili hukuki netliğin belli olmadığı milletvekilleri, emin olun ki en başta TBMM'nin onur konusudur. Bu itibarla iktidarıyla muhalefetiyle, siyasi ilke ve ahlak ölçülerinde buluşmak ve çözüm odaklı pozisyon almak, meclisin güvenilirliğini muhafaza etmek açısından önemli bir adım olacaktır. İçinden geçtiğimiz süreçte bitirilmesi amacıyla mesai ve emek sarf edilen siyaset ve demokrasi krizinin daha büyük bir krize evrilmemesi için özenli, hassas ve dikkatli hareket edilmelidir. Zira millet iradesinin tazelendiği bugünkü ortamda meclisin kaos merkezi olarak varlığını sürdürmesi, sosyal ve ekonomik dengesizliklerin tahkim ettiği fay hatlarını çatlatabilecektir. Bu da tabi olarak ağır bir maliyet demektir ve sonucuna hiçbir günahı olmayan milyonlarca vatandaşımızın katlanması anlamına gelecektir."

Günün Önemli Haberleri