Bahçeliden erken seçim baskısı

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan'a "Erken seçime razı olursan... " deyip ne önerdi?

İNTERNETHABER/ANKARA
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının engellenememesi durumunda, yeni parlamentonun 'vatana ihanet' kavramını incelemeye alacağını söyledi. Erdoğan'ı erken seçimi kabul etmeye çağıran Bahçeli, seçimin sonucunda çıkacak iradeye saygılı olacakları ve 'meşruiyet tartışmasını' bitirecekleri sözünü verdi.

Cumhurbaşkanlığı tartışmalarının 'ara rejim' endişelerini gündeme getirdiğini savunan Bahçeli, erken seçimin olmaması durumunda Erdoğan'ı engellmenin formulünü de söyledi: "Akil adamlar devreye girsin"

Medya kuruluşlarının Ankara'daki temsilcileri ile bir araya gelen Bahçeli, şu değerlendirmeleri yaptı:

AKP GERİLİM STRATEJİSİ UYGULUYOR
: 1491 gündür iktidarda olan AKP sürekli gerilem stratejisi uyguluyor. Ülkede her konuda bir tartışma var. Eğer, cumhurbaşkanını yeni meclis seçerse tartışmalar son bulur.

ARA REJİM UYARISI: Cumhurbaşkanlığı tartışmasını, rejim krizine neden olacak davranışlar içinde sürdürmek ülkenin yararına değildir. Erdoğan isterese, bu meclis AKP'nin adayını seçer ama, tartışmaların son bulacağı şüpheli. Makul olanı eken seçimdir. Cumhurbaşkanlığı seçimi, tartışmalardan uzaklaştırılmalı, ara rejim korkusu ve gölgesi altında bir seçimi engellemek için, genel seçimler öne alınmalıdır. Türkiye'nin bu konuda tecrübesi var.Ocak ayından itibaren işleyecek 60 günlük bir seçim takvimi yeterli olur.

SONUCA SAYGI DUYARIZ: Seçim sonucunda AKP yine yüzde 30'larda br oyla parlamentonun yüzde 60'ını alırsa, artık her türlü tartışma son bulmalıdır. Milletin iradesi böyle tecelli etmiş demektir, herkes saygı duymalıdır. Sayın Başbakan bu formülden kaçmamalıdır.

TURUNCU DEVRİM TÜRKİYE'YE YAKIŞMAZ: İktidar değişikliklerini 'gül devrimi', 'turuncu devrim' gibi yollarda aramak yanlıştır. Türkiye Ukryana değildir, kendi sosyal dokusu vardır. Çıkar yol demokrasi içinde aranmalıdır, bunun en önemli kurumu da seçimdir..

SEZER'İN SÖZLERİ DOĞRU: Sayın Cumhurbaşkanı bize, "Seçime az bir süre kaldı, yeni cumhurbaşkanı bu meclis yapısıyla seçilmemeli" dedi.Bu doğru ve sağlkılı bir öneridir. MHP'nin bakış açısıyla da uyumludur.

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİNE HAYIR: Kapımız herkese açık ama bazı kritik dönemlerde transferi etik bulmayız...Meclis aritmetiği üzerinde oynanarak gündeme getirilen bazı dayatmaları da kabul etmeyiz.

ERDOĞAN'A NEDEN KARŞIYIZ?: Yeni cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'deki hiç bir kesimin ranatsızlık duymaması gerekir. Argo kavramlarla, azarlamayla, pazarlamayla cumhurbaşkanlığı makamına oturulamaz..

AKLAN DA GEL: Erdoğan 3 yıl önce kendisi hakkında 'kamu taşıama biletlerinde kalpazanlık' suçundan Meclis'e soruşturma dosyası verdi ve dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti. Eğer cumhurbaşkanı olmak istiyorsa, önce bu soruşturmayı tamamlasın.

HANIMFENDİ'NİN BAŞÖRTÜSÜ: Konuyu 'haremime girdiler' diye Türk siyasi literatüründe yeri olmayan konulara, hanımefendinin başörtüsüne getirerek saptırmaya gerek yoktur. Milletin huzurunda ağlamaklı konuşarak mazlum pozlarına da yatmasın.Böyle bir şahsiyet, üstelik aklanmadan cumhurbaşkanı olabilir mi?

'AKİL ADAMLAR' ÖNERİSİ: Eğer, erken seçime gidilemez ve bu yapı ile cumhurbaşkanı seçilecek olursa, eski cumhurbaşkanları , bağımsız aydınlardan oluşan bir 'akil adamlar gruu' devreye girmelidir. Medyayı da zemin alarak bir ortak akıl bulunmalıdır.

VATANA İHANETTEN İNDİRİRİZ: Yanlışlıkla bir yere gelenlerden anayasal zeminde hesap sorar ve oradan indiririz. Anayasa, bir cumhurbaşkanının nasıl görevden alınacağını tanımlıyor, ama 'vatana ihanet' kriteri net değil. Meclis çoğunluğu oluşursa bunun yolu incelenir.'İndirme'derken, demokratik indirmeden bahsediyoruz, buna dikkat edilsin..

BAŞBAKAN'I KURTARMAYA ÇALIŞMAYIN: ("17 Aralık belgelerinde Beşir Atalay'ın imzası var, Erdoğan'ı nasıl vatana ihanetle suçlayacaksınız?" sorusu üzerine): Başbakan, her bakandan, bakanların attığı her imzadan sorumludur. Başbakan'ı kurtarmaya çalışmayın..

CHP'YE SİNE-İ MİLLET UYARISI: Sine-i millete dönebilmek için, miletvekilliğinden istifanın belli bir sayının oyu ile kabul edilmesi gerekir. Meclis'te çoğunluğu olan AKP'ye böyle bir koz vermek yerine, AKP Meclis'te yalnız bırakılabilir..

ARA REJİM MEŞRU DEĞİL: (Ara rejim uyarısı konusunda, 'duyumlarınız mı var?' şeklindeki ısrarlı sorular üzerine): Ara rejimin hiç bir şart altında meşruiyeti söz konusu değildir. Biz, 'ara rejim' derken halkın arasında konuşulanları söylüyoruz..Siyasi kültürümüz artık bunları aşmalıdır.

CHP-MHP KOALİSYONU: Bizim hedefimiz tek başına iktidardır. AKP'yi olduğundan fazla büyütecek formüllere ihtiyaç yok. İki kişi bir olarak bir kişiyi güreşte yenmeyi doğru bulmuyoruz.


Günün Önemli Haberleri