Bahçeli Tunceli ziyaretini kısa kesti
Abone olMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Tunceli'deydi. Kentte polisin protestolara müdahalesi sonra yaşanan çatışmalar üzerine Bahçeli cemevi ziyaretini iptal ederek Tunceli'den erken ayrıldı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Salı günü kendisine yönelik "Meydan okuyorum, cesaretin varsa Tunceli'ye gidersin" çağrısına yanıt olarak bugün Tunceli'yi ziyaret etti.
Kentte Bahçeli'nin ziyareti öncesi sıkı güvenlik önlemleri alındı, Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) çağrısı üzerine esnaf kepenk kapattı. Minibüs ve taksiler bugün çalışmadı.
Önce valiliği ziyaret eden MHP Genel Başkanı, ardından Yunus Emre Camisi'nde cuma namazına katıldı.
Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi'ni ziyaret etmek isteyen Bahçeli'yi protesto edenler, yolları barikatlarla kapattı.
Polis gösterilere müdahale etti.
Polisle eylemciler arasında çatışma çıkması üzerine Bahçeli, Cemevi ziyaretini iptal etti ve kentten ayrıldı.
"Sakın gelmeyin"
Al Jazeera Türk'e konuşan Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, Bahçeli'nin talebi üzerine "sakın gelmeyin" dediklerini söyledi.
Yurt, "Seyit Rıza ile ilgili 'terörist' söylemi olmasaydı belki Bahçeli'yi kabul ederdik, ama bu koşullar altında cemevinde şov yapmasına izin veremezdik" diye konuştu.
Yurt sözlerine şöyle devam etti:
"Zaten Sayın Bahçeli'nin Dersim ile, 1937-38 ile ilgili söylemleri çok kırıcı, incitici olmuştur. Başbakanımız zaten Dersim'i ikinci bir Kerbela olarak adlandırdı ve bu doğrudur. Ama Bahçeli kalkıp buna çok ciddi bir karşı duruş ve hakarete varan bir dil sergiledi, "Orada ölenler teröristtir, terörist Rıza" dedi. Seyit Rıza velev ki Bahçeli'nin dediği gibi olsa, öldürülüşü, yaşının küçültülmesi, çocuğunun yaşınını büyütülerek öldürülmesi, bunlar insanlık dışıdır. O çağda kimin yaptığı, neden yaptığı tartışılmaz artık ama kesin olan bunlar insanlık dışıdır. Tepkimiz bunadır."
İstifa tartışması
Valilik önünde konuşma yapan Bahçeli, ilk olarak Başbakan Davutoğlu'na "İşte Tunceli'deyim" diyerek yanıt verdi:
"Ben Tunceli’de olduğuma göre Devlet devletinin her yerinde sapa sağlam durduğuna göre Başbakan ne yapacaktır. Bu şahsiyet bundan sonra nasıl Başbakanlık yapacaktır. Davutoğlu erdemli davranıp istifa ederek kalan haysiyetini kurtarabilecek midir? Devlet diz çökmez. Devletin el etek öpeceğini ileri süren Başbakan’a diyorum ki devlet el de etek de öpmez."
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Tunceli'de kendisine yönelik sözlerini değerlendirmesi istenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bahçeli'nin Tunceli ziyaretinden memnun oldum. Ama keşke Tunceli'ye gitmek için bizim çağrımızı beklememiş olsaydı. Keşke Tunceli'ye gittiğinde sadece Tunceli'ye bir mekan ziyareti yapmanın ötesinde, Tuncelilerle kucaklaşabilme, onlarla göz göze bakarak konuşabilme imkanı ve cesareti bulmuş olsaydı" dedi.
Bahçeli'nin istifa sözlerine yanıt veren Davutoğlu, "İstifa çağrısını duymamıştım, böyle bir çağrı varsa bu Bahçeli'nin haddi de değil hakkı da değil" şeklinde konuştu.
'Dersim özrü hakarettir'
MHP Genel Başkanı, 1938'de Tunceli'de yaşananların isyan olduğunu söyledi ve bu isyana karışanları "devrin bölücü teröristleri" diye tanımladı ve sözlerine şöyle devam etti:
"Bu itibarla 1937 ve 38'de Tunceli'de baş gösteren hadiseler bir isyandır, bu hadiselere karışan da devrin bölücü teröristleridir. Ve hiç bir teröristin dini, milliyeti mezhebi, kimliği etnik kökeni önemli olmayacak, önemli sayılamayacaktır. Zira elinde silahla dağda, bayırda, ovada gezen, topraklarımızdan, pay kapmak isteyen, masum vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerine kasteden hiç bir bedbaht mazlum görülemeyecektir."
Bahçeli, Başbakan Davutoğlu'nun "Dersim katliamı modern bir Kerbela'ydı" sözlerine atfen ise "Hele bunların özür dilenerek, hürmet ve hayranlıkla yad ettiğimiz evladı Kerbela'dan addedilmesi zillet olduğu kadar da hakarettir" dedi.
'Pir Sultan hepimizin ufuk yıldızıdır'
Bahçeli, konuşmasında çözüm sürecini de şu sözlerle eleştirdi:
"AKP-PKK ittifakıyla sürdürülen ihanet müzakerelerini nasıl ve hangi vicdan körlüğüyle görmezden gelelim? Eğer yanlışa suskun kalırsak, 16. yüzyılda Türkçe yazan, Türkçe söyleyen rahmet ve şükranla andığımız Pir Sultan Abdal'a yarın mahşerde ne diyeceğiz? İnsan sevgisiyle yanıp kuvrulmuş, riyayı reddetmiş, kötü davranışı, kötü zannı yanından ve yöresinden kovmuş Pir Sultan Abdal'ın torunlarına, insan canına kıyanlarla en ufak bir temas yakışır mı? Unutmayınız ki yavrusunu kaybetmiş bir koyunun dahi feryadını ciğerinde duymuş Pir Sultan Abdal hepimizin ufuk yıldızıdır."
Konuşma sırasında zaman zaman MHP Genel Başkanı'nı protesto etmek isteyen Tuncelililer ile MHP'liler arasında sözlü atışmalar yaşandı. Ancak polis araya girerek tarafların çatışmasını engelledi.
Kentte protestoların büyümesi üzerine, Bahçeli cemevi ziyaretini iptal ederek Tunceli'den ayrıldı.
AKP Genel Başkan Baş Danışmanı Hüseyin Çelik ise Twitter hesabından "Her siyasi parti, bu ülkenin her santiminde siyaset yapabilmeli" dedi ve Bahçeli'ye yönelik tepkileri "Karşı partiye tahammül edilemiyorsa orada faşizm var demektir. Etnik parti mahalli parti Türkiye partisi olamaz" sözleriyle eleştirdi.