Bahçeli seçimler için ne dedi?

Abone ol

MHP lideri, seçim sonuçlarının netleşmesi üzerine bir açıklama yaptı. Peki Bahçeli, MHP'nin oy oranı için ne dedi?

MHP, seçimin 'sürpriz' partilerinden biri oldu. 2004 yerel seçimlerine göre, oyunu Türkiye genelinde yüzde 10'dan yüzde 16'ya yükseltti. Buna göre, MHP 22 Temmuz seçimlerinde aldığı oy oranının 2 puan üzerine çıktı. Büyükşehirlerde de oy oranını yüzde 5,1'den yüzde 13'ün üzerine çıkaran MHP için 'önemli bir başarı sağladığı' yorumu yapılıyor.

Kesin olmayan seçim sonuçları, MHP'nin 2007 milletvekili ve 2004 yerel seçimlerinde büyük darbe gördüğü İç Anadolu'da toparlanmaya başladığını gösteriyor. Oyların büyük kısmı yine Ege ve Akdeniz Bölgesi'nden alındı.

Ortaya çıkan tablo, parti yönetiminin beklentilerini karşılamadı; ancak, iki yıl sonra yapılacak genel seçim için ümit verdi. Seçmen, MHP'ye tek başına iktidar için 'yeşil ışık' yakmadı; ama 'sarı ışık' yakarak, önemli bir 'sinyal' vermiş oldu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim stratejisini 'iktidarın alternatifi olmak' üzerine kurmuştu. Meydanlarda, bu seçimin 'yeni bir dönemin müjdecisi' olabileceğini ifade etmiş, alternatifli siyasetin Türkiye için daha hayırlı olacağına vurgu yapmıştı. Seçim stratejisi açısından değerlendirme yapıldığında sonuçlar Bahçeli ve parti yönetimi açısından beklentileri karşılamasa da, MHP istediğini aldı denilebilir.

Bu noktada doğru soru, "MHP'nin oyu neden yükseldi?" olmalı. Bunun önemli iki sebebi var. Birincisi, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin izlediği siyasi çizgi. Bahçeli, 22 Temmuz seçimlerinden bu yana, Türkiye'de gerilimden uzak bir anlayışı benimsedi. Ülkede yaşanan her gerilimin ardından teşkilatlarını sağduyulu olmaya çağırdı.

Meydanlarda sürekli olarak gerilimden uzak durulmasını istedi, her konuşmasında demokrasiye vurgu yaptı. Ara rejimlerin ve darbelerin ülkeye fayda getirmeyeceğini dile getirdi. Kara propagandalara karşı tabanını ve vatandaşı uyardı. Seçim sonuçları, Bahçeli'nin siyasi çizgisinin karşılık bulduğunu ortaya koyuyor.

MHP'nin oyunu yükselten diğer bir sebep, 'çatı harekatı' oldu. MHP, çatı harekâtıyla birçok partiden oy alabilecek adayları çıkardı halkın önüne. Ankara'da Mansur Yavaş, Adana'da Aytaç Durak, Mersin'de Mahmut Tat, Isparta'da Yusuf Ziya Günaydın, Bartın'da Cemal Akın gibi isimler bu kapsamda sayılabilir.

Genel izlenimin yanı sıra parti genel merkezindeki hava, beklentilerin karşılamadığı yönündeydi. Hem partililerin hem de yöneticilerin yüz ifadeleri böyle bir havayı yansıttı. İlk etapta, Osmaniye ve Bartın gibi illerin kazanılması bile yüzlerin sadece gülümsemesi için kâfi geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Metin Çobanoğlu ise daha iyimser konuşarak, 'Oy oranımızı koruduk ve artırdık.' demekle yetindi.

Partide, Devlet Bahçeli ve Metin Çobanoğlu dışında hiçbir yönetici bulunmadı. Bahçeli, seçim sonuçlarını makam odasından tek başına izlerken, yöneticilerin hepsi, seçim kurullarında sonuçları takip etti.

Bahçeli 'dokuz hesabı' yapmıştı

MHP lideri Devlet Bahçeli, bağımsız milliyetçiliğin doktrini olarak bilinen '9 ışık' sebebiyle 9 rakamına ayrı bir önem veriyor. Bahçeli, 9 rakamını uğurlu sayıyor. Hemen her seçimde, buna dayalı hesaplamalar yapılıyor Bu rakamın, 9 ışık doktrini gibi, iktidara giden yolda partisine ışık olacağını düşünüyor. Bu düşüncesini de, yaptığı çeşitli hesaplarla ortaya koyuyor. Bahçeli, bu seçimde 9 üzerinden birçok hesap yaptı. Bunlardan biri şöyleydi: "MHP 9 Şubat 1969'da kuruldu. 9 Şubat 2009'da MHP'nin kuruluşunun 40. yılını kutlayacağız. 29 Mart 2009'da yerel seçimlere gideceğiz. Yine 2009'da MHP 9. olağan kongresini gerçekleştireceğiz. Bu 9'lar tesadüf olamaz. Bu dokuzlar MHP'nin 9 ışıklı zafer yolu olacak." Bahçeli'nin diğer 9 ışıklı hesabı da şu şekildeydi: "Takvim yazıyorsunuz; 09.02.2009... İki sıfırı sildiniz; kaldı 29. Gündeki 9 ile aydaki 2'yi topladınız; oldu 11. 29 ile 11'i toplayın, 40 yapar. MHP'nin 40. yılı iktidar yılıdır."

İstediği 11 belediyede başarı sağlayamadı

MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim öncesi 11 belediye başkanlığının mutlaka alınmasını istemişti. Bunun, milliyetçiliğin gereği olduğunu belirtmişti. Bu belediyeleri de, Ahlat, Malazgirt, Konya, Bursa, Edirne, İstanbul, Samsun, Amasya, Sivas, Erzurum ve Ankara olarak sıralamıştı. Kesinleşmemiş seçim sonuçlarına göre, MHP, bu 11 belediyeden hiçbirini kazanamadı.

Bahçeli'nin oy attığı sandıktan CHP çıktı

MHP lideri Devlet Bahçeli, oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatına atıfta bulunarak hüzünlü bir ortamda seçim yapıldığını belirtti. Bahçeli, "Milletimizin başı sağ olsun." dedi. Bahçeli'nin oy kullandığı sandığa CHP damgasını vurdu. CHP'ye, Büyükşehir Belediyesi için 136, Çankaya Belediyesi için 161, İl Genel Meclisi için 152 oy çıktı. Büyükşehir Belediyesi için MHP'ye 92, AK Parti'ye 33, SP'ye 2 oy verilirken, Çankaya Belediyesi için MHP'ye 46, AK Parti'ye 44, DSP'ye 3, DTP'ye 3, SP'ye 3, BBP'ye 2 oy çıktı. İl Genel Meclisi üyeliklerinde ise MHP 55, AK Parti 40, BBP 5, DSP 4, SP 3, LDP 2, DTP 1 ve DP 1 oy aldı.


Günün Önemli Haberleri