Bahçeli bu tartışmaya noktayı koydu!
Abone olMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin tartışmaya bu sözlerle noktayı koydu
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanının görev
süresine ilişkin görüşünü "MHP'nin kararı 5'tir" ifadesiyle
açıkladı.
MHP lideri Bahçeli, sosyal, siyasi ve ekonomik gündemi
değerlendirmek üzere düzenlenen kahvaltılı sohbet toplantısında
gazetecilerle biraraya geldi.
Toplantıda gündeme ilişkin tüm konularda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı'nın görev süresinde, Van depremine, şike yasası etrafında gerçekleşen tartışmalardan yeni Anayasa çalışmalarına dek birçok önemli konuda değerlendirmelerde bulundu.
Bahçeli'nin değerlendirmeleri konu başlıklarıyla şöyle:
AKP'DE ŞİKE ÇATLAĞI
Türkiye'nin istikrar içinde olması lazım. Başbakan'ın rahatsızlandığı bir ortamda şike ve prim konusunun aniden gündeme getirilmesi, sayın Cumhurbaşkanı'nın vetosuyla başlayan, parti yönetimi ve bakanların açıklamaları ile devam eden tartışmanın Türkiye'ye faydası yoktur.
Şu aşamada AKP'de çatlama, parçalanmanın ülkemize faydası olmaz.. Suriye ile yakın savaş tehdidinin tartışıldığı süreçte siyasi iktidar üzerinde kaos yaratmak fayda getirmez.
HESAP SORMAK GEREKİR
Şike yapanlardan hesap sormak gerekir. 100 yıllık spor kulüplerinden değil. 100 yıllık çınarlardan hesap sormak, tıpkı parti kapatmak gibi.
CUMHURBAŞKANLİĞİ SEÇİMİ
Cumhurbaşkanlığını 5 ile 7 arasında mahkum etmek doğru değildir. O zaman tüm vekilleri de tartışmaya açmak lazım. Çünkü aynı düzenlemede seçimler de 5 yıldan 4 yıla alındı. Şimdi milletvekilleri biz de 1 yıl kaybettik diye ses çıkarmıyorsa, Sayın Cumhurbaşkanı'nın 7 yıl diye ses çıkarmaması lazımdır.
CUMHURBAŞKANI'NIN SÜRESİ
MHP'nin kararı 5'tir. Eğer 5 ise Ağustos'a kadar seçimin nasıl yapılacağına dair düzenlemenin gerçekleştirilmesi gerekir. Ama kararı siyasi iktidarın Meclis aracılığıyla oluşturması daha sağlıklı olur.
Bu işin YSK'ya talimat verdi görüntüsüyle çözmeye kalkmak tartışmaların devamına yol açar
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Türk siyasi sisteminde parti programında başkanlığa ilk yer veren parti MHP'dir. Ancak gelişmeler ışığında cumhurbaşkanı'nın parlamento tarafından seçilmesinin de yararlı olduğu görülmüştür. Devam eden anayasa tartışmaları çerçevesinde başkanlık sistemi de gündeme getirilebilir. Bunu parti yetkili organlarında görüşmedik ama şahsi kanaatim parlamenter rejim içinde, Cumhurbaşkanı'nın yetki ve sorumlulukları gözden geçirilerek, cumhurbaşkanı'nın parlamento içinden seçilmesidir. Halk seçsin demek iyi gibi gelebilir ama Türkiye açısından bunun fayda ve riskleri iyi görülmelidir. İlerde bir aday bir etnik kimliğin temsilcisi olarak ortaya çıkıp oy isterse ve seçilirse ne olur bunu düşünmek gerekir.
TUTUKLU VEKİLLER
Sayın Adalet Bakanı bu konuyu kilitlemeye heves etmesin. Gün gelir devir değişir. Bizim Silivri'deki arkadaşımız sabırlıdır. Bu kısıtlamayı da aşacağına ve her milletvekili gibi aramıza geleceğini ümit ediyorum.
DERSİM
Sayın Başbakan'a şu çağrıda bulunuyorum. Devletin tüm arşivlerini bir tarih şurasındaki uzmanların önüne koyarak ne olup olmadığını ortaya çıkarsın. Yeni bir devlet kurulmuştur o devler emperyalislerle mücadele içindedir.
Devletin kendisini koruma olaylarını başka yerlere çekmek doğru değildir.
SURİYE-İRAN
Bazı kulağa hoş gelen sloganlarla dış politika yürütülmemeli. '0 sorun 'dediler. O sorunda sorun bitmiyor, sıfırlar artıyor. Türkiye sır sorunlar yumağı ile karşı karşıya kalmıştır.
ARAP BAHARI
Özgürlük gibi, demokrasi gibi herkese hoş gelen kavramlarının arkasında şövalye dövüşü başlatılmak isteniyor.
ANAYASA ÇALIŞMASI
Daha geniş tabanlı anayasa çalışması için TBMM'de komisyon çalışması sürüyor. Anayasa'yı şu güne kadar bitirmek lazımdir diye yaralı bereli bir Anayasa'nın Türkiye'ye faydası olmaz.
KLASİK ARABA MERAKI
Gezilerim sırasında fırsat olunca klasik araba kullanıyorum. Ankara'da da bir butik araba ve 740 GL modeli iki araba kullanıyorum.
MELE
Mele meselesi yeni değil. Daha önce de 450 kadro verilmişti, şimdi de bin kadro açılıyor. Ancak bir sorunu çözerken, yeni sorunlara yol açılmamalı.
HÜKÜMETİN 1999 DEPREMİ ELEŞTİRİLERİ
Bugün ki iktidar 2002 korkusundan kurtulmalı. Eğer Türkiye son 9 yılda gelişme sağladıysa, 20 milyona karşı 600 bin kişi var. Bugünku iktidar 2002 ile ilgileneceğine, Vanlılara yardıma gitsin.