BAĞKUR:Obezite hastalık değil
Abone olDünya obeziteyle nasıl başedeceğini konuşuyor. BAĞKUR obezite hastalık değil diyor
Adana'da, obezite nedeniyle 300 kiloya çıkan nakliyeci, tedavi için BAĞKUR'la anlaşması bulunan hastanenin kendisinden ''tahmini bedel'' olarak 1800 dolar civarında ücret ödemek durumunda kalabileceği bildiriminde bulunulduğunu iddia etti.
Çınarlı Mahallesinde oturan Kahraman Zöhre (36), yaptığı açıklamada, aşırı kiloları nedeniyle çalışamadığını, son aylarda ayağında oluşan yaralar ve morluklar nedeniyle de yürüyemez hale geldiğini söyledi.
Tedavi olabilmek için yıllarca prim ödediği sigorta sisteminden faydalanmak istediğini, ancak gittiği hastanede, olası fatura bedeli karşısında adeta şok yaşadığını ifade eden Zöhre, şöyle konuştu:
''Benim tedavim devlet hastanelerinde olmadığı için özel bir hastaneye gittim. Burada gerekli tüm tahlil ve tetkikler yapıldı. Ancak, hastane yetkilileri BAĞKUR'un bu tedavi ücretinin tamamını ödemediğini, zorunla hale gelen ameliyatı olabilmem için bin 800 dolar civarında ödeme yapmak durumunda kalabileceğim bildirildi. Bu nasıl BAĞKUR sigortası? Yıllarca yemeyip içmeyip borç para alarak yatırdığım primlerin karşılığı bu olmamalı.'' Primlerini düzenli yatırdığını ve borcunun bulunmadığını belirten Zöhre, ''İki çocuğum ve eşime bakabilmek için tedavi olmam gerekiyor. Ben yükümlülüklerimi yerine getirdim. BAĞKUR da bir sosyal güvenlik kuruluşu olma sorumluluğunda hareket etmeli'' dedi.
-HASTANE YETKİLİLERİ-
Kahraman Zöhre'nin başvuruda bulunduğu hastanenin yetkilileri ise BAĞKUR'lu hastalara tedavi hizmetini, kurumla yaptıkları anlaşma kapsamında verdiklerini belirterek, şunları kaydettiler: ''Kurum, her hastalık için ayrı standart tedavi ücreti belirliyor. Bunun dışında kalan miktarı hastadan talep etmek zorunda kalıyoruz. Hasta ile tedavi sonrası polemik yaşamamak için masrafları önceden bildiriyoruz. Bizim yapabileceğimiz başka bir şey yok. Sosyal güvenlik kurumu, (tüm tedavi giderlerini ödüyoruz) desin biz de gereğini yapalım.''
BAĞKUR YETKİLİLERİ
BAĞKUR Adana İl Müdürlüğü yetkilileri ise kurumun sağlık hizmeti prosedüründe, obezite ile ilgili ''paket tedavi hizmeti'' bulunmadığını bildirdiler. Kurumun, vakıf ve özel hastanelerle tedavi amaçlı protokol yaptığını, bu kapsamda alınacak hizmetlerin bedellerinin Sağlık Bakanlığı tarifesi üzerinden fiyatlandırıldığını belirten yetkililer, şöyle dediler: ''Obezite, hastalık kapsamında değerlendirilmiyor. Obezite sorunu bulunanlar, hastaneye başvurduğunda, buna neden olan rahatsızlık veya bunun sonucunda oluşan hastalık tedavi edilir. Örneğin, şeker hastalığı bu kapsamda değerlendirilir ve tedavisi için gereken masraflar da fiyatlandırma standartları kapsamında karşılanır. Hastaneler, bu çerçevedeki giderlerin ödenmesinde standartların aşılması durumunda, tedavi giderlerinden doğan farkı hastadan talep ederler.''