Bacak kısalığı problemine ’’çivileme’’ yöntemi

Abone ol

Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen iki ameliyat ile Türkiye’de bir ilke imza atılarak bacak kısalığı problemi olan hastaların bacakları Türk...

Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen iki ameliyat ile Türkiye’de bir ilke imza atılarak bacak kısalığı problemi olan hastaların bacakları Türk mühendisler tarafından üretilen uzatma çivileri ile uzatıldı.
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nden gerçekleştirilen ameliyatta bir ilke imza atılarak Türk doktorları tarafından tasarlanan ve Türk mühendisleri tarafından üretimi gerçekleştirilen uzatma çivileri bacak kısalığı olan biri Iraklı iki hastaya monte edildi. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Ortopedi Bölümü Doktoru Ahmet Arslan ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Karakoyun öncülüğündeki yaklaşık 10 kişilik ekip ile gerçekleştirilen ameliyatta, bir yıl önce kalça çıkığı şikayetiyle hastaneye başvuran ve ameliyatla kalça çıkığı düzeltilen daha sonra yapılan tetkiklerde bacak kısalığı problemi olduğu da saptanan Iraklı Nafise Adel İbrahim’e uzatma çivisi monte edilerek, bacak kısalığı problemi giderildi.

DÜNYADA 3-5 DEFA YAPILMIŞ
Ameliyat öncesinde bir açıklama yapan Dr. Ahmet Arslan, bu tür ameliyatların dünyada 3-5 defa yapıldığını, ancak kendilerinin yaptığı ameliyatta yabancı firmaların değil Türk mühendisler tarafından üretilen çivilerin kullanıldığını söyledi. Dr. Aslan, “Nafise hanım 28 yaşında bir yıl önce kalça çıkı nedeni ile ameliyat ettik ve düzelttik. Bugün yaptığımız ameliyatta da bacağın oluşan kısalığı gidereceğiz. Bu ameliyatın özelliği ameliyatta kullanılacak uzatma çivisini Türk Mühendisleri geliştirdi. Tasarımını Özgür hocamla yaptık. Daha sonra Türk mühendisleri bunu yani çiviyi tıbbi malzeme haline getirdi. Bu Türkiye’de ilk defa yapılan bir ameliyat. Daha önce çok sınırlı sayıda dünyada 3-5 ameliyat yapılmış. Ama yabancı firmaların ürettiği çivilerler yapılmış. Bizim Türkiye’de ilk defa Türk mühendislerin ürettiği bir uzatma çivisini kalça çıkığı olan ve kısalığı olan iki problemi birden olan hastaya bugün Türk doktorları olarak bir uygulayacağız. Umarım her şey yolunda geçer” dedi.

’’İNŞALLAH SAĞLIĞIMA KAVUŞURUM’’
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Karakoyun ise, hastanın kalçasında platin olduğu için dışarıdan uzatılması zor ve riskli olduğunu kaydetti. Karakoyun "O nedenle bacakların içeriden konulan çivilerler uzatılması daha uygun olacaktır. Hastaya özel olarak üretilmiş bir çivi ile bu ameliyatı yapacağız. İnşallah hastamız sağlığına kavuşur” dedi.
Iraklı hasta Nafise Adel İbrahim ise, daha önce gerçekleştirilen kalça çıkığı ameliyatında olduğu gibi bu ameliyattan da umutlu olduğunu kaydederek, “Kerkük’ten geldim. İnşallah bu ameliyatta başarılı olur ve iyi olurum. Ağrım vardı. Geçen seneki ameliyatım iyi oldum. Şimdi de bacağım için geldim. İnşallah sağlığıma kavuşurum” dedi.
Öte yandan, bir yıl ağaçtan düşen ve ayak bileğinde açık kırık oluşan ve takılan platinde enfeksiyon ve kemik deformasyonu oluşan 47 yaşındaki Mehmet Düztaş’ta aynı yöntemle ameliyat edildi. Ameliyatta Düzataş’ın hem kemik deformasyonu giderildi, hem de bacağındaki kısalık, Türkiye’de ilk kez Türk mühendisler tarafından tasarımı yapılan uzatma çivileri kullanılarak uzatıldı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri