Babylon’da akordeon hakimiyeti

Abone ol

1-2 ve 10-11 Haziran tarihlerinde 6 grup ve sanatçı Babylon’da ikinci kez düzenlenecek olan Akordeon Günleri’nde müzikseverlerin karşısına çıkıyor.

Dört akşamın en sonuncusunda (11 Haziran) Balkanlardaki “düğün ve cenaze” müziğinin en çarpıcı örneklerinden biriyle yaza merhaba deniyor. Diğer üç akşam ise İsveç’ten, Finlandiya’dan, Hollanda’dan, Polonya’dan, Almanya’dan dünya çapında ödüller kazanmış, müzik tarzlarının en son sınırlarını zorlayan öncü müzisyenleri izlenebilir.

Aslında dünya globalleşmeyi bundan bir hayli zaman önce bir müzik aletiyle ‘bilgisayarsız’ başarmış. Hangi ülkenin müzik kültürü araştırılsa, aralardan bir yerden karşımıza değişik varyantlarıyla akordeon çıkıyor. Arjantin’de adı bandoneon oluyor, Kafkasya’da garmon.

Ses sistemlerinin, DJ’lerin keşfedilmediği o günlerde, 1826 yılında Viyana’da patent alan bu çalgı, kısa bir zamanda bütün dünyaya yayılmış.

Akordeon son yıllarda eski işlevini çoktan tamamlamış, nostaljik bir alet olarak değerlendirilmişse de, Paul Simon’ın 80’li yıllardaki albümlerinde yeniden pop müziğinin gündemine girmiş, şimdilerde ise, avangartçılar, punkçılar, cazcılar bu aleti yeniden keşfetmiş durumda.

Metro Türkiye Grubu’nun genel sponsorluğuyla, çeşitli Avrupa kültür kuruluşlarının desteği ve Babylon / Pozitif ile Troya Medya’nın işbirliği sonucu gerçekleşen Akordeon Günleri 2005 geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Anadolu’ya taşacak ve gruplardan bazıları, Diyarbakır, Kars ve Kayseri’de konser verecekler.


1 HAZİRAN ÇARŞAMBA
Masa: 25 YTL, Ayakta: 20 YTL, Öğrenci: 12 YTL

21.30
Motion Trio / Polonya
Varşova konservatuarında okurken sokak müzisyenliği yapan Motion Trio, şu anda Tomasz Stanko, Bobby McFerrin gibi dünya çapında müzisyenlerle birlikte çalışmakta.

Motion Trio’nun ilk albümü, 2000 yılında Polonya’da yılın CD’si seçildi. Aylar boyunca World Music Charts Europe’ta birinci sırada yer aldı. Polonyalı üçlü rock, caz, dünya müziği ve klasik füzyonundan oluşan müziklerini aksiyon dolu bir sahne performansıyla sunuyor.

Janusz Wojtarowicz, akordeon, besteler; Pawel Baranek, akordeon; Marcin Galazyn, akordeon

Ankara Polonya Büyükelçiliği’nin katkılarıyla

22.45
New Tango Orquesta / İsveç
Geçen yılki Akordeon Günleri’nde izleyicinin gönlünü fetheden New Tango Orquesta bu yıl yine Türkiye’de. 1995’te kurulan grup “yenilikçi ve progresiv” yaklaşımlarından dolayı, çıkardıkları ilk albümle İsveç’in en önemli kültürel ödüllerinden birine 1998 yılında layık görülen topluluğun ikinci albümü çıktığında, bir “kült” grup haline gelmiş, Uruguay, Rusya, Japonya, Almanya gibi ülkelerde turneler yapmıştır.

Müziklerinde Astor Piazzolla, Miles Davis, Bach ve Deep Purple’dan etkilenen New Tango Orquesta üçüncü albümlerinden parçalar sunacak.

Livet Nord, keman; Josef Kallerdahl, kontrabas; Peter Gran, elektrogitar; Thomas Gustavsson, piyano; Per Störby, bandoneon

İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla



2 HAZİRAN PERŞEMBE
Masa: 25 YTL, Ayakta: 20 YTL, Öğrenci: 12 YTL
21.30
Stefan Hussong & Mike Svoboda / Almanya
John Cage, Johann Sebastian Bach ve Astor Piazolla’yı avangart bir yorumla trombon eşliğinde bir akordeon’dan «konser boyunca duygu ve heyecan dolu olmayan bir saniye bile geçmeden» dinlemek Babylon izleyicisine bu akşam nasip olacak.

1999 yılında Almanya’da en iyi yorumcu kategorisinde yılın en iyi plağı ödülü laik görülen Stefan Hussong bir yıl sonra Japonya’da da aynı ödülü kazanmış.
Stefan Hussong, akordeon; Mike Svoboda, trombon
İstanbul Goethe Enstitüsü’nün katkılarıyla

22.45
Quinteto Tango Extremo / Hollanda
Adından da anlaşılacağı gibi Aşırı Tango Beşlisi, enstrümentasyonuyla, repertuarıyla klasik tangonun sınırlarını zorlayan bir grup.

Caz, Çigan ve Brezilya müziğinden de etkilenen Hollandalı müzisyenlerin hemen hepsi, dünyada başka örneği olmayan Rotterdam Dünya Müziği Yüksek Okulu, Tango bölümü mezunları ya da akademisyenleri. Klasik tango müziğinde aslında doğaçlamaya pek izin verilmez. Beşli bu anlamda da tangonun sınırlarını zorluyor.

Tanya Schaap, keman; Hans van der Maas, akordeon; Ben van den Dungen, saksofon; Anna Elis de Jong, piyano; Luc van Gestel, kontrabas
İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla



10 HAZİRAN CUMA SAAT 23.00
Kimmo Pohjonen (Finlandiya)
Finlandiya’nın en saygın müzisyenlerinden biri olarak değerlendirilen ve BBC Dünya Müziği ödülü adaylarından Kimmo Pohjonen’un konserinde, bu yılki Akordeon Günleri’nde belki de en ilginç, en heyecan verici performansını izleyebileceksiniz.

Pohjonen, ayaklarıyla idare ettiği elektronik samplerle canlı “loop”lar yaratarak, akordeon’un sadece müzikal tınısını değil, körüğünün nefes alış verişinden, tuşlarının çıkardığı perkusif seslere kadar her tınısını kullanarak seyircisini hayali bir “Yüzüklerin Efendisi” dünyasına götürüyor.

Tını sihirbazlığına nefes kesici bir ışık şovu eşlik ediyor.

Masa: 25 YTL, Ayakta: 20 YTL, Öğrenci: 15 YTL
Ankara Finlandiya Büyükelçiği’nin katkılarıyla



11 HAZİRAN CUMARTESİ SAAT 23.00
Karandila / Bulgaristan
Nefesli çalgılar, akordeon ve iki bateriden oluşan Karandila’yı dinlerken, bu 10 Roman müzisyenin komşu Bulgaristan’dan mı, yoksa New Orleans’tan mı geldiği konusunda kuşkuya düşseniz de, pek yerinizde duramayacağınızı şimdiden söyleyebiliriz.

Karandila’nın caz ve Balkan tınıları, düğün ve cenaze müziğinden oluşan ve Almanya’da yayınlanan albümleri “Yaşam Kavgasından Öyküler” başlığını taşıyor. Akordeon Günleri 2005 Babylon’da Balkan müziği partisiyle sona eriyor.

Ayakta: 22 YTL Öğrenci: 15 YTL

Kaynak: www.ntvmsnbc.com


Günün Önemli Haberleri