Babacan'dan piyasalara Eylül uyarısı

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünya genelinde başgösteren durgunluk sinyallerinin Eylül ayında daha iyi analiz edilebileceğini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'ye giren döviz girişi konusunda umut verici açıklamalarda bulundu.

"Cari açık önümüzdeki dönem itibariyle çok korktuğumuz bir veri olmaktan çıkacak."

Avrupa ve ABD'de görünen ekonomik yavaşlama belirtileri için ise kritik dönemin Eylül ayı olduğunu söyledi.

Babacan, CNN Türk'te katıldığı programda ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

MERKEZE DESTEK

Babacan, Merkez Bankası Erdem Başçı'nın "TL olması gerekenden yüzde 5-10 arası değersiz" sözlerini değerlendirdi ve Merkez Bankası politikalarına sahip çıktı:

"Merkez bankalarının çıkıp da serbest kur rejiminin olduğu bir ülkede kur seviyesi açıklaması aslında tercih edilmez fakat böyle özel durumlarda gerekebiliyor, piyasalara türbülansın yaşandığı dönemlerde biraz yön vermek faydalı. Dolayısıyla Merkez Bankamız'ın hem kur konusundaki bu sinyali hem de döviz piyasasıyla ilgili atmış olduğu adımlara biz tam destek veriyoruz. Merkez Bankamız doğru zamanda doğru açıklamalar yapmıştır ve piyasaya müdahalelerine baktığımızda da doğru işler yapmaktadır, bu konuda desteğimiz tamdır."

EYLÜL AYI ÖNEMLİ

Son bir kaç aydır tüm göstergelerin ABD'de, Avrupa'da, Çin'de, Japonya'da ve dünyanın genelinde bir yavaşlama görüntüsü verdiğini kaydeden Babacan, kesin değerlendirmeler için Eylül ayını gösterdi:

"Eylül ayı sonları çok önemli. Çünkü eylül ayında G-20 Bakanlar Toplantısı, Dünya Bankası ve IMF yıllık toplantılarının olacak. BM Genel Kurulu vesilesiyle dünya liderlerinin New York'da buluşacak. Oysa ki Ağustos ayı Avrupa'da tatil ayı olduğu için bu karmaşada dahi bu konularda nasıl adım atmak gerekiyor pek sakin şekilde çalıştıklarını ben zannetmiyorum. Eylül ayında durum biraz daha netleşebilir diye düşünüyorum. Tabi bizim her türlü senaryoya karşı hazır olmamız gerekiyor."

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ

Başbakan Yardımcısı Babacan, 'enflasyonda yıl sonu hedefinde ne kadar değişiklik olabilir?' diye sorulmasına karşılık da şunları kaydetti:

"2012 sonu itibariyle yüzde 5'lik hedefle ilgili bir problem yok. Kurdaki son dönemdeki hızlı yükseliş geçici olarak belki enflasyonu etkileyebilecek ama bu aralar kurdan enflasyona geçişgenlik çok zayıf. Çünkü talep tarafı çok zayıf ve bir süre de öyle olmayacak. Dolayısıyla talep kaynaklı bir enflasyon riski yok ancak maliyet kaynaklı belki ÜFE'de biraz daha farklı şeyler görebiliriz ama bunun TÜFE'ye yansımasının çok daha sınırlı olacağını düşünüyoruz. Bu geçici bir şey olabilir. Yıl sonu tahminleriyle ilgili bugün itibariyle çok ciddi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Zaten Merkez Bankamızın tahmini yüzde 6,9 düzeyindeydi. Bizim bu yüzde 5,5 artı eksi 2 puanlık marjımız var. Kura rağmen bu marjların dışına çıkacağını tahmin etmiyorum."

Günün Önemli Haberleri