Babacan ortayı arıyor

Abone ol

Devlet Bakanı Ali Babacan, kredi kartı tasarısı düzenlemesinde orta yolu hedeflediklerini açıkladı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Merkez Bankası'nın geçen hafta doğrudan alım yoluyla piyasadan 5 milyar dolar çekmesi konusunu değerlendirirken, ''yapılan  işlem kura müdahale değil, aşırı oynaklık müdahalesidir'' dedi.

Bu arada Banka kartları ve kredi kartlarına ilişkin yasa tasarısının TBMM Genel Kurul gündemine geldiğini hatırlatan Babacan, tasarı hazırlanırken iki şeyin dikkate alındığına vurgu yaptı, bunları ''bankacılık sektörümüzün sıhhati ve mağdur duruma düşen vatandaşların borçlarını yüksek reel faizlerle değil, daha makul bir hesap metoduyla bugüne getirilmesi'' olarak özetledi.

Babacan, yarın yapılacak Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Ekonomi Bakanları Toplantısına katılmak üzere Atina'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda temaslarına ilişkin kısa bilgi verdikten sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''KURA MÜDAHALE YAPILMADI''

Merkez Bankası'nın geçen hafta piyasaya müdahale ederek, doğrudan alım yoluyla 5 milyar dolar çekmesine ilişkin soru üzerine Babacan, müdahalenin ''kura müdahale'' olarak algılanmamasını istedi.

Uygulamada serbest kur olduğunu, Merkez Bankası'nın müdahalesinin de ''aman kur buradan aşağı inmesin, bu kur için alt sınır oluştursun'' anlamında olmadığını belirten Babacan, bu konuyu da şöyle yorumladı:

''Yapılan işlem kura müdahale değil, aşırı oynaklık müdahalesidir. Bir başka deyişle, önümüzdeki dönem aşırı oynaklık ihtimaline ilişkin bir müdahaledir. Kur daha aşağıya da inebilir daha yukarıya da çıkabilir. Yani yüzde 50 inebilir, yüzde 50 daha çıkabilir.

Merkez Bankası, kuru bu noktada tutmaya çalışmış başarılı olamamış gibi bir hava estiriliyor. Bunun tamamı yanlış ve ben bunu bilimsel temeli olmayan yorumlara bağlıyorum. Bu müdahale kuru bir bant aralığında tutmak için yapılmamıştır ve piyasa güçleri en doğru kuru bulacaktır zaten. Nasıl 3 senedir cari dengeyle ilgili konuları konuşuyorsak, bundan sonra bunları konuşabiliriz. Gerçi ekonomiyle ilgili fazla konuşacak konu da kalmadı. Çünkü herşey çok iyi gidiyor. Kur rejimimiz değişmez, deişmeyecek çünkü serbest kur rejimi var.''

BANKA VE KREDİ KARTLARI YASA TASARISI

Babacan, Banka kartları ve kredi Kartları Yasası'na ilişkin soru üzerine, tasarının ilgili komisyonda görüşülmesinin tamamlandığını ve TBMM Genel Kurul gündemine geldiğini söyledi.

2000 yılında başlayan, 2001 yılında yoğunlaşan ekonomik krizle birlikte Türkiye'nin zor günler yaşadığını hatırlatan Babacan, krizin etkisinin sürdüğü dönemde kredi kartı faizlerinin tüm piyasa faizlerinin üzerine çıktığını kaydetti.

Söz konusu kriz döneminde, krizin etkilerinin azaltılması için çeşitli düzenlemeler yapıldığını belirten Babacan, kredi kartı yüzünden mağdur durumuna düşen vatandaşların sorunlarına çözüm getirecek yasa tasarısının artık hazır olduğunu bildirdi.

Babacan, şunları söyledi:

''Bizim dikkat etmemiz gereken konular şunlardı; Mağdur duruma düşen vatandaşların borçlarını bugüne getirirken, yüksek reel faizlerle değil, daha makul bir hesap metoduyla bugüne getirebilmek...Bu yasanın getirdiği önemli düzenlemelerden biri bu.

Diğeri, bankacılık sektörümüzün sıhhatidir. Bundan sonraki  dönemlerde ilgili kredi kartı borçlarında vatandaşların göstereceği hassasiyetin devam ediyor oluşudur. Biliyorsunuz borçlarla ilgili zaman zaman düzenlemeler yapılıyor. Her af, borçlarını ödeyemeyenlere rahatlık getiriyor ama borcunu ödeyenleri de dikkate alarak, adaleti de gözetmek gerekiyor. Bu tasarıya ilişkin çalışmalar, Bankalar Birliği ile birlikte yapılıyor. Amacımız, bundan böyle sektörün önümüzdeki dönem sıhhatini de düşünerek aynı sorunların tekrar etmemesini sağlamaktır.''

Günün Önemli Haberleri