Babacan: İstanbul’u en büyük 10 arasında...
Abone olBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan, “2023 vizyonumuz, İstanbul’u dünyanın en büyük 10 finans merkezlerinden biri olarak görmek” dedi.<br/>Başba...
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “2023 vizyonumuz, İstanbul’u dünyanın en büyük 10 finans merkezlerinden biri olarak görmek” dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, İstanbul’un bölgesel ve uluslararası bir finans merkezi olması vizyonu çerçevesinde Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde ilki ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen, “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör” forumunda açılış konuşması yaptı. Konuşmasında İstanbul’un merkezi konumunun öneminden bahseden Babacan, “Pek çok uluslararası finans kuruluşu yalnızca Türkiye için değil bütün bölge için İstanbul’da ofislerini açmaya başladı. Pek çok şirket de bölgesel işleri için İstanbul’u merkez olarak seçti” dedi.
İstanbul’un Asya, Avrupa ve Afrika için bir kavşak konumunda olduğunu dile getiren Babacan, “Türkiye’nin Afrika’da toprağı yok fakat Afrika ile bağlantılarımızı çok hızlı bir şekilde güçlendiriyoruz. Daha önce Afrika’da 12 büyükelçiliğimiz vardı, bugün ise bu rakam 35’e çıktı” diye konuştu.
Türkiye’nin daha önce yalnızca yatırım alan bir ülke olduğuna ancak artık doğrudan yatırım ve ihracat yapan bir ülke haline geldiğine dikkat çeken Babacan, geçen sene Türkiye’den yabancı ülkelere yapılan doğrudan yatırımın 4 milyar dolar hacminde olduğunu söyleyerek bunun bir fenomen olduğunu vurguladı.
“2023 VİZYONUMUZ, İSTANBUL’U DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 FİNANS MERKEZLERİNDEN BİRİ OLARAK GÖRMEK”
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte Borsa İstanbul’un kurulduğunu ve yeni oluşumun; hisse senedi, hazine bonosu, türev piyasaları, Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası gibi piyasaları tek bir çatı altında topladığını söyledi. Borsa İstanbul’un uluslararası ve bölgesel düzeyde çeşitli işbirlikleri üzerinde pek çok anlaşmaya da imza attığını belirten Babacan, bu tür uluslararası, bölgesel ve küresel bağlantılar ile Borsa İstanbul’un çok önemli bir yer edineceğini ifade etti. “2023 vizyonumuz, İstanbul’u dünyanın en büyük 10 uluslararası finans merkezlerinden biri olarak görmek” diyen Babacan, “Bunun gerçekçi bir hedef olduğuna inanıyoruz ancak aynı zamanda çok iddialı bir hedef olduğunun farkındayız. Yalnızca oturup izlersek bu gerçekleşmeyecek. Bu yüzden, bütün kuruluşlarımız, özel sektörümüz, bütün hükümet makamlarımızla birlikte bu hedefin gerçek olabilmesi için inanç, istikrar ve güven gibi temel prensiplere de dayanarak uğraşmalıyız” şeklinde konuştu.
Vergilendirmenin düşük tutulmasının da 2023’e yönelik vizyona erişilmesinde önemli rol oynadığına değinen Babacan, “Türkiye şuanda Avrupa’nın borçlanması en az olan ülkelerinden bir tanesi. Ve gelecek yıllarımıza da baktığımızda vergi oranlarını arttırmamıza gerek kalmayacak. Ancak bölgedeki diğer ülkeler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Haritaya baktığımızda Londra, Frankfurt, Dubai ve benzerleri arasında İstanbul’un çok önemli bir merkez haline gelme konusunda gerçek bir potansiyel barındırdığını görüyoruz” ifadelerinde bulundu. Babacan sözlerine şöyle devam etti:
“Önümüzdeki 10 yıl gelişen dünya için küresel çapta büyük önem teşkil edecek. Pek çok zorluk ve tehditler ortaya çıkacak ancak büyük fırsatlarla da karşılaşılacak. Çünkü akıllı bir şekilde ve büyük bir strateji ile hedeflenmiş bir yolda harekete edilirse değişimin olduğu yerde fırsatlar da olur.”
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptığı konuşma sonrasında IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlenen G20 Bakanları görüşmesine katılmak üzere forumdan ayrıldı.