Azmin zaferi buna denir!

Azmin zaferi buna denir!

Abone ol

Enkazdan çıkarıldı, mühendis olunca cep'ten kurtarma sistemi geliştirdi.

5 yaşındayken Erzincan depremini yaşayan Avea Labs Uzman Yardımcısı Burak Aykut Sungur, enkaz altında kalan depremzedeler için 'Orada Kimse Var mı?' programını geliştirdi. Zor durumdaki kişinin cep telefonunun acil sinyal göndermesine imkân tanıyan sistem, ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Deprem, sel gibi doğal felaketlerin sıklıkla yaşandığı Türkiye'de, arama kurtarma ekiplerinin en büyük yardımcısı teknoloji. Ekim 2011'de Van'da meydana gelen depremde bir vatandaş, cebinden attığı mesajla yeri belirlenmiş ve kurtarılmıştı. Buradan yola çıkan iletişim operatörü Avea, depremzedeler için yeni bir uygulama geliştirdi. 5 yaşındayken Erzincan depremini yaşayan ve deprem korkusu olan Burak Aykut Sungur'un 'enkaz altında kalan depremzedelerin cebinin acil sinyali gönderme' fikri, Avea kuluçka merkezinde ürüne dönüştü.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI HIZLANACAK

Android işletim sistemli telefonlara, Google Play'den ücretsiz olarak indirilebilen "Orada Kimse Var mı?" mobil uygulaması Google Play'deki adı ile Earthquaken; yıkıcı bir deprem sonrasında, ekiplerin, enkaz altında kalanlara en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayarak, arama-kurtarma çalışmalarını hızlandıracak. Deprem sonrası kullanıcısının hayatını kurtarmaya odaklı uygulama, sadece Türkiye'de değil dünyada kullanılabilecek. "Orada Kimse Var mı?" uygulamasının, Avea'nın geçen yıl mobil uygulama ekosistemini zenginleştirmek amacıyla düzenlediği "Avea Mobil Uygulamalar Yarışıyor"da 3. olduğunu söyleyen Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, proje sahibi üniversite öğrencisi Burak Aykut Sungur'un şu an kendi Ar-Ge Merkezi'nde çalıştığı bilgisini verdi.

Şahin, Van depreminin bir kez daha deprem sonrası yaşanan en büyük sıkıntının, enkaz altındaki kişilere yeterince hızlı bir şekilde ulaşılamamasını gösterdiğini söylerken, "Kurtarma ekipleri zamanla yarışırken, 1 dakika bile bazen hayati önem taşıyor; hayatlar kazanılıp hayatlar kaybedilebiliyor. Avea olarak, 'Orada Kimse Var mı?' mobil uygulamasını bu noktada çok önemsedik. Söz konusu projeyi, ülkemize borcumuz olarak gördük. Projenin uygulama haline getirilebilmesi için çalışırken, en büyük motivasyonumuz kurtarılmasına destek olacağımız hayatları düşünmek oldu. Türkiye'nin deprem sonrası yaşanan acılarının bir nebze de olsa önüne geçebilmek en büyük dileğimiz." dedi.

CEP TELEFONU, ALARMA DÖNÜŞÜYOR

Şimdilik sadece Android tabanlı telefonlara indirilen uygulama, ABD merkezli bir enstitüsünün deprem bilgilendirme altyapısını kullanıyor.

Operatörden bağımsız çalışan uygulama, bulunduğunuz bölgede belli şiddetin üzerinde deprem olduğunda cebinize 'İyi misiniz?' mesajını gönderiyor. Eğer cevap verirseniz uygulama pasif kalıyor.

Mesaja dönüş yapmadığınızda ise uygulama aktif hale geliyor ve önceden belirlediğiniz bir numaraya koordinatlarınızı SMS olarak gönderiyor. İleriki safhada bu bilgileri uygulama ile entegre ettiğiniz Twitter, Facebook gibi sosyal medyada da paylaşıyor.

Alınan ilk önlem ise alarmın sürekli çalarak bataryayı bitirmesi yerine, 15'er dakikalık aralar ile 1 dakika çalıyor.

Ayrıca baştan tercih edilmesi durumunda, enerjisini alarm modunda kullanmak üzere diğer fonksiyonlarını "Uçak Modu"na geçiriyor. Böylece bataryanın maksimum verimle kullanılmasını garanti altına alıyor.

Tüm bunların yanı sıra uygulama; deprem anında ve sonrasında yapılması gereken bilgilerin bulunduğu bir kısım da içeriyor.

Günün Önemli Haberleri