Aziz Sancar kimdir Kürt mü Arap mı Türk mü?
Abone olAziz Sancar Nobel ödülünü alınca ortaya kimliğiyle ilgili sorular atıldı. Profesör Dr. Aziz Sancar kimdir aslen Türk mü Kürt mü Arap mı? İşte Aziz Sancar'ın biyografisi.
İlk Nobel alan Türk bilim adamı Aziz Sancar kimdir , aslen nerelidir, Türk mü , Kürt mü yoksa Arap mı? Prof. Dr. Aziz Sancar NOBEL Kimya ödülünü alınca kimliğiyle öne çıktı. Aziz Sancar 'ı arayan BBC Arap mısınız diye sordu, Mardin doğumlu olması sebebiyle de Kürt olduğu ve HDP'ye yakın olduğu iddiası ortaya atıldı. Bu iddialara en doğru yanıtı Profesör Doktor Aziz Sancar BBC kendisini aradığında verdi.
BEN TÜRKÜM O KADAR?
Aziz Sancar 'a 'Arap mısınız' diye soran BBC Nobel ödüllü profesörden aynen şu yanıtı aldı;
“Bana ‘Arap mısınız, kısmen mi Türk’sünüz‘ diye sorarak saygısızlık yaptılar. BBC’ye söyledim, 'Arapça konuşmuyorum, Kürtçe konuşmuyorum, ben Türküm' dedim. Güneydoğulu olunca bundan kaçamıyorsunuz ama kendimi öyle biliyorum, BBC’ye de söyledim size de öyle söylüyorum. Ben Türküm, o kadar. Mardin’de doğmuşsam, Cizre’de de doğmuşsam, Kars’ta da doğmuşsam ben Türküm” dedi.
AZİZ SANCAR ASLEN NERELİ?
NOBEL ödülü alan ilk Türk bilim adamı olan Prof. Dr. Aziz Sancar aslen Mardin'in Savur İlçesi doğumlu. Aziz Sancar okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın çocuğu olarak doğdu. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitiren Aziz Sancar yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri oldu.
ABD North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde görev yapan Aziz Sancar, 300’e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıyı temsil ediyor. Sancar, 2005’te Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi‘ne, 2006‘da Türkiye Bilimler Akademisi’ne Asil Üye olarak seçildi.
EN ÇOK MEMLEKETİM İÇİN SEVİNDİM
AZİZ SANCAR VE AİLESİ HDP'Lİ Mİ?
NOBEL ödülünü alan Aziz Sancar ile ilgili bir iddia da siyasal tercihiyle ilgili oldu. HDP 'ye yakın olduğu iddia edilen Aziz Sancar 'ın yeğeni bu konuda net bir açıklama yaptı. Aziz Sancar'ın yeğeni olan Gani Sancar, olayın siyasallaştırılmasından rahatsızlık duyduğunu anlattı.
Amcası Aziz Sancar'ın HDP'ye yakınmış gibi lanse edildiğini kaydeden Yeğen Gani Sancar, "Güzel bir gelişmenin mutluluğunu yaşıyorduk ki olayın siyasallaştırıldığını gördük. Bu durum aile içinde de huzursuzluk yarattı" dedi.
"SİYASİ GÖRÜŞÜMÜZ HDP DEĞİL"
Aslen Mardinli olduklarını belirten Gani Sancar, HDP ile uzaktan yakından alakalarının bulunmadığına dikkat çekerek, "Bu bayrağın altında doğduk büyüdük Mardinliyiz. Siyasetle lanse edilmesini istemiyoruz. Siyasallaştırılması güzel bir olay değil. Siyasi görüşümüz HDP değil" diye konuştu.
AZİZ SANCAR HANGİ ARAŞTIRMASIYLA ÖDÜL ALDI?
Prof. Dr. Aziz Sancar, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen üç kişi arasında biri oldu.
"DNA onarımı" konusundaki bilimsel çalışmasıyla dikkat çeken Sancar, ödülünü aynı dalda Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile paylaştı. Prof. Dr. Aziz Sancar, Lindahl ve Modrich; hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı.
KANSERE KARŞI MÜTHİŞ BULUŞ!
Kanser konusunda yaptığı önemli çalışmalarla dünya çapında adını duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser tedavisinde ''sirkadiyen saat (ritmik saat) '' buluşuna imza attı.
Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken, kanser mekanizmasının 10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söyledi. Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğine işaret eden Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtti.
Her kanser çeşidinde farklı mutasyonların tespit edildiğini, dokudaki bazı kanserli hücreler öldürülse dahi başka mutasyonları kontrol etmenin zor olduğunu anlatan Sancar, ''Kanser demek bir tek hücre tipi değildir, kanserde çok hücre tipi vardır, bütün bu hücrelere göre tedaviyi yöneltmek gerekiyor'' dedi.
Kanserle ilgili olarak ''DNA onarımı'' konusunda çalışma yaptığını bildiren Sancar, şunları kaydetti:
''Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu DNA'yı tahrip ediyor ve vücutta bulunan DNA onarım mekanizmaları, o kanser hücrelerinin yaşamasını sağlıyor. Biz bu mekanizmayı anlamak, aydınlatmak için bir çalışma başlattık. Bu mekanizmayı anlayınca onu "inhibe" edip, kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha önce öldürülmesini sağlamaya çalışacağız. DNA onarımı mekanizmasını aydınlatmak, kanser tedavisi noktasında çok önemli. Gayemiz bu mekanizmayı açıklamak.''