Aziz Kocaoğlu’nun yargılandığı davada flaş gelişme
Abone olİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun "çete lideri" olarak yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada savcı tüm sanıkların...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun "çete lideri" olarak yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada savcı tüm sanıkların "ihaleye fesat karıştırmak" suçundan değil "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanmalarını istedi.
Toplam 129 kişinin yargılandığı davada mütalaayı okuyan iddia makamı savcı Berkant Karakaya, ihaleye fesat karıştırmaktan çok davanın genelinde "görevi kötüye kullanma" olduğunu söyledi. Katlı otopark konusunda görevi kötüye kullanma suçu ağırlıkta göründüğünü, ayrıca görevi kötüye kullanma suçlarının müştekisi devlet olduğu için takdir mahkemenin olduğunu belirten Karakaya, görevsizlik kararı istemediklerinin de altını çizdi. Kocaoğlu’nun avukatları ile birlikte katıldığı duruşmayı Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ve çok sayıda avukat izledi
İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden duruşmada iddia makamı savcı Berkant Karakaya mütalaa okudu. Yaptıkları değerlendirmede ihaleye fesat karıştırmaktan çok davanın genelinde görevi kötüye kullanma olduğunu söyleyen Karakaya, “Soruşturma aşamasında gerçekleştirilen bilirkişi raporlarının yeniden düzenlenmesi talep ediliyor. Bütün ihalelerin yeniden incelenmesi istendi. Bizim yaptığımız değerlendirme sonucunda altı sayfalık bir rapor var. Burada ihaleye fesat karıştırmaktan çok görevi kötüye kullanma var. Katlı otopark konusunda görevi kötüye kullanma suçu ağırlıkta görünüyor. Ayrıca görevi kötüye kullanma suçlarının müştekisi devlet olduğu için takdir mahkemenindir” dedi. Özel yetkili mahkemelerin ve savcıların operasyon yapmasına neden olan CMK 250 maddesinin yasal düzenleme ile kaldırılsa bile sürecin başladığı gibi devam edeceğini vurgulayan Karakaya, görevsizlik kararı istemediklerinin de altını çizdi.
Savcının mütalaasından sonra söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun avukatı İzmir Barosu Başkanı Av. Ercan Demir, "Savcının yaptığı mütalaası yargı düzenlemeleri ile ilgilidir. Biz soruşturma sürecinde yapılanları anlattık. Birçok şey hukuka aykırı yürüdü. Deliller öyle elde edildi. Bütün bunları anlattığımız mahkeme heyeti şu anki mahkeme heyeti değil. Bu bizim için bir problemdir. Biz bu davanın başından itibaren teknik takip ve izleme aşamasında hukuka aykırı yöntemlerle deliller elde edildiğini söyledik. Elimizdeki gerekçeleri mahkemeye sunduk. İletişim tespit ve teknik takip konusundaki değerlendirmelerimiz yeni kanun ile kanunlaşmış oldu. TBMM’de alınan karar ile ‘bundan önceki toplanan deliller ve kayıtlar hukuka aykırıdır’ dedi. İstanbul Mahkemesi’nin Fenerbahçe Davası ile ilgili aldığı karar var. Burada da usul ve izlemelere yönelik eleştiriler var. Biz elde edilen bilgi ve tutanakların hukuka aykırı olduğunu söylüyoruz. Bu dosyada mevcut olan tüm delillerin dosyadan çıkartılmasını talep ediyoruz. Yeniden rapor istenmesini talep ediyoruz" dedi.
Kocaoğlu’nun avukatından sonra söz alan Karşıyaka eski Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan’ın avukatı Özer Kırca ise, “İddia makamı ile savunma makamı bir konuda uzlaştığında mahkemenin eğer usulsüz bir talep yoksa savunmanın dediklerini yerine getirmek gibi bir görevi var. Biz yeniden bilirkişi raporları alınmasını istiyoruz. Dava, takipsizlik aşamasına gelmişken yeniden süreç başlamasın” diye konuştu.
Dinlemelerin kanuna aykırı olduğunu savunan Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in avukatı Atilla Ertekin de, “Artık süreç normalleşmeye başladı. Durum eskisi gibi olmamalıdır” şeklinde konuştu. Av. Emin Azeri ise, yasa dışı dinleme yapanların cezalandırılmasını istedi.
ESHOT Yapı Tesisleri Daire Başkanı Vahyettin Akyol’un avukatı Mahmut Yılmaz ise, “Davanın mahkemenizde görülmesi için en az 10 yıllık bir süreç olması lazım. Aldığımız kararlar Yargıtay’dan dönebilir. Çok net bir şekilde siz yetkili mahkeme değilsiniz. Mahkemenin asliye ceza mahkemesinde devam etmesini talep ediyorum” diye konuştu.
Av. Nilay Kökkılınç da, daha önce bilirkişi raporu alınan ESHOT durak ihalesi ile ilgili rapor alındığı için yeniden değerlendirme yapılmamasını istedi. Kökkılınç, “Bu konu ile ilgili bir bilirkişi raporu bulunmamaktadır. O yüzden toplu olarak yapılacak değerlendirmeden bu konu çıkartılmalıdır” dedi.
Avukatların görüşlerini açıklamasından sonra Mahkeme Başkanı Yılmaz, “Mevcut tapelerin yok sayılması talebi ret edildi. Ayrıca görevsizlik talebi de ret edilmiştir. Diğer istekler de gelecek duruşmada değerlendirilecektir” dedi.
Yılmaz, davayı 2 Aralık tarihine erteledi.
Başkan Aziz Kocaoğlu duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Savcının yaptığı değerlendirmenin mahkeme heyeti tarafından karara bağlanmasını bekleyeceğiz. Mahkemeden çıkacak kesin sonucu bekliyoruz. Savcının ‘ihalelerde fesat yok, görevi kötüye kullanmak var’ değerlendirmesi oldu. Biz hem ihaleye fesat, hem de görevi kötüye kullanmak suçunun olduğuna inanmıyoruz. Kesin kararı bekleyeceğiz."
(İHA)