'Azeri-Ermeni çatışmaları tırmanabilir'
Abone olABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kafkasya'nın güneyine yaptığı turun ilk gününde Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır çatışmalarından kaygı duyulduğunu bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ermenistan ile Azerbaycan
arasındaki sınır çatışmalarından kaygı duyulduğunu bildirdi.
Kafkasya'nın güneyine yaptığı tura dün Ermenistan'dan başlayan Clinton, sınır çatışmalarının yayılarak Kafkasya'da "çok daha yaygın bir çatışmaya dönüşebileceğini" söyledi.
1990'larda tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi yüzünden savaşan Azerbaycan ve Ermenistan arasında resmen ilan edilmiş olan ateşkes, son dönemde giderek sallantıda görünüyor. Dünkü sınır çatışmalarında 3 Ermeni askeri öldü; Azeri tarafında herhangi bir kayıp olup olmadığı henüz anlaşılamadı.
Erivan'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandian ile görüşen Hillary Clinton, daha sonra düzenlenen basın toplantısında son günlerde meydana gelen sınır çatışmalarına işaret ederek, "Bu olaylardan büyük kaygı duyuyorum ve tüm taraflara, kuvvet kullanmaktan ya da kuvvet kullanma tehdidinde bulunmaktan uzak durmaları çağrısında bulundum. Bu durumun çok daha geniş çapta bir çatışmaya dönüşmesi tehlikesi vardır ve böyle birşey herkes açısından son derece trajik sonuçlar doğurabilir." dedi.
Clinton gerilimi yatıştırabilecek mi?
BBC'nin komşu Gürcistan'daki muhabiri Damien McGuinness, Hillary
Clinton'ın, bu ziyareti sırasında Ermenistan ile Azerbaycan
arasındaki gerilimi yumuşatmasının, tarafların sert söylemleri bir
yana bırakıp barış görüşmelerine oturmalarını sağlamasının
umulduğunu aktarıyor.
İki ülke arasında, Dağlık Karabağ anlaşmazlığı yüzünden 1990'ların başlarında yaşanan savaşta, en az 30 bin kişi ölmüştü. Ermenistan ve Azerbaycan son aylarda yine silah yığınağı yapıyor ve uzlaşmaya yanaşmıyorlar.
Clinton, bugün Gürcistan'a, Çarşamba günü de Azerbaycan'a geçecek.
Güney Kafkasya ülkeleri, Afganistan'a uzanan ikmal yolu üzerinde bulunmaları ve istikrarsızlık yaratabilecek komşularının yanı başında, Batı yanlısı müttefik konumunda olmaları nedeniyle, Amerikan yönetimi açısından stratejik önem taşıyor. Dolayısıyla Washington, bölgenin ekonomik ve demokratik kalkınmasına teşvik vermek istiyor.
Bakü'nün insan hakları sicili gündeme gelecek mi?
Bu arada insan hakları savunucusu örgütler, Dışişleri Bakanı Clinton'ın Azerbaycan'a yapacağı ziyaret sırasında ülkedeki insan hakları ihlalleriyle ilgili iddiaları gündeme getirmesini istiyor.
Geçtiğimiz günlerdeki Eurovision Şarkı Yarışması'nbdan bu yana, Azerbaycan yönetiminin muhalefeti eleştirenlere yönelik sert tutumu öne çıkarılmakta. Azeri yetkililerse, uluslararası basında Azerbaycan'ın insan hakları siciliyle ilgili olarak yayımlanan olumsuz haberlerin Ermenistan propagandası olduğunu savunuyor.
İnsan hakları ihlalleri konusunda ABD Dışişleri Bakanı Clinton'dan gelecek bir kınama ise, aynı şekilde kolayca savuşturulamaz görünüyor.
Azerbaycan'da sosyal paylaşım sitesi Facebook'da yönetimi kınayan Bahtiyar Hacıyev adlı şahıs, iyi halden dolayı dün serbest bırakıldı.
Askerlik yapmayı reddettiği için 2 yıl hapse mahkum edilmiş olan Hacıyev, Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, siyasi nedenlerle tutuklanmış olduğunu belirtti. Hacıyev, Facebook üzerinden hükümet karşıtı gösterileri desteklemişti.
Geçen ay bir grup Amerikalı senatör Hacıyev'in serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.
Güney Kafkasya, Amerikan yardımlarına bağımlı ve Amerikan şirketlerinin bölgede daha fazla yatırım yapmasını umuyor. Dolayısıyla Washington'dan gelen mesajlar bölgede önem taşıyor.