Az demokrasi, çok kirlilik getirir

Nazım ALPMAN nazimalpman@internethaber.com

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra liderleri en hızlı “gelişen” ülkelerden biri de Ukrayna oldu.

Eskiden Komünist Parti’nin başında bulunanlar, “demokrasiye geçişte” de yine önder oldular.

Önceki yıllarda ideoloji servisi yaparken, demokratikleşme aşamasında doğrudan dolarlara yöneldiler.

Basın da “artık sistem baskısı yok, Avrupa’daki meslektaşlarımız gibi yazabiliriz” hayaliyle kalemlerine kuvvet işe giriştiler.

Sonunda Ukrayna en çok gazeteci öldürülen ülkeler arasında listelerde derece elde etti. Kimi gazetecinin kafası ve gövdesi ayrı aynı yerlerde bulundu. Kimi gazeteci bürosunda kafasına beyzbol sopasıyla vurularak öldürüldü.
Ama bunları yapanlar zulümlerinin hayrını çok uzun göremediler. Eski İçişleri bakanı kirli çamaşırları ortaya çıkanca intihar etti. Devlet Başkanı Kravchuk koltuğunu terk etmek zorunda kaldı.

Ukrayna geçen yıl “Turuncu Devrim”le demokrasiye ulaştı. Önceki iktidar tarafından zehirlenerek ortadan kaldırılmak istenen Viktor Yuşçenko, Devlet Başkanı oldu.

Sonunda her şey güzel olmuştu… İyiler kazandı. Sokaklara dökülen milyonlarca Ukraynalı emeklerinin karşılığını aldılar. İstedikleri lideri işbaşına getirdiler.

Aradan iki yıl geçmedi ki bir de ne görsünler?

İktidar koltuğuna oturan aile yine eski liderin ailesi gibi oluvermiş. Yuşçenko’nun 19 yaşındaki oğlu Andrey, 35 bin dolarlık cep telefonu kullanıyor, BMW M6’ya biniyor, gece kulüplerinde 1000 dolarlık şampanya açtırıyor.

Eh bu da haliyle haberdir.

Gazeteci Sergey Leşçenko, konuyu “Tanrıların çocukları” başlıklı yazıyla gündeme getirince, Turuncu Devrimin lideri Yuşçenko, kendisini ve devrimini mosmor edecek bir açıklama yapıyor:

-Gazeteci Sergey Leşçenko kiralık katildir!

Hadi buyur buradan yak bakalım!

Morarmış lider “oğlumun arabası kiralık, parasını da kendisi ödüyor” derken, küçük Yuşçenko “otomobil benim değil arkadaşımın” açıklamasını yapıyor. Daha baştan çarşafa dolanıyorlar.

Sorun insanların iyiliğinden veya kötülüğünden kaynaklanmıyor.

Demokrasinin kalitesiyle ilgili…

Demokrasi az ise, kirlilik çok oluyor.